top of page

18 Temmuz 2022 Haftalık Ekonomik Bülten

Haftalık Ekonomik Bülten

Çin'de artan covid vakaları nedeniyle, Şanghay'da 19-21 Temmuz tarihleri arasında test kampanyası düzenlenecek

(IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, G20 ülkelerini enflasyonun kalıcı hale gelmesi halinde küresel ekonomik görünümün daha da kötüleşebileceği ve enflasyonla mücadele için acil önlem almaları konusunda uyardı

Yeni Zelanda'da ikinci çeyrekte tüketici enflasyonu yüzde 7,3 ile 32 yılın en hızlı artışını kaydetti

Çin, ikinci çeyrekte yüzde 0,4'lük GSYİH büyümesi sağladı analistler yüzde 1'lik büyüme bekliyordu.

ABD tüketici enflasyonu yıllık bazda %9.1 olarak açıklandı.

Nomura ve Citigroup ekonomistleri bankanın bu ayki toplantıda 100 baz puanlık faiz artışı yapabileceğini belirtiyor

ABD’de üretici fiyatları Haziran’da aylık yüzde 1,1, yıllık yüzde 11,3 ile tahminlerin üzerinde arttı

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, enerji krizi için en kötüsünün henüz gelmediğini belirterek, fiyat artışları ve enerji arz kesintilerinin daha da artabileceğini söyledi.

ABD’de daha çok şirketin çalışanların işine son vermesiyle işsizlik maaşı başvuruları Kasım’dan beri en yüksek seviyeye ulaştı

AB Komisyonu 2022 yılı Euro Bölgesi enflasyon tahminini yüzde 6,1’den yüzde 7,6’ya, 2023 tahminini yüzde 2,7’den yüzde 4’e yükseltti

Kanada  merkez bankası faizlerini 100 baz puan, Güney Kore ise 50 baz puan artırdı.

Suudi Arabistan ile ABD arasında 18 anlaşma ve mutabakat zaptı imzalandı. Anlaşmalardan 13'ünün, Suudi Arabistan enerji şirketleri ile ilgili oldu

ABD Başkanı Joe Biden, Orta Doğu'da Rusya ve Çin'in dolduracağı boşluk bırakmayacaklarını söyledi

ABD Başkanının Türkiye’ye F-16 satışı yapması için Kongrenin iki kanadından Dışişleri ve Silahlı Kuvvetler Komitelerinde uygunluk şartı ve  satılan F-16’ların “Yunanistan hava sahasına yönelik sürekli ihlallerde kullanılmayacağını” taahhüdünü öngörüyor.

Fitch Türkiye ekonomi politikalarının kamu finansmanı ve kamu Döviz pozisyonunda riskleri artırdığını,  Haziran 2023’teki seçimlere kadar hala yüksek büyüme ve istihdama odaklı politikanın devan edeceğini öngördü.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s BDDK’nın TL kredi kısıtlamasının bankacılık sektörünün kredi notu için negatif olduğunu bildirdi. Açıklamada TL kredi kısıtlamasıyla şirketlerin refinansman riskinin arttığı, bunun da bankacılık sektörünün kredi kalitesini bozabileceği belirtildi

TÜİK İşgücü İstatistikleri, May'22 - İşsizlik oranı %10,9 oldu. Genç nüfus işsizliği ise %20,3 oldu.

İnşaat Maliyet Endeksi, May'22 - İnşaat maliyet endeksi aylık %3,97 arttı, buna göre yıllık %105,73 artmış oldu. Bina inşaatı maliyet endeksi ise aylık %3,84 arttı, buna göre yıllık %102,32 artmış oldu.

Sanayi Üretim Endeksi, May'22 - TA sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre %9,1 arttı; MTA sanayi üretim endeksi ise önceki aya göre %0,5 arttı.

Perakende Satış Endeksleri, May'22 - MTA perakende satış endeksi önceki aya göre %1,9 arttı; sektörel endekslere bakıldığında gıda, içecek, tütün %2,8 arttı; gıda dışı %0,3 azaldı ve otomotiv yakıtı %7,8 arttı.

Ciro Endeksleri, May'22 - MTA ciro endeksi önceki aya göre %4,8 arttı; sektörel endekslere bakıldığında sanayi %6,3 arttı; ticaret %3,5 arttı; hizmet %7,8 arttı ve inşaat %1,4 azaldı.

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi, Haz'22 - Tarım ÜFE aylık %0,66 azaldı. Buna göre artış yıllık %148,90 oldu.

Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Tem'22 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi önceki ayın nihai endeksine göre %10,2 arttı ve 52,71 oldu.

TCMB- Özel Sektör Yurt Dışı Kredileri, May'22 - Özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borçları vadesine göre incelendiğinde; 155,4 mr USD borcun uzun vadeli; 8,2 mr USD borcun ise kısa vadeli (ticari krediler hariç) olduğu görülmektedir.

Türkiye 5 yıllık CDS primi 908.40 puan Vix korku endeksi  %6.36 ekside artıda 24.72 puan Move volatilite endeksi %5.74 ekside 129.85 puan DXY Dolar paritesi 107.440 USD10Y Tahvil faizi %2.941 Baltık Kuru Yük İndeksi %6.97 artıda 2150 puan

Yorumlar

Dünya'da

Son 5 haftadır artan virüs vaka sayıları sonbaharda yeni tedbirlerin alınabileceğini gösterirken, Çin'de yeni kapanma ihtimalleri beklentiler dahilinde.

ABD enflasyonun %9.1 gelmesi faiz artış beklentilerini artırırken, işsizlik başvurularının kasımdan sonraki en yüksek seviyeye ulaşması ve durgunluk beklentileri Fed'in beklenilen artışı yapmasına engel olabilir. Fed'in bütçe küçülterek piyasadan beklenilen parayı çekmemesi bu durumu teyit eder nitelikte.

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanının açıklamaları enerji kaynaklı enflasyonun devam edeceğini göstermesi açısından önemli.

Çin'in büyümesindeki yavaşlama ve Rusya ile olan ilişkileri nedeniyle yeni yatırım ve kredi yenileme problemleri yeni sorunlar oluşturma potansiyeli taşımakta.

Fed faiz artışı beklentileri sonrası dolar paritesinin rekor seviyelere yükselmesi, gelişmekte olan ülkelere fon akışının yavaşlaması, tüm Dünyada  faiz artışlarına yol açarken, işsizlik başvurularının ve resesyon beklentilerinin artmasına yol açmakta. Gıda ve enerji enflasyonunun devam edecek olması, yeni sosyal yardım ve gevşek para politikalarına yeniden dönüş ihtimalini barındırmakta.

Türkiye'de CDS primlerinin 900 puan üzerine yükselmesi, kur risklerindeki artış eğilimini göstermekte. Merkez Bankasının net rezervlerinin -62 milyar dolar olarak hesaplanması,  kambiyo kontrolüne dönük düzenlemeler ile yabancıların borsa ve tahvil piyasasından çıkış eğilimi, düşük faiz ile alınan kredilerle ve enflasyona göre düşük kalan kur ile oluşan yüksek dış ticaret açıkları, ithal edilen yüksek petrol ve enerji fiyatları, yükselen dolar paritesi ve Fed faizleri, turizm gelirlerinin cari açığı kapatmakta yeterli gelmemesi, seçim senesi olması nedeniyle faizlerin artırılmaması ve reel negatif faizin resmi rakamlarla %50'nin üzerinde olması, kur üzerindeki baskının bir noktada kırılacağını/kambiyo kontrollerinin aşırı sertleşeceğini göstermekte.

Seçim dönemi dikkate alındığında kurların yükselmesine izin verilmesi, yeni enflasyon yaratacağı öngörüsü ile kambiyo kontrollerinin artacağı öngörüsünü artırmakta.

Bu süreç TL kredi kullanım eğilimini artırırken, firmaların hammadde ve yarı mamul ithalatına, gerçek kişiler dahil gayrimenkul yatırımlarına yöneltirken, üretim yapan firmaların bir çoğunun artan girdi ve işçilik  maliyetleri ile nominal olarak karlarındaki artışa rağmen reel anlamda sermayelerinin erimesine yol açmaktadır. Fiyatlama zorlukları ve geleceğe dair belirsizlikler yeni yatırımları engellemektedir.

Ekonomi politikalarındaki belirsizlik ucuz olmasına rağmen endeks 30 ve 100 den yabancı çıkışlarına yol açmakta.

CDS primlerindeki yükseklik yurtdışı finansman maliyetlerinin artmasına ve kredilerin yenilenmesinde yeni zorluklara yol açacaktır.

Yorumlar Yatırım tavsiyesi değildir https://www.kpro.com.tr Kpro | Yönetim | Finans

7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 22.04.2024 Pazartesi

TCMB 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Henüz realize edilmemiş diğer kalemler toplamı da 817,8 milyar TL olarak gerçekleşti İran Cumartesi gecesi İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu. 2023 yılının Şubat ayı ile

25 Mart 2024 Haftalık Ekonomik Bülten

Fransa, Almanya ve Polonya, Ukrayna savaşında gerilimi tırmandıracak girişimlerde bulunmama konusunda anlaştı.- Macron Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Mar'24 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Ende

bottom of page