Özgür Barış Karaca

4 May 20212 dk.

04 Mayıs 2021 Salı Ekonomi Bülteni

Günlük Ekonomik Bülten
 
Kpro l Yönetim l Finans |

Türkiye CDS primi 417.68 puan
 
Vix korku endeksi %1.61 ekside18.31 puan
 

Fed Başkanı Powell:
 
-ABD'de ekonomik görünüm daha iyi ancak sorunları henüz tamamen atlatamadık
 
-Ekonominin yeniden açılıyor olması daha fazla ekonomik aktivite ve daha fazla istihdam demek

Hindistan'da Kovid-19 vaka sayısı 20 milyonu geçti.

S&P: Türkiye'de İslami finans, katılım bankalarının piyasa paylarını 2025'e kadar ikiye katlanmaları bekleniyor

Koca:
 
-Sinovac aşısı, tedarikte yaşanan olumlu gelişmelerle yakında planlandığı şekilde sevk edilmeye devam edecek
 
-Haziran ayı sonu itibariyle 40 yaş üstü, yaz dönemi dahil olmak üzere 18 yaş ve üstü bütün vatandaşlarımızı aşılama noktasında çaba içerisindeyiz ve kararlıyız
 
-Yarından itibaren muhtarların aşılama takvimi başlamış olacak, yarından itibaren randevu alabilirler
 
-(Rus Sputnik V aşısı) 6 ay içinde 50 milyon doz aşı teslim edilmesi ve ilk sevkiyatın bu ay yapılması beklenmektedir

Marketler 7 Mayıs'tan itibaren alkollü ürün satışı kısıtlamasının yanında elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim gibi ürünleri satamayacak. Marketlerde temel gıda ve temizlik ürünlerinin yanı sıra sadece hayvan yemi, mamaları ile kozmetik ürünleri satılabilecek

Hürriyet: 17 günlük tam kapanma uygulamasının ardından önce okulların açılıp sınavların yapılması planlanıyor. İkinci aşamada tek dükkan olarak tanımlanan kuaför, avukatlık bürosu ve küçük esnaf mekanlarının açılışı var. Kafe ve restoranların ise üçüncü aşamada, masa sınırlaması ve dış mekan şartıyla açılması gündemde.

ODD: 2021 yılı Ocak-Nisan döneminde otomobil ve hafif ticari araç pazarı %72,4 oranında arttı.

Yorumlar

Dünya'da
 
Dünya'da ekonomik canlanmanın başlaması, ertelenmiş talep, arz kısıntıları, mali yardımlar ve düşük faizler küresel çapta enflasyona yol açmakta.

İşsizlik rakamlarının yüksekliği nedeniyle kamu harcamalarının artması, harcamaların kısa vadede azaltılamaması, kurumlar ve spekülatif kazançlar vergisinin artırılma çabalarına rağmen, sürecin devam edeceği beklentisi borsa, kripto paralar ve emtia fiyatlarını artırmakta. ABD tahvil faizleri kıymetli metalleri baskılamakla birlikte enflasyon artışı onları da bir süre sonra artırma eğilimi yaratmaktadır.

Türkiye'de
 
Enflasyon verilerinin gerçekliği konusundaki tartışmalar devam etmekte olup gerçek enflasyon verilerinin %17 olan TÜFE den çok, %35 olan ÜFE'nin geçerli olduğu genel kanı olarak öne çıkıyor.

Enflasyon algısının yüksek olması dolar kurunu, borsayı ve konut fiyatlarını yükseltme eğiliminde olacak, TL mevduatın getirisi enflasyonun ciddi oranda altında kaldığı için dolar ve altın talebi devam edecektir.

Pandemi ve kapanma nedeniyle oluşan kayıplar, işsizlik, sabit gelirli ücretli ve emeklilerin enflasyon farkı kayıpları, kamu harcamalarının artma eğilimini ve enflasyon sürecini devam ettirecek olarak görünmektedir.

Yorumlar
 
Kpro l Yönetim l Finans l
 
Yatırım tavsiyesi değildir
 
https://www.kpro.com.tr
 

    20
    0