top of page

Günlük Ekonomik Bülten 17 Mart 2021 Çarşamba

Günlük Ekonomik Bülten Kpro l Yönetim l Finans |

Türkiye CDS primi 314.47 puan Vix korku endeksi %1.20 ekside 19.79 puan

Letonya ve İsveç, AstraZeneca'nın Covid-19 aşısının kullanımını askıya alan ülkeler arasına katıldılar

Erdoğan, Suudi Arabistan'ın Türkiye'den SİHA satın almak istediğini açıkladı

ABD Ulusal Güvelik Komisyonu tarafından hazırlanan ve gizliliği kaldırılan bir raporda, Rusya ve İran’ın, Başkan Joe Biden ve eski Başkan Donald Trump arasındaki 2020 başkanlık seçimlerine müdahale etmek için operasyonlar gerçekleştirdiği bildirdi

Güney Kore'de kripto para işlemini bildirmeyen sorumluya hapis düzenlemesi

Türkiye internet hızında 170 ülke arasında 103'üncü sıraya geriledi

Yellen, Başkan Biden'ın ABD'nin hızla artan federal bütçe açığını azaltmak için bir servet vergisi uygulamayı değerlendirebileceğini söyledi

Ünlü Tahvil Yatırımcısı Bill Gross, ABD de enflasyon oranının gelecek aylarda %3-4 düzeyine yükselmesinin beklendiğini ifade etti

CNN: Biden, İran ve Rusya Yaptırımlara Hazırlanıyor

Ticaret Bakanlığı tarafından kuyumculara yönelik hazırlanan yönetmelik taslakta geçen 500 gram altın teminatının 250 grama düşürüldüğü belirtildi.

Goldman Sachs, Fed'den varlık alımlarının azaltılması konusunda 4. çeyrekten önce sinyal beklemiyor

Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri, Oca'21 - Kalan vadesine göre incelendiğinde, KV dış borç stoku 190,29 mr USD oldu. Bankalar kaynaklı KV dış borç 88,71 mr USD; bankacılık dışı sektörlerin KV dış borcu ise 72,85 mr USD oldu.

Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Mar'21 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi önceki ayın nihai endeksine göre %0,54 arttı ve 69,40 oldu.

Konut Fiyat Endeksi, Oca'21 - Konut Fiyat Endeksi aylık %1,81 arttı; yıllık %30,44 arttı. TÜFE'ye göre yıllık reel değişime bakıldığında ise %13,45 arttı. Konut m2 birim fiyatı ise 3.999 TL oldu.

Yorumlar

Dünya'da

FED in bugün yapacağı toplantıda faiz artırımı beklenmez iken faiz artırımı beklenti sürecine dair açıklamalar ön plana çıkacak.

Enflasyon ve tahvil faizlerindeki artış eğilimi dolar paritesini artırma eğilimini devam ettirmekte. Gelişmekte olan ülkelerden ABD ye olan para hareketinin büyüklüğünün 160 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

Türkiye'de

Bugün Merkez Bankasının %1 oranında faiz artırması gerekliliği ifade edilirken bunun gerçekleşmemesi Merkez Bankasının bağımsız olup olmadığı tartışmalarını ve dolar kurunu yukarı yönlü hareket ettirme potansiyeli bulunmakta. Bu durumda borsa aşağı yönlü olup faizler artacaktır.

Faizlerin artırılması durumda ise tersi hareketlerle karşılaşmamız mümkündür.

Yorumlar Kpro l Yönetim l Finans l Yatırım tavsiyesi değildir https://www.kpro.com.tr


Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page