top of page

25 Temmuz 2022 Haftalık Ekonomik Bülten

Haftalık Ekonomik Bülten

DSÖ maymun çiçeği salgınını küresel acil durum ilan etti.

Sağlık Bakanlığının haftalık Kovid-19 verilerine göre, 11-17 Temmuz'da 226 bin 532 kişinin testi pozitif çıktı

Birleşmiş Milletler, küresel yoksulluk ve açlıkla mücaõdeledeki ilerlemenin tersine döndüğü uyarısında bulundu.

IMF, Rusya'nın doğal gaz akışını tamamen kesmesi halinde doğu Avrupa'da ve İtalya'da ağır resesyon yaşanacağı uyarısında bulundu-FT

AMB 50 baz puan faiz artırdı, Lagarde "Tüm üyeler 50 baz puanlık faiz artışı yönünde oy kullandı.Enflasyon bir süre daha hedefin üzerinde kalacak."

Fitch Ratings, küresel kredi ortamına ilişkin görünümün son aylarda bozulmaya devam ettiğini, Rusya'dan Avrupa'ya gaz akışının tamamen veya ciddi şekilde durmasının  yakın vadeli büyük potansiyel riskler taşıdığını açıkladı.

ABD işsizlik maaşı başvuruları 8 ayın zirvesinde

Bloomberg kaynaklarına göre Rusya işgal ettiği Ukrayna topraklarında referandum yaparak bölgeleri ilhak etmeyi planlıyor.

Rusya, "dostane olmayan ülkeler" listesine Yunanistan, Danimarka, Slovenya, Slovakya ve Hırvatistan'ı dahil etti.

Mortgage ödemeleri için cezasız öteme planlayan Pekin yönetiminin 12 inşaat şirketine finansal yardım için fon kurulmasını onayladığı belirtildi.

Demir cevheri Çin’de konut sektörüne destek haberinin yarattığı iyimserlikle ton başına 100 doları aştı

FAO Başekonomisti Maximo Torero, gübre fiyatlarındaki artışın gıda fiyatlarından daha hızlı olduğunu belirterek, azalan gübre kullanımının gelecek yıl tarımsal verimlere olumsuz yansıyabileceği uyarısında bulundu.

ABD'nim ardından, AB de, Rusya'dan altın alımını yasakladı ABD'de ikinci el konut satışları, haziranda aylık bazda yüzde 5,4 azalışla Haziran 2020'den bu yana en düşük seviyeye gerilerken, medyan konut fiyatları 416 bin dolarla rekor tazeledi.

ABD'de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), temmuzda aylık bazda 0,4 puan azalışla 52,3'e inerek 2 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Avrupa parlamentosunun nükleere yeşil statü vermesinin ardından yeşil tahvil piyasası ilk kez nükleer projeleri finanse edecek

Küresel elektrik talebinin bu yıl yüzde 2,4 büyüyeceği tahmin edilirken covit öncesi geçmiş yıl ortalamaları olan yüzde 6'lık güçlü artışa göre oldukça düşük kalacağı bekleniyor.

Kur korumalı mevduatın bütçeye maliyeti Haziran'da 16.1 milyar TL'ye yükseldi.

İngiltere Meteoroloji Kurumu, ölçülen 39.1 santigrat derecenin ülke tarihinin en yüksek sıcaklığı olduğunu açıkladı

Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracatının yeniden başlatılmasını içeren anlaşma Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Sekreteri Guterres ve Rusya Savunma Bakanı Şoygu'nun katılımıyla Dolmabahçe Ofisi'nde imzalandı.

Rusya: Odessa limanında Ukrayna savaş gemisi ve füze deposunu vurduk .

TCMB PPK Toplantısı, 21 Tem'22 - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmedi ve %14 seviyesinde tuttu.

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğle amme alacakları tecil faizi yüzde 15'ten yüzde 24'e çıkarıldı.

Sektörel Güven Endeksleri, Tem'22 - Mevsimsellikten arındırılmış (MA) endeks önceki aya göre hizmet sektöründe %1,5 azaldı; perakende ticaret sektöründe %4,5 azaldı ve inşaat sektöründe ise %2,4 arttı.

Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri, May'22 - Kalan vadesine göre incelendiğinde, KV dış borç stoku 182,28 mr USD oldu. Bankalar kaynaklı KV dış borç 83,30 mr USD; bankacılık dışı sektörlerin KV dış borcu ise 65,73 mr USD oldu.

Yurt Dışı ÜFE, Haz'22 - YD-ÜFE aylık %9,18 arttı. Buna göre artış yıllık %110,66 oldu.

YP Mevduatları, 8 Tem - Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları önceki haftaya göre 1,06 mr$ azaldı ve 208,81 mr$ oldu. Gerçek kişilerin mevduatı 1,11 mr$ azalarak 132,03 mr$; tüzel kişilerin mevduatı 0,05 mr$ artarak 76,78 mr$ oldu.

Menkul Kıymet İstatistikleri, 8 Tem - Yurt dışında yerleşik kişilerin önceki haftaya göre hisse senedi portföyü 62,20 mn$; DİBS ve ÖST portföyü ise 56,13 mn$ azaldı.

Program Tanımlı Faiz Dışı Denge, Haz'22 - Faiz dışı denge, maliye ve program (IMF) tanımlamasına göre sırasıyla 18,3 mr TL açık ve 28,5 mr TL açık verdi. 12 aylık toplamda ise maliye tanımlı 158,5 mr TL fazla; program tanımlı 8,1 mr TL fazla verdi; fark -150,4 mr TL oldu.

Finansal Hizmetler Güven Endeksi, Tem'22 - Endeks (FHGE) önceki aya göre 3,8 puan arttı ve 171,8 seviyesinde gerçekleşti.

Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi, May'22 - Tarım GFE aylık %5,51 arttı. Buna göre artış yıllık %123,72 oldu.

Türkiye 5 yıllık CDS primi 840.71 puan Vix korku endeksi  %4.22 artıda 24.04 puan Move volatilite endeksi %2.10 ekside 123.70 puan DXY Dolar paritesi 106.305 USD10Y Tahvil faizi %2.803 Baltık Kuru Yük İndeksi %1.32 artıda 2146 puan

Yorumlar

Dünya'da

Covidli hasta sayısının artması yeni tedbirlerin gündeme gelme ihtimalini artırmakta. Bu durum petrol ve emtia fiyatları konusunda aşağı yönlü hareketlere neden olabilecektir.

Gıda ve tarım ürünleri fiyatlarındaki artış ve kıtlığa dönük uyarılar genel olarak devam etmektedir. Ukrayna tahıl koridoru anlaşması başta buğday olmak üzere tahıl fiyatlarını olumlu yönde etkilemektedir.

ABD ve AB'nin Rusya'dan doğalgaz alımını kesmesi doğalgaz fiyatlarının daha da artacağı beklentilerini artırırken, petrol fiyatlarının resesyon beklentilerine rağmen Ukrayna gerğinliği ve OPEC ülkelerinin fiyatlama politikaları ile 100 dolar/varilin üzerinde kalacağı tahmin edilmektedir.

Çin'de başlayan konut kredileri ödeme sorunları ve satış miktarındaki düşüş eğiliminin başta ABD olmak üzere diğer ülkelere de sıçrayacağı tahmin edilmektedir.

ABD ve AB'nin Rusya'dan altın yasağı Rusya ticaretinin altınla yapılmasına dönük bir hareket iken altın ve değerli metallerin fiyatlarının yönü faiz artışı, yüksek enflasyon ve fiziki talep arasında net bir yön bulamamaktadır.

AMB'nin faiz artışı mevcut AB enflasyonu ile aradaki negatif reel faizin devam edeceği ve enflasyon beklentilerinin yüksek olduğunu göstermektedir.

Türkiye'de Mevcut MB faiz oranının gerçeklikle ilgisi kalmamış olup açıklanan faizler piyasaca dikkate alınmamaktadır.

Kapalı çarşıda fiziki dolar satış rakamının banka kurlarının üzerine çıkması, kambiyo kontrolünün artacağı kaygılarından kaynaklandığı tahmin edilmektedir.

Kur korumalı mevduatın büyüklüğünün 1 trilyon liranın üzerine çıkması ve bütçeye görünen 35 milyar TL.lık ek yük getirmesi, sürecin devam ettirilemez olduğu yorumlarını artırmaktadır.

Yurt dışı Üfe ve tarım girdi fiyatlarındaki artış rakamları yüksek enflasyonun devam edeceğinin açık göstergeleridir.

Yabancıların borsa ve tahvil piyasasından çıkışı sürerken borsada kambiyo kontrollerinin olabileceği tedirginlikleri fiyatlamalara yansımaktadır.

Yorumlar Yatırım tavsiyesi değildir https://www.kpro.com.tr Kpro | Yönetim | Finans

6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 22.04.2024 Pazartesi

TCMB 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Henüz realize edilmemiş diğer kalemler toplamı da 817,8 milyar TL olarak gerçekleşti İran Cumartesi gecesi İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu. 2023 yılının Şubat ayı ile

25 Mart 2024 Haftalık Ekonomik Bülten

Fransa, Almanya ve Polonya, Ukrayna savaşında gerilimi tırmandıracak girişimlerde bulunmama konusunda anlaştı.- Macron Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Mar'24 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Ende

bottom of page