top of page

06.06.2022 Haftalık Ekonomik Bülten

Haftalık Ekonomik Bülten


AB ülkeleri, Rusya’dan alınan petrolün azaltılması konusunda uzlaştı


ABD Başkanı Biden: Ukrayna'ya ileri füze sistemleri göndermeye karar verdim


İngiltere Ukrayna'ya uzun menzilli roket sistemleri gönderecek


ABD Devam eden başvurular 21 Mayıs'ta biten haftada 1.31 milyona gerileyerek 1969'dan beri en düşük seviyeye indi. 4 haftalık ortalama başvurular 206 bin 500 oldu


Petrol fiyatları AB yaptırım kararları sonrası 120 Dolar seviyesinde


Almanya’da asgari ücreti saatte 9,82 eurodan 12 euroya yükselterek yüzde 22’lik artış sağlayan yasa tasarısı Federal Meclis’ten geçti.


Rus gazete Izvestia, Türkiye ile Rusya'nın Ukrayna tahılının limanlardan çıkışına yönelik plan üzerinde anlaşmaya vardığını belirtti.


Putin Erdoğan'a, Rusya'nın yaptırımların kalkması durumunda ciddi hacimde gübre ve gıda ihracatı yapabileceğini söyledi-Kremlin


NATO/Stoltenberg: Türkiye, İsveç ve Finlandiya ile Brüksel'de görüşeceğiz


Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati;

Enflasyonla birlikte büyümeyi tercih ettik"

"Kısa vadede faiz artışı ya da indirimi düşünülmüyor"


Reuters: Türkiye'de tekrar bir kur krizi yaşanabilir, yatırım bankaları tedirgin


TMO'nun Kasım 2021'den bu yana uyguladığı 260 TL.lık fiyat desteği Haziran 2022 de bitmesi üzerine unun çuval fiyatının 400 TL civarına yükselmesi bekleniyor.


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Mayıs ayı aylık fiyat gelişmeleri değerlendirmesinde gıda ve enerji fiyatlarındaki yükselişe vurgu yaptı.


Erdoğan:3600 ek göstergede detaylar kabine sonrası açıklanacak


Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre, menkul-gayrimenkul sitelerine satış ve kiralama bilgilerini Gelir İdaresi Başkanlığı'na verme zorunluluğu getirildi


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) banka genel müdürlüklerine gönderilen ilgili yazıda 24 Haziran tarihi itibariyle TÜFE'ye endeksli kıymetlerin iskonto oranının yüzde 15'den yüzde 30'a çıkarılması kararlaştırıldı.


Konutlarda kullanılan doğalgazın birim fiyatında yüzde 30, elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın birim fiyatında yüzde 16, elektrik üretimi dışında kullanılan doğalgazın birim fiyatında ise yüzde 10 artış yapıldı. Doğalgaz tarifesi bir yılda santrallerde %630, sanayide %601, konutta %146 zamlandı


TÜİK, enflasyonda madde sepeti yayımlamayı bıraktı. TÜİK’de 20 Bölge Müdürü değiştirildi. Enflasyon hesaplanmasından sorumlu Daire Başkanı istifa etti.


Elektrik fiyatına yüzde 15 zam yapıldı. Fiyatlar 1 yılda %81 ile %170 arasında yükseldi. EPDK kararıyla aylık 80 bin TL üzeri elektrik faturası ödeyen (mesken hariç) tüm abone grubu tüketiciler ulusal tarife sisteminden çıkarılacak. 1 Temmuzdan itibaren bu gruba %86ya kadar zam gelmiş olacak ve serbest piyasa fiyatına bağlı elektik bedeli her ay artacak.


Benzin 26.23 TL'ye, motorin 25.94 TL'ye yükseldi

Son 1 yılda benzin %239, motorin %258 zamlandı


TÜİK: Türkiye ekonomisi 1. çeyrekte %7,3 büyüdü


TÜFE, May'22 - TÜFE aylık %2,98 arttı. Buna göre enflasyon yıllık %73,50 oldu. Çekirdek enflasyondaki (C-Endeksi) yıllık artış ise %56,04 oldu.

Yıllık tüketici enflasyonu yüzde 73,50 ile 1998 yılı Ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.


ENAGrup Tüketici Fiyat Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Mayıs ayında %5.46 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise %160.76 olarak gerçekleşti.


Yurt İçi ÜFE, May'22 - Yİ-ÜFE aylık %8,76 arttı. Buna göre artış yıllık %132,16 oldu.


YP Mevduatları, 27 May - Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları önceki haftaya göre 0,20 mr$ arttı ve 214,70 mr$ oldu. Gerçek kişilerin mevduatı 0,06 mr$ azalarak 136,37 mr$; tüzel kişilerin mevduatı 0,27 mr$ artarak 78,32 mr$ oldu.


Finansal Kesim Dışındaki Firmaların Döviz Varlık ve Yükümlülükleri, Mar'22 - Firmaların net döviz pozisyonu 114,1 mr USD açık oldu. Kısa vadeli net döviz pozisyonu ise 56,6 mr USD fazla oldu.


Ticaret Bakanlığı'nın öncü verilerine göre Mayıs ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 157 artışla 10,7 milyar oldu.


PMI, May'22 - İSO & IHS Markit Türkiye İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 49,2 oldu. (ö:49,2)


Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 10,10 düşerek 49,06 değerini aldı


Perakende Otomotiv Satışları, May'22 - Önceki yılın aynı ayına göre %19,1 artarak 65.167 otomobil ve hafif ticari araç satıldı. Toplam satışlar içinde otomobil satışlarının payı %79,4; hafif ticari araç satışlarının payı ise %20,6 oldu.


Finansal Kesim Dışındaki Firmaların Döviz Varlık ve Yükümlülükleri, Mar'22 - Firmaların net döviz pozisyonu 114,1 mr USD açık oldu. Kısa vadeli net döviz pozisyonu ise 56,6 mr USD fazla oldu.


Menkul Kıymet İstatistikleri, 27 May - Yurt dışında yerleşik kişilerin önceki haftaya göre hisse senedi portföyü 40,86 mn$; DİBS ve ÖST portföyü ise 47,17 mn$ azaldı.


Hizmet ÜFE, Nis'22 - H-ÜFE aylık %4,95 arttı. Buna göre artış yıllık %83,27 oldu.


Türkiye 5 yıllık CDS primi 716.16 puan

Vix korku endeksi %1.62 artıda 25.12 puan

Move volatilite endeksi %1.56 ekside 97.73 puan

DXY Dolar paritesi 101.89

Baltık Kuru Yük İndeksi %2.61 artıda 2633 puan


Yorumlar


Dünya'da

AB ve ABD'nin Rusya'ya uzun vadeli yaptırımları artarken, petrol fiyatlarının artması uzun vadeli olarak enflasyonun yukarda kalacağı beklentilerini artırıyor.


Gıda krizine karşı Ukrayna ve Rusya'nın tahıl ihracatına başlayabileceği haberleri tahıl fiyatlarını olumlu şekilde etkilemekte.


Çin'de Shangay'da karantinanın bitmesi, Pekin'de hafifletilmesi ve vaka sayılarının 100'ün altına inmesi piyasalarda olumlu olarak fiyatlanmakta.


Sert satışlar sonrası piyasaların nakde dönmesi sonrası yeniden borsa, kripto, gayrımenkul piyasalarına para girişi görülürken, ABD konut kredi faizlerindeki artış uzun vadeli olarak konut satışlarında sorun yaratması ve piyasaları olumsuz etkilemesi bekleniyor.


Enflasyon sonrası ABD'de başlayan ücret artışlarının Almanya ile birlikte diğer ülkelere de yüksek seviyede yansıması beklenebilir.


Faiz artışlarının düşük kalırken, yüksek enflasyonun devam etmesi, piyasalarda aşağı ve yukarı yönlü spekülatif hareketlere neden olacaktır.


Dünya'da yüksek enflasyonun devam edeceği ve düşük faiz ile negatif reel faiz ortamının devam etmesi gelişmekte olan ülkelere para giriş beklentilerini artırmaktadır.


Türkiye'de


Elektrik, doğalgaz, akaryakıt ve gıda fiyatlarındaki zamlar, enflasyonun kısa vadede düşmeyeceğini gösterirken, Nebati'nin açıklamaları ve 3600 ek gösterge gibi gelişmeler, faizlerin düşük kalacağını, bu durumun enflasyonu, kur artışlarına neden olacağını ve kur bazlı risklerin daha fazla büyüyeceğini göstermektedir.


Dış ticaret açığının giderek büyümesi, petrol fiyatlarının yüksek seviyelerde kalacağının ortaya çıkması süreci zorlaştıracak faktörler olarak görünmektedir.


Yabancıların borsadan ve tahvil piyasasından küçükte olsa çıkma eğilimi devam etmektedir.


Banka kredi hacimlerinde büyüme devam etmekte ve ucuz kredi politikası büyüme rakamlarını artırmış görünürken, kredilerin bir kısmı spekülatif yatırımlara yönelmektedir. Bankaların karlılıkları düşük faiz politikası nedeniyle oldukça artmış görünmektedir.


Konut ruhsat başvurularında ciddi bir azalma görülürken, hükümetin hazine arsa satışı ve finansman modelleri konusunda yapacağı açıklamalar piyasaca beklenmektedir.


Yorumlar

Yatırım tavsiyesi değildir

https://www.kpro.com.tr

Kpro | Yönetim | Finans


0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu. 2023 yılının Şubat ayı ile

25 Mart 2024 Haftalık Ekonomik Bülten

Fransa, Almanya ve Polonya, Ukrayna savaşında gerilimi tırmandıracak girişimlerde bulunmama konusunda anlaştı.- Macron Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Mar'24 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Ende

Haftalık Ekonomik Bülten 18 Mart 2024

Haftalık Ekonomik Bülten 18 Mart 2024 Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çıkardı. Tür

bottom of page