Özgür Barış Karaca

6 Nis 20212 dk.

5 Nisan 2021 Salı Ekonomi Bülteni

Günlük Ekonomik Bülten
 
Kpro l Yönetim l Finans |
 

 
Türkiye CDS primi 444.69 puan
 
Vix korku endeksi %3.35 artıda 17.91 puan
 

 
Günlük vaka sayısında 42.551 sayısı ile Türkiye Avrupa’da birinci, dünyada ikinci oldu
 

 
Capital Economics analistleri dün yayınladıkları rapor ile ABD'de büyüyen enflasyonun çok sayıda Fed yetkilisinin inandığı gibi geçici olmayabileceği uyarısında bulundu
 

 
İngiltere'de Covid-19 tedbirleri sonrası Tüm mağazalar, spor salonları, restoranlar, kuaförler açılıyor
 

 
Uluslararası yatırım kuruluşu Barclays, piyasanın Fed faiz artırımına dair fiyatlamaların çok agresif olduğunu, ABD'de Fed'in tam istihdam hedefine ulaşması için halen uzun bir yola ihtiyaç olduğunu belirtti
 

 
ABD Dışişleri Bakanlığı, CAATSA (Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşılık Verme Yasası) kapsamında Türkiye'ye uugulanması kararlaştırılan yaptırımların 7 Nisan'da yürürlüğe gireceğini açıkladı.Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığına (SSB) yapılacak tüm Amerikan ihracatının yasaklanmasını, SSB Başkanı İsmail Demir ile üç çalışanın hesaplarının dondurulması ve vize sınırlaması getirilmesini öngörüyor.
 

 
“Kod-29” olarak bilinen ve işçinin iş sözleşmesinin işveren tarafından İş Kanunu’nun 25-II maddesinde yer alan “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” gerekçesi ile feshedilmesi143 bini erkek, 34 bini kadın toplam 177 bin işçi 2020'de Kod-29 bahanesiyle işten atıldı.
 

 
Putin'in imzaladığı yasa tasarısı kapsamında, yapılacak seçimlerde yeterli oy alması halinde Vladimir Putin’in 2036 yılına kadar görevde kalabilecek.
 

 
TÜFE, Mar'21 - TÜFE aylık %1,08 arttı. Buna göre enflasyon yıllık %16,19 oldu. Çekirdek enflasyondaki (C-Endeksi) yıllık artış ise %16,88 oldu.
 

 
Yurt İçi ÜFE, Mar'21 - Yİ-ÜFE aylık %4,13 arttı. Buna göre artış yıllık %31,20 oldu.
 

 
Yorumlar
 

 
Dünya'da
 
Tahvil faizlerindeki geri çekilmeler, borsa, altın ve kripto paraları yüksetme eğiliminde. Kripto para değerleri yaklaşık 2 ay içerisinde değerini 2 ye katlayarak 2 trilyon dolara ulaşması dikkate değer artışları yansıtmakta.
 

 
Tüm Dünya da parasal genişlemeler devam ederken enflasyonun yükselmeye devam etmesi ve kalıcı olması ihtimali emtia, borsa, altın gibi yatırım araçlarını yükseltme eğilimini devam ettirecektir.
 

 
Türkiye'de
 
ÜFE Enflasyonun resmi rakamlarda %31.2 ye yükselmesi TÜFE enflasyonunun da yükselmesine yol açacak ve Merkez Bankasından faiz artırımı beklentilerini artıracaktır.
 

 
Enflasyon verilerinde inandırıcılık sorunları devam ettiği sürece, TL mevduat cazip olmaktan çıkıp, para borsa, döviz gibi araçlara yönelecektir.
 

 
İpotekli konut satışları kredi faizleri nedeniyle düşmüş olmakla birlikte maliyet artışı, enflasyonun yüksek olması ve kredi faizlerinin enflasyona göre cazip hale gelmesi, mevsimsel etkiler ve yatırım arayışı içerisinde olan yatırımcılar nedeniyle özellikle arsa ve lüks konutta artış eğilimine girebilecektir.
 

 
Yorumlar
 
Kpro l Yönetim l Finans l
 
Yatırım tavsiyesi değildir
 
https://www.kpro.com.tr

05

    10
    0