top of page

18 Mart 2022 Haftalık Ekonomik Bülten

Haftalık Ekonomik Bülten

Faiz kararı, 8’e karşı 1 oyla alındı. Faiz oranlarını 25 baz puan artırma kararı neredeyse oybirliğiyle alındı ancak St. Louis Fed Başkanı James Bullard, 50 baz puan artış önererek karşı çıktı. Bu yıl içinde 7 kez 0.25 oranında faiz artırımı beklenmekte. Fed bilanço küçültmesi konusunda Mayıs ayı işaret edildi.

*İngiltere Merkez Bankası faiz oranını 25 baz puan artırdı, %0,75 (Beklenti %0,75, önceki %0,50)

İngiliz askeri istihbaratı: Ukrayna direnişi sağlam, Rus ilerleyişi büyük oranda durdu

Dünya Bankası: Ukrayna ve Rusya'dan buğday ve tahıl ihracatı yapan ülkeler alternatif kaynaklara geçmekte sorun yaşayacak, kısa vadede tedarik açığı muhtemel

IMF: Ukrayna'daki savaş küresel ekonomik ve siyasi düzeni temelden değiştirecek.

*Gazprom, Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gaz sevkiyatını 94,6 milyon metreküp olarak devam ettiriyor

Rusya, buğday ihracatını 2022 yılı sonuna kadar yasakladı.

Suudi Arabistan, Çin’e petrolü Dolar yerine Yuan ile satmayı değerlendiriyor..(WSJ)

Çin, ABD'yi Tayvan'a silah satmaya son vermeye çağırdı: ABD'yi, 'Tayvan kartını' oynamanın, ateşle oynamakla eşdeğer olduğu konusunda uyarıyoruz. Bu tavır, Tayvan'ı tehlikeli duruma sürüklemekle kalmayacak, ABD için de katlanılmaz sonuçlara yol açacaktır.

ABD: "Hiçbir ülkenin Rusya'nın kayıplarını telafi etmesine izin vermeyeceğiz"

Çin: "Ukrayna krizine taraf değiliz. Yaptırımlardan etkilenmek istemiyoruz"

Beyaz Saray: Rusya’daki ABD şirketlerinin kamulaştırılması, Moskova için sonuçları olacak

Putin: - Ukrayna ile görüşmelerde pozitif bir değişiklikler var - Yaptırımlar bizi geçmişte sadece daha güçlü yaptı

Rusya'nın temerrüde düşmesi ABD Hazinesi dondurulan paralardan ödemeye izin vererek engelledi.

İran Devrim Muhafızları , ABD’nin Erbil’de bulunan üstüne füze saldırısını üstlendi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Türkiye'den Rusya'ya yaptırım uygulamasını istedik

Merkez Bankası faiz oranını %14 ile sabit bıraktı.

Kısa vadeli dış borç 173.7 milyar $ ile rekor seviyeye yükseldi

Cari açık Ocak'ta 7,11 milyar $ oldu.Yıllıklandırılmış cari açık 20,22 milyar $ oldu.Altın ve enerji hariç cari denge Ocakta 1,49 milyar dolar fazla verdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2022 yılının ikinci dış piyasa borçlanmasında 2 milyar dolarlık ihraç gerçekleştirdi. Söz konusu borçlanmada getiri yüzde 8,625 oldu.

TCMB'nin brüt rezervi 108.9 milyar $, swap hariç net rezervi -43.9 milyar $ oldu

Resmi Gazete'de yayınlandı: AB dışından kargoyla gelecek eşyanın gümrük vergisine yüzde 50 zam geldi

Merkez Bankası'ndan geçen yıl 6,1 milyar $ döviz satın alan BOTAŞ, bu yılın ilk iki ayında toplam 9,5 milyar $ döviz satın aldı..

Moody's, G20 ekonomileri için 2022 büyüme tahminini yüzde 4,3'ten yüzde 3,6'ya indirdi -Global ekonomik büyüme için projeksiyonlar azaltılırken, enflasyon tahminleri yükseliyor -Artan güvenlik ve jeopolitik riskleri ekonomik maliyetleri artırıyor, küresel ekonomi üzerinde baskı yaratıyor

Goldman Sachs: Küresel ekonomi, tarihin en büyük petrol arz krizlerinden biriyle karşı karşıya

Avrupa Parlamentosu ECON Komitesi, iş kanıtı sistemiyle çalışan kripto paralara fiili yasak getiren taslağı 24'e karşı 32 oyla reddetti.

Borsadaki yabancı payı %37,50 oranına indi.

Seçim barajının yüzde 7'ye düşürülmesini içeren kanun teklifi dün TBMM'ye sunuldu. Buna göre ittifaklarda yer alan partiler ancak illerdeki barajı geçebilirlerse milletvekili çıkarabilecek

Nebati: Kur Korumalı Mevduat hesaplarında yüzde 56’sı dövizden dönüşmek üzere 557 milyar lira birikmiştir

İngiltere, Ankara-İzmir hızlı tren hattı için 2.3 milyar dolar tutarında altyapı ihracat finansman kredisi vereceğini açıkladı.

Merkezi yönetim bütçesi şubat ayında 69,7 milyar TL fazla kaydetti. Şubat ayında kaydedilen rakam aylık bazda en yüksek bütçe fazlası oldu.

AB’nin çelik ithalatında Türkiyenin mevcut kotasını %15 arttırdı.

Tarım ÜFE aylık %13,74, yıllık %68,49 arttı

Konut Satışları, Şub'22 - Önceki yılın aynı ayına göre %20,1 artarak 97.587 konut satıldı. Toplam satışlar içinde ipotekli satışların payı %20,4; ilk satışların payı ise %29,6 oldu.

YP Mevduatları, 11 Mar - Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları önceki haftaya göre 1,97 mr$ arttı ve 216,11 mr$ oldu. Gerçek kişilerin mevduatı 0,00 mr$ azalarak 141,38 mr$; tüzel kişilerin mevduatı 1,97 mr$ artarak 74,72 mr$ oldu.

Menkul Kıymet İstatistikleri, 11 Mar - Yurt dışında yerleşik kişilerin önceki haftaya göre hisse senedi portföyü 289,84 mn$; DİBS ve ÖST portföyü ise 120,90 mn$ azaldı.

TCMB Rezervleri, 11 Mar - Rezervler önceki haftaya göre 1,4 mr azaldı ve 108,9 mr USD oldu. Döviz rezervi 2,8 mr azalarak 65,3 mr USD; altın ise 1,4 mr artarak 43,5 mr USD oldu. Yılbaşından itibaren döviz rezervi 7,2 mr USD azaldı; altın rezervi 5,0 mr USD arttı.

Sanayi Üretim Endeksi, Oca'22 - TA sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre %7,6 arttı; MTA sanayi üretim endeksi ise önceki aya göre %2,4 azaldı.

Ciro Endeksleri, Oca'22 - MTA ciro endeksi önceki aya göre %3,6 arttı; sektörel endekslere bakıldığında sanayi %2,2 arttı; ticaret %1,5 arttı; hizmet %11,9 arttı ve inşaat %11,3 arttı.

Türkiye 5 yıllık CDS primi 615.75 puan Vix korku endeksi %1.29 artıda 26.01 puan Move volatilite endeksi %8.76 ekside 91.76 puan DXY Dolar paritesi 98.155 Baltık Kuru Yük İndeksi %0.09 ekside 2588 puan

Yorumlar Dünya'da Ukrayna savaşında anlaşma umutlarının arttığı, Rusya'nın askeri harekatının yavaşladığı bir döneme girilmesi, 130 doların üzerine çıkan petrol fiyatları, altın, gümüş, doğal gaz, buğday gibi sanayi ve tarımsal emtialarda sert dalgalanmalara yol açtı. Rusya'nın tarımsal emtia, gübre gibi alanlarda ihracat yasağı fiyatların tekrar artmasına neden oldu.

Rusya'nın kripto para kullanacağına dönük beklentiler kripto paraları artırırken borsalara dönük yasal düzenleme beklentileri fiyatları baskılamaya devam etmekte.

Dünya Bankası Ukrayna kriiznin Dünya'ya %3 oranında genel enflasyon olarak yansıması beklendiğini açıklaması, enflasyon rakamlarının daha da artacağını göstermekte.

Çin'e dönük baskılar artarken, Çin Ukrayna krizini ayrı tutarken Tatvan'da tavrını sertleştirilmiş durumda. Suudi Arabistan'ın Çin ile dolar yerine Yuan üzerinden anlaşma yapması, Suudilerin ABD yörüngesinden ayrı bir politika izleyeceğini göstermesi açısından, İran Devrim Muhafızlarının daha önce dolaylı olarak saldırılarını bu sefer açıktan üstlenmeleri, bölgedeki gerginliklerin devam edeceği ve petrol fiyatlarındaki yüksek seviyenin devam edeceğinin göstergeleri durumunda.

Fed ve BOE faiz artışları beklentiler dahilinde iken, ABD yüksek enflasyonu ve Ukrayna krizi ile. +3 puan enflasyon artacağı beklentileri var iken, 0.25 oranında Ukrayna kriizini bahane ederek çok düşük artış yapması, borsa, kripto, değerli metalleri ve emtiaların artışına sebep olmakta. Enflasyon beklentilerinin %10 oranında iken faizlerin 7 kez 0.25 artırılıp 1.75 seviyelerine ulaşması negatif reel faizle borsa, kripto, emtia fiyatlarındaki artışlara destek verecektir. Fed in pandemi döneminde 500 milyar dolardan 9 trilyon dolara çıkan bilançosunu küçültme beklentisi piyasaca olumsuz algılanmakla birlikte, repo piyasasına park etmiş paraların emilmesi açısından belli bir aşamaya kadar piyasaları olumsuz etkilemeyecektir.

Piyasalarda yüksek enflasyon ve düşük faiz getirisi yüksek faiz olan gelişmekte olan ülkelere para girişine ortam sağlarken, siyasi gerilimler ve ekonomik yaptırımlar bu süreci olumsuz etkilemekte ve gelişmekte olan ülkelerde faiz artış trendini hızlandırmakta ve bu durum dolar paritesinin düşmesine engel olmaktadır.

Türkiye'de Merkez Bankasının resmi enflasyon %50 nin üzerinde iken faizlerin %14'te bırakması, ucuz kredi, yüksek enflasyon, yüksek negatif faiz, TL mevduatların ve maaşların erimesi, kurların yükselme eğiliminin devam etmesinin devamı anlamını taşımaktadır.

Kur korumalı mevduat rakamları 500 milyar TL'nin üzerine çıkmışken, düşük mevduat faizi ve kurların dolaylı satışlarla baskılanması ve yüksek enflasyon nedeniyle zarar etmek istemeyen tüzel kişilerin mevduatlarını artırma eğilimine yöneltmiş durumda.

Bileşik %28 faizler civarında olan kamu bankaları ve bileşik %40 seviyelerinde olan özel banka faizleri her şartta enflasyonun altında olması, kurun baskılanması bir çok firmayı kredi çekerek ithalata yönlendirmesi 10 milyar doların üzerinde dış ticaret açığı verilmesine neden olmakta.

Düşük faiz, yüksek enflasyon, döviz talebinin artması, yüksek dış ticaret açığı, yabancıların borsa ve tahvil piyasasından çıkması, %8 in üzerinde dolar bazlı borçlanma sürecin uzun süreli devam ettirilmesini olanaklı kılmamaktadır. Kur korumalı mevduatın 3 aylık dönemde vadesinin gelmesi ve yenilenme ihtimali kur üzerindeki baskıyı daha da artıracaktır. Bu ise ekonomi yönetimini kurları artırma ya da Geçen hafta sözünü ettiğimiz kısa süreli Süper Bono dışında fazla bir seçenek bırakmayacaktır.

NATO'nun Türkiye'den Rusya'ya yaptırım istemesi, Türkiye lehine olabilecek ticari ilişkileri olumsuz etkileyebilir.

Yorumlar Yatırım tavsiyesi değildir https://www.kpro.com.tr Kpro | Yönetim | Finans

9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 22.04.2024 Pazartesi

TCMB 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Henüz realize edilmemiş diğer kalemler toplamı da 817,8 milyar TL olarak gerçekleşti İran Cumartesi gecesi İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu. 2023 yılının Şubat ayı ile

25 Mart 2024 Haftalık Ekonomik Bülten

Fransa, Almanya ve Polonya, Ukrayna savaşında gerilimi tırmandıracak girişimlerde bulunmama konusunda anlaştı.- Macron Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Mar'24 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Ende

bottom of page