top of page

25 Mart 2022 Günlük Ekonomi Bülteni

Haftalık Ekonomik Bülten

Erken araştırmalara göre Omicron geçirenlerin BA.2’ye yakalanma riski daha düşük olabilir.Ekonomist

Kremlin: -Rusya'nın gerekli fonları var bir temerrüt olmaz -Batı'nın ne yapacağı belirsiz, ancak Rusya başından bu yana temerrüdü engellemek için her şeyi yapıyor

Kremlin: -Biden'ın açıklamaları kabul edilemez -Bizim bir barış için ortaya koyduğumuz şartlar açık -FT'nin Ukrayna ile görüşmelerde ilerleme olduğu haberi tam doğru değil, doğru olan bazı noktaları var, ancak tamamının doğru olduğunu söyleyemeyiz

BM: Rusya'nın kontrolündeki bölgelerde Ukraynalı siviller keyfi gözaltılarla alıkonuluyor

Rusya: Avrupa'ya doğal gaz ve petrol tahsilatlarının ruble üzerinden yapılacağını açıkladı. Ödemelerin altın ve bitcoin üzerinden alınma konusu parlemento alt kanadı Duma da oylanacak

Almanya’da üretici fiyatları endeksi % 25,9 ile rekor kırdı..

ABD, bu yıl Avrupa'ya 15 milyar metreküp daha fazla LNG gönderme sözü verdi

Fransa Cumhurbaşkanı Macron :12 ile 18 ay içerisinde yoğunlaşacak eşi görülmemiş bir gıda krizinin eşiğindeyiz.

BoE: - İngiliz bankalarını Rusya'daki doğrudan riskleri düşük ve ticari bağlantılar sınırlı - Küresel ekonomik görünüm konusunda belirsizlik ciddi şekilde arttı - Emtia piyasaları rekor miktarda teminat tamamlama çağrıları ile karşı karşıya kaldı - Artan yaşam maliyetlerinin konut alıcılarının mortage geri ödemelerini henüz etkilemesini beklemiyoruz, yoksul hane hane halklarını etkileyecek ve hane halkı bilançoları üzerinde baskıyı artıracak - Mortgage kredi standartlarında kötüleşmeye yönelik sınırlı kanıt gördük

ECB/Schnabel: Eğer derin bir resesyon ile karşı karşıya kalınır ise tahvil alımlarının sona erdirilmesi yeniden düşünülür

İran Dışişleri Bakanı: Nükleer anlaşmaya hiç olmadığı kadar yakınız

BoE, kripto varlıklar için ilk düzenleyici çerçeve taslağını oluşturmaya başladı

REIDIN: - Türkiye satılık konut fiyat endeksi Şubat'ta aylık %18,05, yıllık %86,95 - Türkiye kiralık konut fiyat endeksi Şubat'ta aylık %12,39 yıllık %69,61

5349 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile kur korumalı mevduat hesabı dolunca sahibi tekrar doviz alırsa bu alım Kambiyo vergisinden istisna edildi.

KKM’de yenilenen hesapların ilk hesap açılışındaki dönüşüm fiyatından destekten yararlanmaya devam edeceği ifadesi yönetmelikten çıkarıldı.

• Rusya'nın, Ukrayna’daki pik demir üreten fabrikayı bombalaması, Türk metal döküm sektörünü tedarik darboğazına soktu. • Sektör, ana girdi olan pik demirde tamamen dışa bağımlı ve yıllık bir milyon tonluk ithalatının yüzde 70’ini Ukrayna ve Rusya’dan yapıyor.— Dünya

Kur korumalı mevduatta gerçek kişiler için ilk 3 aylık vade bu hafta tamamlandı. 100 bin lirayla Dolar/TL 11,6 seviyelerindeyken KKM’ye geçen mevduat yatırımcısının parası, kurun 14,80'in üzerinde olduğu bugünlerde 127 bin liraya yükseldi. KKM 3 ayda %27,5 getiri sağladı-Dünya

Kur korumalı mevduatın devlete 3 aylık maliyeti 14 milyar TL hesaplandı.

TBB: Ekim 2019-Şubat 2022 döneminde Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşmaları çerçevesinde toplam 294 firmanın 82,2 milyar TL kredisi yapılandırıldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2022 yılı dış finansman programı çerçevesinde, ihraç miktarı 2 milyar dolar olan eurobonda ihraç tutarının 3 katından daha fazla talep geldiğini açıkladı.24 Eylül 2027 vadeli tahvilin kupon oranı yüzde 8,60, getiri oranı yüzde 8,625 olarak gerçekleşti.

Hazine'nin 10 yıl ve 5 yıl vadeli tahvil faizleri % 28'i aşarak tüm zamanların zirvesine yükseldi. 2 yıllık gösterge tahvil faizi de bugün %26,5 seviyesini gördü.Bu vadede 20 yılın zirvesi görüldü.

Et ve Süt Kurumu (ESK), kırmızı et fiyatlarına yüzde 48 oranında zam yaptı. Türkiye KKTC, Azerbaycan ve Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti dışındaki ülkelere et ihracatını durdurma kararı aldı.

Kapasite Kullanım Oranı, Mar'22 - İmalat sanayinde mevsimsellikten arındırılmış (MA) kapasite kullanımı önceki aya göre 1,0 puan artarak %78,2 oldu.

Reel Kesim Güven Endeksi, Mar'22 - Mevsimsellikten arındırılmış (MA) endeks önceki aya göre 1,7 puan azalarak 108,2 oldu.

Sektörel Güven Endeksleri, Mar'22 - Mevsimsellikten arındırılmış (MA) endeks önceki aya göre hizmet sektöründe %6,2 azaldı; perakende ticaret sektöründe %3,1 azaldı ve inşaat sektöründe ise %2,0 azaldı.

TCMB Rezervleri, 18 Mar - Rezervler önceki haftaya göre 0,2 mr azaldı ve 108,7 mr USD oldu. Döviz rezervi 1,2 mr artarak 66,5 mr USD; altın ise 1,3 mr azalarak 42,2 mr USD oldu. Yılbaşından itibaren döviz rezervi 6,1 mr USD azaldı; altın rezervi 3,7 mr USD arttı.

YP Mevduatları, 18 Mar - Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları önceki haftaya göre 0,14 mr$ arttı ve 216,25 mr$ oldu. Gerçek kişilerin mevduatı 1,08 mr$ azalarak 140,31 mr$; tüzel kişilerin mevduatı 1,22 mr$ artarak 75,94 mr$ oldu.

Menkul Kıymet İstatistikleri, 18 Mar - Yurt dışında yerleşik kişilerin önceki haftaya göre hisse senedi portföyü 197,26 mn$; DİBS ve ÖST portföyü ise 19,81 mn$ azaldı.

Tüketici Güven Endeksi, Mar'22 - Aylık %1,9 artarak 72,5 oldu. Maddi durum beklentisi %2,3 arttı ve genel ekonomik durum beklentisi de %1,1 arttı.

Program Tanımlı Faiz Dışı Denge, Şub'22 - Faiz dışı denge, maliye ve program (IMF) tanımlamasına göre sırasıyla 113,4 mr₺ fazla ve 50,5 mr₺ fazla verdi. 12 aylık toplamda ise maliye tanımlı 112,6 mr₺ fazla; program tanımlı 65,5 mr₺ açık verdi; fark -178,1 mr₺ oldu.

Yurt Dışı ÜFE, Şub'22 - YD-ÜFE aylık %2,35 arttı. Buna göre artış yıllık %106,13 oldu.

Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi, Oca'22 - Tarım GFE aylık %10,12 arttı. Buna göre artış yıllık %57,26 oldu.

Türkiye 5 yıllık CDS primi 576.89 puan Vix korku endeksi %7.17 ekside 21.88 puan Move volatilite endeksi %7.01 artıda 113.14 puan DXY Dolar paritesi 98.598 Baltık Kuru Yük İndeksi %0.09 ekside 2567 puan

Yorumlar Dünya'da ABD tahvil faizlerinin yükselme eğilimi dikkat çekici.ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri %2.23 üzerinde. Fed in tahvil alarak piyasaya likidite vermeyi durdurması sonrası yükselme eğilimi devam etmekte.

FED Düşük faiz artışı, yüksek enflasyon, Fed bilanço küçültme beklentileri bir yandan dolar paritesinin güçlenmesine, bir yandan düşük faizli tahvillerin satışının artarak faizlerin yükselmesine, düşük faizler nedeniyle paranın borsa ve kripto paralara yönelmesi gibi birbirinden bağımsız hareketlere yol açmakta.

Ukrayna krizinin uzaması enerji, maden ve gıda emtia fiyatlarının artmasına yol açarken, yüksek faiz politikasını Fed ve diğer Merkez Bankalarının beklenilen ölçüde artırmasını engelleyerek ucuz para politikasının devam etmesine ve enflasyonun çift yönlü olarak artmasına neden olmakta.

Gerek Macron, gerekse Biden'ın gıda fiyatları ve tedarikle ilgili açıklamaları dikkat çekici.

Rusya'nın tahsilatların ruble ile yapılacağı açıklaması şimdilik dikkat çekmez iken altın ve bitcoin tahsilatı açıklamaları altın ve kripto paralara hareket getirmekte.

Uzun vadeli olarak ucuz para politikasının kısa süre içinde sıkılaşamayacağı, Ukrayna krizi nedeniyle başta enerji, gıda emtia fiyatları ve Rusya/Ukrayna kaynaklı maden emtiada artışın devam edeceği, global enflasyonun daha da artarken, merkez bankaları faiz artırsa dahi negatif reel faizin devam etmesinin borsa, emtia, altın, gümüş ve kripto paraları desteklemeye devam ederken, gelişmekte olan ülkelerde artan faizlerin gelişmekte olan ülkelere olumsuz yansımakla birlikte, ucuz kalmış hisse senedi, tahvil vb alanlarda para girişinin olabileceği öngörülebilir.

Türkiye'de Kur korumalı mevduat getirisi ilgili mevduata giriş kuruna göre farklı fiyatlarda olmak üzere net %27.5-%17.3 olarak hesaplanmakta ve bu oranlar üzerinden cazip görünmekte ve vadesinin 1 aya indirilip yenilenmesi kolaylaştırılması bir süre daha mevcut kur politikalarının devam edeceği şeklinde yorumlanabilir.

Yabancıların borsadan çıkmaya devam etmesi, gerçek kişilerin döviz mevduatının azalırken, tüzel kişi döviz hesaplarında son iki aydaki artış dikkat çekici.

Yabancıların swap piyasasında TL borçlanarak döviz alımı işlemleri konusunda farklı bilgiler piyasada konuşulmakta.

Hazinenin Eurobond ve suluk ihraçlarında dola r bazlı faizlerin %8.6 ve üzerinde olması döviz bazlı borçlanma maliyetlerinin ciddi oranda artacağını göstermekte.

Yorumlar Yatırım tavsiyesi değildir https://www.kpro.com.tr Kpro | Yönetim | Finans

4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 22.04.2024 Pazartesi

TCMB 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Henüz realize edilmemiş diğer kalemler toplamı da 817,8 milyar TL olarak gerçekleşti İran Cumartesi gecesi İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu. 2023 yılının Şubat ayı ile

25 Mart 2024 Haftalık Ekonomik Bülten

Fransa, Almanya ve Polonya, Ukrayna savaşında gerilimi tırmandıracak girişimlerde bulunmama konusunda anlaştı.- Macron Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Mar'24 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Ende

bottom of page