22 Aralık 2021 Günlük Ekonomi Bülteni
Günlük Ekonomik Bülten
ABD ilaç otoritesi FDA'nın Pfizer ve Merck'in COVI9-19 ilaçlarına bu hafta onay vermesi bekleniyor
Londra'da gecelik TL faizi dün %278'e kadar yükseldi. %132 seviyerine kadar iniş söz konusu
Merkez Bankası: Kur farkından kaynaklı yapılan ödeme bir kereye mahsus 20 Aralık itibariyle döviz hesabı olanlara uygulanacak
Nebati TL ye geçen mevduatlara çok sayıda Hazine garantisinde kur farkı verilecek
Akaryakıtta ÖTV’siz dönem sona erdi. Benzinde 2,52 TL, motorinde 2,05 TL, LPG’de 1,77 TL ÖTV oluşuncaya kadar indirimler pompaya yansımayacak, ÖTV’ye dönüşecek
Tüm ücretlere asgari ücret tutarında vergi muafiyeti ile bütçeye etki %4,8'olarak hesaplandı.
Türkiye 5 yıllık CDS primi 577.27 puan
Vix korku endeksi %8.13 ekside 21.01 puan
Move volatilite endeksi %3.24 artıda 7952 puan
DXY Dolar paritesi 96.58
Baltık Kuru Yük İndeksi %3.25 ekside 2294 puan
Yorumlar
Dünya'da
Omicron varyantı nedeniyle organizasyon iptalleri ve kapanma tedbirleri konuşulmaya başlandı. Bu durum arz artışı ile birlikte petrol fiyatları ve diğer emtia fiyatlarında geri çekilmelere yol açmakta.
Türkiye'de
Dolar bazında %30 değer kazanan borsada yabancılar ile enflasyondan korunmak için sonradan borsaya girmiş yatırımcıların kur garantili mevduata dönme isteği ve Londra swap piyasasında spekülatif işlemlerde açıkta yakalanan ve yüksek faiz ödemek istemeye yatırımcıların teminat tamamlamak için hisse satışı borsayı olumsuz etkilemiş durumda. Doların stabilite eğilimi ve dolar bazlı karın azalması sonrası eğilimin terse dönmesi fiyatlamaların dolar bazlı dip seviyelerde olması nedeniyle beklenebilir.
Merkez Bankası tek sefer 20 Aralık'ta döviz hesabı bulunanlara kur farkı verecek iken Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıklamaları bu sürecin TL mevduatta tekrarlanacağı şeklindedir.
Söz konusu düzenleme kuru aşağı çekmekle birlikte Merkez Bankası %14 ile bankalara para vermekte, resmi enflasyon %21, Enag enflasyonu %59, seviyesinde olup, Hazine %22 ler seviyesinde piyasadan borçlanmaktadır.
Teorik olarak dolar kurunda enflasyon düzeyindeki bir artış farkı Merkez Bankası ve Hazine tarafından finanse edilecek, durum bütçe açığı ve parasal genişleme ile enflasyona yol açacak ve kur farkını artıracaktır.
İkinci senaryoda ise kur talebi azalacak, geçen aylarda olduğu gibi cari fazla verilecek ve kur yerinde kalacak, kur farkı verilmeyecek ancak bu sefer mevduat hesapları enflasyonun altında kalacak ve değerli kur mevduat sahiplerine enflasyon-merkez Bankası faiz oranı kadar zarar verecektir.
Bununla birlikte kur farkında hesaplamalarda insanlar döviz faizi almaktan vaz geçmiş olacaklardır. ABD enflasyonun %6.5 lar seviyesinde olması kur farkı sağlarken dolar bazında enflasyon zararı oluşturacaktır. Eurobond dolar faizlerinin %5.5-6.5 oranlarının altına inme şansı artan CDS primleri nedeni ile yoktur. Yabancıların çıkışları ile CDS Primlerindeki artış dikkat çekicidir.
Yorumlar
Yatırım tavsiyesi değildir
https://www.kpro.com.tr
Kpro | Yönetim | Finans