top of page

26 Kasım 2021 Günlük Ekonomi Bülteni

Günlük Ekonomik Bülten

Bilim insanları resmi adıyla B.1.1.529 olarak bilinen Nu varyantı ile ilgili açıklama yaptı. Henüz vaka sayısının az olmasına rağmen çok farklı ülkelerde tespit edilen ve corona virüsünün şu ana kadar en çok mutasyona uğramış versiyonu olan Nu varyantı devletleri de harekete geçirdi.

Çinli regülatörler, dünyanın en büyük araç çağırma uygulamalarından biri olan Didi Global'den New York Borsası'ndan çıkmak için bir plan hazırlamasını istedi

İngiltere, Güney Afrika'dan uçuşları geçici olarak yasaklarken, İsrail de aralarında Güney Afrika'nın olduğu bazı ülkelerden ülkeye girişlere yasak getirdi.i

2022 ilk çeyrekte arz fazlası oluşacağı endişeleri ve covid varyantı haberleri petrol fiyatlarını düşürdü

Cem Özdemir, Almanya'nın yeni tarım bakanı oldu

TCMB Bankalar toplantısı: Kavcıoğlu’nun yeni ekonomik model konusunda bilgi verdiği öğrenildi.Kavcıoğlu’nun, cari dengenin fazlaya dönmesini müteakip enflasyonun da düşeceği konusunda görüşlerini ifade ettiği belirtildi.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati: "Bu sefer düşük faiz politikamızı uygulamakta kararlıyız" "Son kur atağında reel sektörde türbülanslar yaşansa da ekonomimiz tüm gücünü korumaktadır" "En büyük sorun cari açıktır"

Fitch, Eylül ve Ekim aylarında yapılan faiz indirimlerini erken olarak değerlendirdiklerini ifade etti. Fitch, Türkiye’de enflasyonun 2023 yılı sonuna kadarki dönemde çift haneli rakamlarda kalmaya devam edeceğini tahmin ettiklerini de belirtti.

BDDK) verilerine göre, 19 Kasım haftasında kamu mevduat bankalarının döviz cinsi varlıkları ve yükümlülükleri arasındaki farkı gösteren yabancı para net genel pozisyonu 462 milyon dolar açık olarak açıklandı.

Kapasite Kullanım Oranı, Kas'21 - İmalat sanayinde mevsimsellikten arındırılmış (MA) kapasite kullanımı önceki aya göre 0,1 puan artarak %77,6 oldu.

Sektörel Güven Endeksleri, Kas'21 - MA endeks önceki aya göre hizmet sektöründe %0,7 azaldı; perakende ticaret sektöründe %0,6 arttı ve inşaat sektöründe ise %1,0 arttı.

YP Mevduatları, 19 Kas - Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları önceki haftaya göre 0,13 mr$ azaldı ve 235,04 mr$ oldu. Gerçek kişilerin mevduatı 0,91 mr$ artarak 144,57 mr$; tüzel kişilerin mevduatı 1,04 mr$ azalarak 90,47 mr$ oldu.

Menkul Kıymet İstatistikleri, 19 Kas - Yurt dışında yerleşik kişilerin önceki haftaya göre hisse senedi portföyü 384,05 mn$ arttı; DİBS ve ÖST portföyü ise 231,74 mn$ azaldı.

Türk Lirası gecelik referans faiz oranı (TLREF) 15.5077 (Önceki 15.264)

Türkiye 5 yıllık CDS primi 481.92 puan Vix korku endeksi %0.80 ekside 18.58 puan Move volatilite endeksi %3.20 artıda 83.15 puan DXY Dolar paritesi 96.63

Yorumlar

Dünya'da

Nu varyantı petrol, borsa ve kriptolara hafif satış getirdi. Henüz etkileri belli değilken hızlı yayılan bir varyant olması dikkat çekmekte.

Türkiye'de

Dün Döviz grafiklerindeki hareket çizgileri kura müdahale edildiği algısını yaratacak biçimde düz grafikler oluşması kurun 12 lere yakın bir yerde konumlandırılmak istendiği algısını oluşturmakta.

BDDK verileri ve kamu bankaları açık pozisyonların artması müdahale eğilimlerini göstermekte.

Kavcıoğlu ve Nebati'nin açıklamaları düşük faiz politikasınına devam edileceği algısı kur beklentilerini ve sonrasında ithal ve bağlantılı bir çok ürünün enflasyonunu artıracağı öngörülebilir.

Yabancıların borsaya girişlerinin devamı kur seviyelerinin yabancıların girşleri için cazip olduğunu göstermekte.

Yorumlar Yatırım tavsiyesi değildir https://www.kpro.com.tr

Kpro | Yönetim | Finans

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 22.04.2024 Pazartesi

TCMB 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Henüz realize edilmemiş diğer kalemler toplamı da 817,8 milyar TL olarak gerçekleşti İran Cumartesi gecesi İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu. 2023 yılının Şubat ayı ile

25 Mart 2024 Haftalık Ekonomik Bülten

Fransa, Almanya ve Polonya, Ukrayna savaşında gerilimi tırmandıracak girişimlerde bulunmama konusunda anlaştı.- Macron Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Mar'24 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Ende

bottom of page