top of page

23 Nisan 2021 Perşembe Ekonomi Bülteni

Günlük Ekonomik Bülten Kpro l Yönetim l Finans |

Türkiye CDS primi 410.40 puan Vix korku endeksi %6.32 ekside 17.50 puan

Hindistan, son 24 saatte tespit ettiği 314 bin 835 yeni koronavirüs vakası ile tek bir günde belirlenen en çok koronavirüs vakası sayısında dünya rekoru kırdı

Erdoğan: -Kısa çalışma ödeneceği Tüm sektörlerde Nisan-Mayıs-Haziran'da devam edecek -Turizm sektöründe Mayısta sona erecek KDV indirimlerinin Haziran sonuna kadar devam etmesine karar verdik

Mayıs ortasında 4 veya 5 bakanın daha değişmesi bekleniyor. Reuters

İngiltere ve Danimarka'dan Türkiye'ye uçuşlar açılıyor

OPEC+ üyesi ülkelerin üretim kısıntısı anlaşmasına uyum oranları Mart ayında Şubat ayında olduğu gibi yüzde 113 seviyesinde gerçekleşti

ABD’den ‘Türkiye’ye Covid-19 nedeniyle seyahat etmeyin’ çağrısı: Gerekçelerden biri "keyfi gözaltı riski" olarak açıklandı

Rus muhalif lider Alexei Navalny'nin cezaevinden salıverilmesi için yapılan gösterilerde polis binden fazla göstericiyi gözaltına aldı.

ABD, Türkiye'yi F-35 programından resmi olarak çıkardığına dair Ankara'ya bildirimde bulundu

'Kripto para borsası Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer, 2 milyar dolarla yurt dışına kaçtı' iddia ediliyor.

ABD Senatosu Ukrayna'ya yılda 300 milyon dolar yardım yetkisi veren yasayı onayladı.

Japonya'nın başkenti Tokyo'da iki yılda bir "Tokyo Motor Show"adı ile düzenlenen Tokyo Otomobil Fuarı bu yıl yapılmayacak.

Independent Strategy'nin Başkanı David Roche, ABD'de enflasyon oranının 2022 yılı ortasına kadar %3 ya da 4 seviyesine kadar çıkabileceğini söyledi.

BIST'te Yatay Açılış Bekleniyor Analistlerin BIST100 Endeksi açılış fark değerine ilişkin medyan tahmini +1,11, ortalama tahmin ise +1,43 puan oldu.

Yorumlar

Dünya'da Hindistan gibi nüfusu fazla ve korunma önlemleri düşük ülkelerde Covid 19 vaka sayısının hızla artması, Dünyada hammadde ve tarım ürünleri fiyatlarının yukarı yönlü olmasına neden olacağı öngörülebilir.

ABD de enflasyon beklentilerinin yıl içinde %3-4 seviyesine çıkacağı beklentisi tahvil faizlerini yukarı yönlü hareket ettirmesi bunun sonucu olarak dolar paritesinin tekrar artması, borsa, kripto ve değerli metal fiyatları üzerinde baskı oluşturması beklenebilir. Ancak enflasyonun artması bir yerden sonra parite artışına verilen tepkiden bağımsız olarak enflasyon nedeniyle borsa ve değerli metallerin fiyat artışına neden olması muhtemel görünmektedir.

Çin'in kendi dijital parasını çıkarma çalışmaları uluslararası ticarette Yuan kullanılmasına dönük bir çaba olarak nitelendirilmektedir. Bu çabalar dolar kurunu ciddi anlamda düşürme tehditi içermektedir.

ABD gibi ülkelerde kripto paralara hukuki düzenleme getirme isteği kripto para fiyatlarını etkilemekte iken bir yandan da kurumsal yatırımcıların özellikle altcoinlere giriş yapmaya devam etmesi kripto para değerlerini artırmaktadır.

Türkiye'de

Borsada dün yaşanan sert düşüş ve özellikle yabancıların ilgi gösterdiği endeks 30 ve 100 kağıtlarındaki hareketler yabancıların tavrı açısından önemli görünmektedir.

Bu hareketlerle birlikte döviz kurlarındaki artış dikkat çekmektedir. ABD nin Karadeniz'e gemi göndermekten vazgeçmesi, Çavuşoğlu'nun s400 lerin ikinci partisinin alınma görüşmeleri açıklaması, f35 programından Türkiye nin çıkartılması, ABD nin Türkiye ye seyahat etmeyin çağrısı zincirleme haberler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yunanistan la olan görüşmelerin tıkanması, Yunanistan un Fransa gemileri ile petrol/doğalgaz arama çalışmalarına başlaması, Suriye yönetiminin Rusya destekli YPG/PKK ile çatışma haberleri yine gündem olabilecek haberler olarak dikkati çekmektedir.

Virüs sayısı TBB açıklamalarına göre açıklananın 3 katı civarında olduğu ve 3 haftaya varan tam kapanmanın Bilim kurulu tarafından tavsiye edilmesi sonrası uygulanma ihtimalinin bulunduğu ifade edilmektedir.

Bu dönemde temel belirleyici hareketin yabancılar olması nedeniyle CDS primleri, yabancıların ilgi gösterdiği endeks 30 ve 100 kayıtlarındaki hareketler, eurpbond ve tahvil fiyatları yakınen izlenmelidir.

Yerli Kripto para borsalarında 2 milyar dolar kaybın etkisi ile yerli yatırımcıların portföylerini soğuk cüzdanlara aktarma eğilimi ortaya çıkabilecektir. Kripto para borsalarında işlem yapabilmek adına dolar alınması görünmeyen ayrı bir cari işlem kalemi olarak dikkat çekmektedir.

Yorumlar Kpro l Yönetim l Finans l Yatırım tavsiyesi değildir https://www.kpro.com.tr


12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 22.04.2024 Pazartesi

TCMB 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Henüz realize edilmemiş diğer kalemler toplamı da 817,8 milyar TL olarak gerçekleşti İran Cumartesi gecesi İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu. 2023 yılının Şubat ayı ile

25 Mart 2024 Haftalık Ekonomik Bülten

Fransa, Almanya ve Polonya, Ukrayna savaşında gerilimi tırmandıracak girişimlerde bulunmama konusunda anlaştı.- Macron Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Mar'24 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Ende

bottom of page