Özgür Barış Karaca

18 Oca 20222 dk.

18 Ocak 2021 Günlük Ekonomi Bülteni

Günlük Ekonomik Bülten

İsrailli bilim insanları 4. doz aşının omicron varyantına karşı “çok az” koruma sağladığını tespit etti.

İngiltere ve Kanada Ukrayna'ya askeri destek kararı aldı.

Çin lideri Şi: Büyük güçler arasındaki çatışmaların sonucu felaket olur.

Çin’de 3 çocuk teşviki de sonuç vermedi; doğum oranları binde 7.52 ile rekor düzeyde geriledi.1949’dan beri en düşük orana tekabül ediyor.

Fitch: Enflasyona ve kurdaki değer kaybına karşı mali politikaların kullanılması kredi notunda pozitif faktör olan kamu maliyesinde yük oluşturabilir. Türkiye'nin yüksek enflasyon ve heterodoks politikalar nedeniyle makroekonomik ve finansal istikrar riskleri yüksek-Bloomberg HT

UniCredit analistleri, TCMB'nin gerçekleştirdiği bir dizi faiz indiriminin ardından Perşembe günü yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısında faiz oranlarını sabit tutabileceğini, ancak bunun Türk Lirası'na kalıcı bir destek sunmasının muhtemel olmadığı görüşünü savundu

Standard Chartered Bank, yayımladığı bir araştırma raporunda heterodoks para politikasının yüzde 36’lık yüksek enflasyon ile birleşince Türk lirası için yapısal kırılma yarattığını ve 2022 yıl sonu Dolar/TL tahminlerini 12 seviyesinden 20’ye çıkardıklarını belirtti.

Mahkeme, Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verdi, Avrupa Konseyi’nin ihlal sürecini başlatması bekleniyor.

Sağlık Bakanlığı uygulaması Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden Ankara, İstanbul ve İzmir gibi bir çok il merkezinde hastaların randevu alamadıkları belirtiliyor.

Tüketici yönetmeliğinde yapılan değişiklikle aboneye duyurulan internet hızının sağlanamaması halinde vatandaş ceza ödemeden sözleşmeyi fesih edebilecek.

Et ve Süt Kurumu üreticiden aldığı karkas etin alım fiyatını artırdı. Büyükbaş hayvan etinde kiloda 10 lira ile 4 lira arasında değişen oranlarda zam yapan Et ve Süt Kurumu kuzu ve koyun etinde kiloda 10 lira zam yaparken keçi etinin fiyatını artırmadı

Türkiye 5 yıllık CDS primi 542.04 puan
 
Vix korku endeksi %5.51 ekside 19.19 puan
 
Move volatilite endeksi %5.53 artıda 76.59 puan
 
DXY Dolar paritesi 95.29
 
Baltık Kuru Yük İndeksi %1.87 ekside 1731 puan
 
ABD 10 yıllık tahvil %1.82

Yorumlar
 
Dünya'da
 
Ukrayna'da sıcak çatışma çıkma olasılığına karşı endişeler artıyor.

Dolar paritesindeki hafif artış eğilimi ve ABD tahvil faizlerindeki yükseliş dikkat çekici.

Türkiye'de
 
Fitch kur korumalı mevduat ve bütçe açıkları nedeniyle iyi olan kamu borç ve bütçe yapısının bozulabileceği uyarısında bulunmakta.

Perşembe günü Merkez Bankasının faiz kararında genel olarak bir değişiklik beklenmezken, piyasa faizleri merkez bankasının faiz kararını anlamsız kılmakta.

Yorumlar
 
Yatırım tavsiyesi değildir
 
https://www.kpro.com.tr

Kpro | Yönetim | Finans

#finans #ekonomi #enflasyon #altın #borsa #bist #DolarTL #faiz #btc #Ethereum #gümüş #işsizlik #para #tcmb #mevduat #yatırım #kredi
 
#borsa #yatırımfonu #kur #gayrımenkul #hisse #tahvil #bülten

    00
    0