top of page

28 Haziran 2022 Günlük Ekonomik Bülten

Haftalık Ekonomik Bülten

Pfizer-BioNTech, Omicrona karşı daha etkili aşı geliştirdi. Prof.Dr. Uğur Şahin Koronavirüste yeni dalga kapıda, sonbaharda yeniden maske takmaya başlayabiliriz

NATO: İsveç, Finlandiya, Türkiye arasında anlaşma için çalışıyoruz

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyanın "eşi görülmemiş" bir küresel açlık kriziyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Powell: Yüksek enflasyonu düşürmek için faiz artışları sürmeli. İşsizliğin yükselme riski var.

Rusya ve Belarus'un, tahıl sevkiyatıyla ilgili sorunlarının olmadığına işaret eden Putin, 50 milyon tondan fazla teslimat yapmaya hazır olacaklarını, lojistik konusunu detaylı ele almak gerektiğini belirtti. Putin, Rusya ile Belarus'un dünya gübre ihtiyacını gidermek için tedbir alacağını da söyledi.

Goldman Sachs,ABD'nin önümüzdeki yıl resesyona girme olasılığının yüzde 30 olduğunu belirtti. Banka ABD ekonomisi için ikinci çeyrek büyümesini yüzde 2,8 seviyesinde korurken, üçüncü çeyrek için büyüme beklentisini yüzde 1,75 seviyesine indirdi.

G-7 Zirvesi kapsamında gündeme gelen Rus altın ithalatının tamamen yasaklanması planı yeni haftanın ilk işlemlerinde altının yükselmesine yol açtı.

Ekonomist Nouriel Roubini, ABD'de bu yıl bir resesyon yaşanmasının olası olduğuna dikkat çekerek tahvil ve hisse fiyatlarında daha fazla düşüş yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) analizine göre, Avrupa ekonomisi üzerinde çalışmalarda bulunan uzmanlar Avrupa'da 1970'lerdekine benzeyen bir stagflasyon gerçekleşmesini beklemiyor.

Almanya Maliye Bakanı, Avrupa Birliği'nin (AB) yeni benzinli ve dizel otomobil satışının 2035'ten itibaren yasaklanmasını içeren yasal düzenlemesini Almanya'nın kabul etmeyeceğini söyledi

AB, Ukrayna ve Moldova'ya "aday ülke" statüsü verdi

Resesyon endişeleri, Bakır fiyatları 14 ayın en düşük seviyesini görürken; çinko, alüminyum ve kalayda da fiyatlar geriledi.

Goldman Sachs analistleri resesyon fiyatlamalarına rağmen emtiada yukarı yönlü bir hareketin gerçekleşeceği görüşünde. Analistlere göre ekonomi yavaşlasa da henüz tümüyle bir düşüş içinde değil.

Çek Merkez Bankas 125, Norveç MB 50, Meksika MB 75 baz puanlık faiz artışı yaptı.

İngiltere'de enflasyon 40 yılın zirvesinde %9,1.

İngiltere Merkez Bankası enflasyonun bu yıl yüzde 11'i aşacağını öngörüyor

Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, aylardır tarihinin en büyük krizini yaşayan ülkesinin ekonomisinin çöktüğünü ve petrol ithalatı için bile ödeme yapamadıklarını duyurdu.

TCMB PPK Toplantısı, 23 Haz'22 - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmedi ve %14 seviyesinde tuttu.

BDDK 15 milyon TL altı dövizi olan firmaların döviz miktarı kadar TL kredi kullanabileceğine, 15 milyon TL üzeri dövizi bulunan firmaların ise ciro/aktif büyüklüğünün %10'u kadar TL kredi kullanabileceğine ilişkin karar açıkladı. Aynı şekilde yerli firmaların yurtdışı türev ürünleri konusunda tl kredi çekip yurtdışı işlem yapamayacağına ilişkin ek açıklama yaptı.

Meclise sunulan ek bütçe kabul edildi. Kurumlar vergisinden 315 Milyar TL, gelir vergisinden 55 Milyar TL Ek Bütçe geliri hedefleniyor.

TÜSİAD Başekonomisti: BDDK kararı sonrası şirketler varsa yurt dışı iştiraklerine para çıkarabilir

Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Temmuz'da memur maaşlarında yapılacak artışın Haziran enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla kesinleşeceğini, artışın yaklaşık yüzde 40 oranında olacağını öngördüklerini belirtti. GES'e 6,6 milyar TL'lik talep geldi

Türk Lirası mevduatları cazip kılmak, birikimlerin Türk Lirası mevduat ve katılım hesaplarında tutulmasını sağlamak amacı ile stopaj indirimlerinde süre 6 ay daha uzatıldı.

KKM büyüklüğü 1 trilyon TL'ye yaklaştı

Ayçiçeği, mısır ve soyada gümrük vergisi yıl sonuna kadar sıfırlandı

Şekere yüzde 67 zam yapıldı.

Turkcell dijital banka kuruluşu için BDDK’ya başvurdu

Sektörel Güven Endeksleri, Haz'22 - Mevsimsellikten arındırılmış (MA) endeks önceki aya göre hizmet sektöründe %1,7 azaldı; perakende ticaret sektöründe %2,3 azaldı ve inşaat sektöründe ise %1,7 arttı.

YP Mevduatları, 17 Haz - Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları önceki haftaya göre 0,63 mr$ azaldı ve 212,69 mr$ oldu. Gerçek kişilerin mevduatı 0,95 mr$ azalarak 133,71 mr$; tüzel kişilerin mevduatı 0,32 mr$ artarak 78,98 mr$ oldu.

Tüketici Güven Endeksi, Haz'22 - Aylık %6,2 azalarak 63,4 oldu. Maddi durum beklentisi %9,9 azaldı ve genel ekonomik durum beklentisi de %7,1 azaldı.

Reel Kesim Güven Endeksi, Haz'22 - Mevsimsellikten arındırılmış (MA) endeks önceki aya göre 2,4 puan azalarak 104,6 oldu.

Kapasite Kullanım Oranı, Haz'22 - İmalat sanayinde mevsimsellikten arındırılmış (MA) kapasite kullanımı önceki aya göre 0,6 puan azalarak %77,5 oldu.

Menkul Kıymet İstatistikleri, 17 Haz - Yurt dışında yerleşik kişilerin önceki haftaya göre hisse senedi portföyü 192,82 mn$; DİBS ve ÖST portföyü ise 533,40 mn$ azaldı.

TCMB Rezervleri, 17 Haz - Rezervler önceki haftaya göre 1,5 mr azaldı ve 101,0 mr USD oldu. Döviz rezervi 1,3 mr azalarak 59,4 mr USD; altın ise 0,1 mr azalarak 41,6 mr USD oldu. Yılbaşından itibaren döviz rezervi 13,1 mr USD azaldı; altın rezervi 3,1 mr USD arttı.

Türk-İş Açlık ve Yoksulluk Sınırı, Haz'22 - 4 kişilik aile açlık sınırı aylık %6,20 arttı ve 6.391 TL oldu. Buna göre artış yıllık %117,29 oldu. 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı ise 20.818 TL oldu.

Finansal Hizmetler Güven Endeksi, Haz'22 - Endeks (FHGE) önceki aya göre 4,9 puan azaldı ve 168,0 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye 5 yıllık CDS primi 803.61 puan

Vix korku endeksi %0,99 ekside 26,96 puan

Move volatilite endeksi %4.89 artıda 133,22 puan

DXY Dolar paritesi 104.13

USD10Y Tahvil faizi %3.251

Baltık Kuru Yük İndeksi %1.54 ekside 2295 puan

Yorumlar

Dünya'da

Dünyada enflasyonda son 40 yılın en yüksek rakamları oluşmaya devam ederken Fed faiz artırımı sonrası tüm ülkeler faizleri sert bir şekilde yukarı artırmakta.

Resesyon beklentileri ile emtia ve petrol fiyatları gerilerken, söz konusu düşüşün mevcut enflasyon ortamında geçici olduğu beklentileri yatırım bankaları raporlarına yansımakta.

Gıda krizi ile ilgili gündemin BM Genel sekreterinin ağzından dile getirilmesi, gıda konusunda Rusya'nın tahıl ve gübre konusundaki politikalarının belirleyici olacağı şeklinde yorumlanabilir.

Resesyon riskleri nedeni ile hisse senetleri ve tahvil piyasalarının olumsuz etkileneceğine dair beklentilerde artış söz konusu.

Türkiye'de

BDDK kararı sonrası düşen dövizin, ağırlıkla piyasaların kapalı olduğu saatlerde dolaylı müdahale ile gerçekleştiği ifade edilmekte.

Daha önce sözlü bir şekilde uygulanan BDDK kararının yazılı hale dökülmüş olması, temelde kullanılabilir rezervlerin düşük olması ile açıklanmakta.

Firmalar bu süreçte düşük faizli TL kredi kullanabilmek için farklı çözüm alternatifleri kullanabileceği öngörülmekte. Ancak bu süreçler temel olarak dövizin kayıtdışı ortamlara yönelmesine, yabancıların hisse senedi ve tahvil satarak piyasadan çıkışının kolaylaşmasına ve ucuz olarak algılanan dövizin kredi kullanmayan gerçek ve tüzel kişiler tarafından alınması için ortam yaratacağı genel değerlendirmeler arasında.

TL kredi kullanımının öne çıkartılması, faizlerin enflasyona göre düşük seyredeceği beklentilerinin hükümet tarafında devamı açısından önemli görünmekte.

Gelir endeksli senetlere gelen talep dikkate alınmayacak kadar düşük rakamlarda.

Yabancıların borsa ve tahvil piyasasından çıkmaları devam ederken, tüketici güveninin tarihin en dip noktalarda olması, tüketici kredilerindeki artış eğilimi, harcamalar konusunda bir yerden sonra kırılganlıkların artacağı anlamını taşımakta.

Kambiyo kontrolünde şirket ve bireylerin birikimlerine dönük yeni kontroller gelme olasılığı yüksek görünmekte.

Yabancıların çıkışı etkisi ile eurobond ve özel sektör döviz tahvilleri faizleri cazip seviyelerde görünmekte.

Yorumlar

Yatırım tavsiyesi değildir

Kpro | Yönetim | Finans

4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 22.04.2024 Pazartesi

TCMB 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Henüz realize edilmemiş diğer kalemler toplamı da 817,8 milyar TL olarak gerçekleşti İran Cumartesi gecesi İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu. 2023 yılının Şubat ayı ile

25 Mart 2024 Haftalık Ekonomik Bülten

Fransa, Almanya ve Polonya, Ukrayna savaşında gerilimi tırmandıracak girişimlerde bulunmama konusunda anlaştı.- Macron Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Mar'24 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Ende

bottom of page