top of page

1 Nisan 2021 Ekonomi Bülteni

Günlük Ekonomik Bülten Kpro l Yönetim l Finans |

Türkiye CDS primi 475.51 puan Vix korku endeksi %1.07 ekside 19.40 puan

Fransa'da dört hafta boyunca ülke çapında uygulanacak sıkı tedbirler kapsamında:Okullar kapatılacak,19.00'dan itibaren ülke çapında sokağa çıkma kısıtlamaları uygulanacak, Temel ihtiyaç malzemeleri satan yerler hariç bütün dükkânlar kapatılacak.

Dünya Bankası, Türkiye'nin 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 5'e çıkardı, 2022 tahminini yüzde 4,5’e düşürdü

Bugün itibarıyla pandemi yüzünden başlatılan kısa çalışma ödeneği uygulaması sona erdi.

ABD, 16 ülkeyle birlikte Türkiye'ye alüminyum tarifesine hazırlanıyor.

İran Dışişleri Bakanı Zarif: Biden, Trump'ın politikalarını izliyor

Doğalgaz fiyatlarına yüzde 1 zam yapıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yıllık insan hakları raporu: Türkiye'de yargıda tasfiyenin etkileri hâlâ hissediliyor. İfade ve basın özgürlüğü kısıtlanıyor. Rektör atamaları akademik bağımsızlığı zayıflatıyor

Türk Lirası tasarrufları artırmak için önce Ekim 2020’de hayata geçirilen ve sonrasında 31 Mart 2021’e kadar uzatılan TL mevduata stopaj avantajı 31 Mayıs'a kadar uzatıldı

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, hedge fonların finansal sistem için yarattıkları riskleri inceleyecek, değerlendirecek olan çalışma grubunu yeniden hayata geçireceğini duyurdu

Kamuya ilk kez atanacaklar için güvenlik soruşturması öngören kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'nda Muhalefetin oyları ile kabul edilmedi.

AYM HDP Kapatma Davası dosyasını usul eksikliklerinin giderilmesi için iade etti.

Vaka sayısındaki artış sonrası Rusya, Alanya ve Antalya dahil Türkiye’ye 13 Rus şehrinden uçuşları durdurdu.

2020'de AİHM'de 168 Türkiye davası sonuçlandı: Toplamda 1,5 milyon euro tazminat kararı çıktı

Euro Bölgesinde Mart'ta öncü TUFE yıllık %1,3(Beklenti %1,3)

Türkiye Brüt Dış Borç Stoku, 31 Aralık 2020 itibarıyla 450 milyar dolar, borcun milli gelire oranı yüzde 62,8 oldu.

BDDK verileri ile Döviz mevduatlarında 5 günlük düşüş 9.1 milyar $ oldu

Ekonomik Güven Endeksi, Mar'21 - Ekonomik Güven Endeksi önceki aya göre %3,3 oranında yükseldi ve 98,9 oldu.

Dış Ticaret İstatistikleri, Şub'21 - MTA ihracat önceki aya göre %1,9 azaldı; ithalat %1,1 arttı. TA ihracat önceki yılın aynı ayına %10,6; ithalat %10,0 arttı. Dış ticaret açığı aylık 3,30 mr USD; 12 aylık 48,66 mr USD oldu.

Yorumlar

Dünya'da Avrupa 3.pandemi dalgasının etkileri ile tedbir alması piyasaları etkilemeye devam ediyor.

ABD dolar kullanımını devam ettirmek amaçlı olarak bir yandan tahvil alım programı uygulayıp piyasaya dolar enjekte ederken bir yandan da yeni yüksek faizli tahvil vermesi dolar paritesini yükseltiyor.

Asya ve ABD deki virüs etkilerinin azalması gıda ve emtia enflasyon etkilerini artırmaya devam ederken, üreticiler arzı aynı hızda artırmaması enflasyonun daha uzun süreli kalıcı olmasına yol açma eğiliminde.

ABD ve AB tahvil operasyonları altın ve gümüş gibi değerli metallerin dip yapmasına yol açmakla birlikte, enflasyon ve para bolluğu nedeniyle bir süreden sonra artış eğilimine gireceği öngörülüyor.

Kripto paralalar konusunda hükümetler eleştiri getirmekle birlikte fazla paranın kripto paralara gitmesi enflasyon yaratmadığından mevcut durumda hükümetlerin işine gelmekte.

Türkiye'de

Mevduat stopajının 2 ay daha uzatılmakla birlikte enflasyonun altında kalan mevduat faizleri yerli yatırımcı için cazip olmaktan uzak görünmekte.

Cari açığın aynı şekilde yüksek miktarda devam etmesi sıcak paranın çıktığı bir ortamda sorun yaratmaya devam edecektir. Rusya'nın turizm konusundaki uçuş engellemesi beklenilen turizm geliri olan 24 milyar doları aşağı çekecek, yine OPEC in arz kısıntısına gitmesi petrol ödemeleri nedeniyle cari açığın yüksek seyretmesine sebep olacaktır.

HDP nin kapatma davasının iade edilmesi haberi sonrası dolar kurunun düşmesi ve CDS priminin azalması görülmekle birlikte, geçici bir azalma olduğu düşünülmektedir.

435 milyar dolarak kadar inmiş Dış borcun kamu ağırlığının artarak 450 milyar dolara ve mill gelire oranının %62 ye çıkması, yurt dışında yabancı para borçların ödenmesine ilişkin risklerin artması algısını yaratmaktadır.

Döviz mevduat hesaplarında BDDK verileri ile 9,1 milyar dolar azalışın ağırlıkla döviz satışı şeklinde olduğu ve nakit döviz çekilmediği bilgisi önemli bir detay olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yorumlar Kpro l Yönetim l Finans l Yatırım tavsiyesi değildir https://www.kpro.com.tr


5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 22.04.2024 Pazartesi

TCMB 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Henüz realize edilmemiş diğer kalemler toplamı da 817,8 milyar TL olarak gerçekleşti İran Cumartesi gecesi İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu. 2023 yılının Şubat ayı ile

25 Mart 2024 Haftalık Ekonomik Bülten

Fransa, Almanya ve Polonya, Ukrayna savaşında gerilimi tırmandıracak girişimlerde bulunmama konusunda anlaştı.- Macron Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Mar'24 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Ende

bottom of page