top of page

22 Nisan 2022 Haftalık Ekonomik Bülten

Haftalık Ekonomik Bülten


Rusya Donbass'a 70 bin askerle nihai saldırıyı başlatmasının ardından, Mariupol kentinde denetimi sağladığını ilan etti.


Çin: Ne olursa olsun Rusya ile stratejik işbirliğini güçlendireceğiz


Uluslararası Para Fonu (IMF), Rusya ve İran gibi ülkelerin yaptırımları delmek için kripto para madenciliğini kullanabilecekleri konusunda uyarıda bulundu.


*Yunanistan, AB yaptırımları kapsamında Rusya'nın ham petrol tanker gemisine el koydu-Bloomberg HT


Fed Başkanı Jerome Powell, "Mayıs toplantısında 50 baz puan artırım masada" dedi. Powell, Fed'in bir çok üyesinin bir veya daha fazla 50 baz puan artırılmasının uygun olduğunu düşündüğünü ifade etti.


ABD Tüketici Fiyat Endeksi’nin Mart ayına kadar geçen yılda %8,5 arttığını ve 1981’den bu yana en hızlı yıllık artış olduğunu gösterdi


ABD üretici fiyat enflasyonu senelik %11.2, Almanya %30.9 olarak açıklandı.


Kazakistan, buğday ve buğday unu ihracatında geçici kotalar ilan etti.

Bu durum gıda arzı ile ilgili bölgesel endişeleri artırdı.


Prof. Mehmet Ceyhan: Salgın kadere kısmete kaldı, açıklanan vaka sayıları gerçeği yansıtmıyor


IMF'nin Dünya Ekonomik Görünüm verilerine göre, Türkiye toplam GYSH'da 806,8 milyar dolarla 21.sıraya düştü.


IMF Türkiye ekonomisinin 2022'de; - % 2.7 büyüyeceğini, (önceki %3) - GSYH'nın % 5.7'si kadar (45 milyar dolar) cari açık vereceğini, - Yılsonu enflasyonunun da % 52.4 (yıl içi yıllık enflasyon ortalamasının da % 60.5) olacağını öngörüyor.


Merkezi yönetim brüt borç stoku 31 Mart 2022 tarihi itibarıyla 3.109,4 milyar TL oldu. Borç stokunun 1.051,8 milyar TL tutarındaki kısmı Türk Lirası cinsi, 2.057,6 milyar TL tutarındaki kısmı döviz cinsi.


TCMB: TL cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanacak faiz/nema oranının %0 olarak belirlendi.

Ziraat Bank İnternational'a Alman Bankacılık denetim kurulunca Kayyum atandı.


Borsada yabancı pay oranı 36,45 seviyesine düştü.


TCMB'nin brüt rezervi 112.3 milyar $, swap hariç net rezervi -44.5 milyar $ oldu.

TEPAV ocak ayında sigortalı çalışan sayısı yıllık olarak yüzde 5.1 (1.1 milyon) artarak, 22.2 milyona geldi. Çiftçi sayısı 493 bin kişi oldu.


Tüketici Güven Endeksi, Nis'22 - Aylık %7,3 azalarak 67,3 oldu. Maddi durum beklentisi %8,5 azaldı ve genel ekonomik durum beklentisi de %7,2 azaldı.


Konut Fiyat Endeksi, Şub'22 - Konut Fiyat Endeksi aylık %13,5 arttı; yıllık %96,4 arttı. TÜFE'ye göre yıllık reel değişime bakıldığında ise %27,2 arttı. Konut m2 birim fiyatı ise 8.640 TL oldu.


Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi, Şub'22 - Tarım GFE aylık %16,69 arttı. Buna göre artış yıllık %80,99 oldu.


Tarım ÜFE, Mar'22 - Tarım ÜFE aylık %12,02 arttı. Buna göre artış yıllık %84,11 oldu.


Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri, Şub'22 - Kalan vadesine göre incelendiğinde, KV dış borç stoku 176,39 mr USD oldu. Bankalar kaynaklı KV dış borç 83,41 mr USD; bankacılık dışı sektörlerin KV dış borcu ise 59,31 mr USD oldu.


YP Mevduatları, 15 Nis - Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları önceki haftaya göre 1,12 mr$ arttı ve 216,73 mr$ oldu. Gerçek kişilerin mevduatı 0,27 mr$ artarak 139,08 mr$; tüzel kişilerin mevduatı 0,85 mr$ artarak 77,66 mr$ oldu.


Menkul Kıymet İstatistikleri, 15 Nis - Yurt dışında yerleşik kişilerin önceki haftaya göre hisse senedi portföyü 26,87 mn$; DİBS ve ÖST portföyü ise 25,58 mn$ arttı.


Yurt Dışı ÜFE, Mar'22 - YD-ÜFE aylık %7,29 arttı. Buna göre artış yıllık %105,82 oldu.


Konut Satışları, Mar'22 - Önceki yılın aynı ayına göre %20,6 artarak 134.170 konut satıldı. Toplam satışlar içinde ipotekli satışların payı %22,6; ilk satışların payı ise %28,6 oldu.


Türkiye 5 yıllık CDS primi 602.16 puan Vix korku endeksi %12.60 artıda 22.88 puan Move volatilite endeksi %4.45 artıda 130.69 puan DXY Dolar paritesi 100.859 Baltık Kuru Yük İndeksi %4.53 artıda 2239 puan


Yorumlar

Dünya'da

Ukrayna savaşı sonrası savaşın uzayacağı ve Ukrayna'nın Doğusundaki bölgelerin Rusya tarafından işgal edileceği ve yaptırımların artarak devam edeceği genel beklentiler arasında. Finlandiya ve İsveç'in Nato'ya girme talepleri ve süreci, gerginliğin farklı bölgelere yönebileceği ihtimali oluşturmaktadır. IMF Ukrayna savaşı nedeniyle Dünya ekonomisindeki büyüme tahminlerini %0.7 azaltmış durumda.


ABD enflasyonunun %8.5 olarak açıklanması ve Fed Başkanı Powell'ın faiz artırımına dönük açıklamalarının sertleşmesi ve Mayıs ayından başlamak üzere %0.5 aylık artırımlara başlayacağı beklentisi gelişmiş ülke borsaları, altın ve gümüş fiyatları, tahvil faizleri üzerinde baskı oluşturma eğiliminde iken, negatif reel faiz farkının aynı şekilde devam etmesi, bu baskının etkisini azaltmakta.


Çin'in sıfır covid politikası sonrası Şanghay gibi büyük metropolleri karantina tedbirleri ile kapatması, inaktif aşının etkinliği ve olimpiyatlar nedeniyle alınan tedbirler nedeniyle omicron kaynaklı sürü bağışıklığı oluşmaması gibi nedenlere bağlanırken, Çin'in kasıtlı olarak tedarik sürecini yavaşlattığı yorumlarına da yol açmakta. Çin'de kredileri ve borçluluğu kontrol altına alma çabaları ana ve ara mamüllerde enflasyon oluştururken, petrol ve diğer hammadde talebini azalttığı için sanayi emtialarda fiyatların artış eğilimi yavaşlama eğiliminde


Türkiye'de

Dolar kurunu baskılamak için yürütülen kur korumalı mevduat; ekonomiyi büyütmek için uygulanan düşük politika ve kredi faiz politikası; artan petrol, hammadde, ucuz kredi imkanı ile büyüyen dış ticaret açığı süreci uzun süre sürdürülemez bir politikayı işaret etmektedir.


Kur korumalı mevduatın büyüklüğünün artması, dövize geçiş ihtimaline karşı dolar kurunun artması zorunluluğunu doğurmakta, enflasyonun çok altındaki kredi faiz ortamı parasal genişleme ve harcama eğilimi enflasyonu artırmakta, artan enflasyonda döviz kurunu yukarı çekmekte, yurtdışında artan enflasyon ve faizler dış borçlanma maliyetlerini ve ticaret açığını artırmaktadır.


Tüketici güveninin tarihi dip seviyelere inmesi, elektrik, doğalgaz, kredi kartı, tüketici kredisini ödemeyen gerçek kişiler sayılarında ciddi artış eğilimi düşük faizlere rağmen harcama eğilimlerinin perakende sektörlerinden başlamak üzere azalacağını göstermekte.


Konut ve gayrımenkul piyasasında ucuz kredi ve yatırım aracı olarak değerlenen piyasada, kira tutarları ile gayrimenkul fiyatları arasındaki uyumsuzluk ve faizlerdeki olası artış eğilimi, gayrimenkul piyasasında durgunluğa yol açma eğilimini güçlendirmektedir.


Borsanın temettü verimi karşılaştırması ile ucuz kalması yerli yatırımcıların alım eğilimini güçlendirirken, yabancıların borsadaki yatırımları tarihi dip seviyelerde.


Yorumlar Yatırım tavsiyesi değildir https://www.kpro.com.tr Kpro | Yönetim | Finans

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu. 2023 yılının Şubat ayı ile

25 Mart 2024 Haftalık Ekonomik Bülten

Fransa, Almanya ve Polonya, Ukrayna savaşında gerilimi tırmandıracak girişimlerde bulunmama konusunda anlaştı.- Macron Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Mar'24 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Ende

Haftalık Ekonomik Bülten 18 Mart 2024

Haftalık Ekonomik Bülten 18 Mart 2024 Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çıkardı. Tür

bottom of page