top of page

30 Mart 2021 Ekonomi Bülteni

Günlük Ekonomik Bülten Kpro l Yönetim l Finans |

Türkiye CDS primi 469.39 puan Vix korku endeksi %9.97 artıda 29.74 puan

Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgın haritasındaki çok yüksek riskli il sayısının 58'e yükseldiğini belirterek yeni tedbirleri açıkladı. Tüm Türkiye'de saat 21.00-05.00 arasında sokağa çıkma kısıtlamaları devam edecek. Çok yüksek risk grubunda yer alan 58 ilde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya görevden alınarak yerine Mustafa Duman atandı.

Erdoğan "Evinizdeki altın ve döviz gibi 'milli servet'lerimizi sisteme getirin"

Kemal Kılıçdaroğlu, sonbaharda seçime hazır olmaları için partisine talimat verdi.

ABD genelinde koronavirüs vakalarını ve ölümlerin artması üzerine Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) Direktörü Rochelle Walensky, salgınla mücadelenin sona ermediği ve en kötüsüne yaklaşıldığı konusunda uyarıda bulundu.

BOJ/Kuroda: Global büyüme ve Japonya koronavirüs salgınının neden olduğu hasardan toparlanıyorlar

Süveyş kanalını kapatan gemi kurtarıldı ve kuzeye doğru hareket ediyor. Deniz trafiğinin açılmasına izin verildi.

*ABD 10 yıllık tahvil faizi %1.75 ile en yüksek seviyesinde.

TCMB 3 ay vadeli swap ihalesinde 12 milyar TL'yi %17,50 ortalama ile verdi. Londra piyasasında aynı vadeli swap faizi %26'ya yükselmiş durumda.

Suudi Arabistan, OPEC üyelerine ve Rusya öncülüğündeki müttefiklerine global petrol arz kısıntısının Mayıs ve Haziran aylarına uzatılmasını teklif etmeye hazırlanıyor

TOBB'dan Kısa Çalışma Ödeneği Uzatılsın Çağrısı

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Borrell: HDP'nin kapatılması için açılan dava ve Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılması endişe verici

BIST Açılışında Hafif Satış Bekleniyor Analistlerin BIST100 Endeksi açılış fark değerine ilişkin medyan tahmini -2,22 ortalama tahmin ise -1,87 puan oldu.

Dünya'da ABD'de tahvil faizlerinin yükselmesi dolar paritesini yukarı çekmeye devam ediyor. Bir yandan tahviller satılırken tüm Dünyada merkez bankalarının tahvil alım programlarının devam etmesi kısaca oluşacak enflasyon nedeniyle kişilerin ellerindeki tahvili satıp başka bir alana gitmesi yerine yine merkez bankalarının tahvil alım programları ile elindeki düşük faizli tahvili daha yüksek faizli tahville değiştirmesi anlamını taşıyor. Bu sürec tamamlana kadar diğer yatırım araçlarının fiyatlarının baskılanması, faizlerin artması devam edecektir.

Türkiye'de Merkez Bankası Başkan Yardımcısının görevden alınması ve ABD 10 yıllık tahvil faizinin artması dolar kurunu 8.27 ye kadar taşımış durumda.

Dolar kurundaki artış eğilimi sıcak para ve yabancıların borsa ve tahvil piyasasına girişini engellerken, yerli yatırımcıların dolar talebini artırma eğilimi açısından önemli. Kısıtlı kaynaklar nedeniyle kamunun dövize müdahale imkanları sınırlı görünmekte.

Dün C.Başkanı Danışmanının sabit kur rejimi olmayacak açıklaması, muhtemelen yatırımcıların döviz hesaplarından nakit çekme kaygılarına dönük bir açıklama olarak görünmekte.

Döviz kurunun artmasının ancak yeni bir faiz artışı ile engellenebileceği, diğer açıklamaların yeterli gelmeyeceği yorumları genel olarak yaygın olmakla birlikte mevcut şartlarda ekonomi yönetiminin bu kararları almasının zor olduğu genel kanı.

Döviz kurlarında ağırlıkla sert yukarı yönlü ataklar ve döviz kurunun hareketine göre de siyasilerin ve merkez bankasının güven ve faize dönük yeni açıklamaları hız kazacaktır.

Yorumlar Kpro l Yönetim l Finans l Yatırım tavsiyesi değildir https://www.kpro.com.tr

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 22.04.2024 Pazartesi

TCMB 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Henüz realize edilmemiş diğer kalemler toplamı da 817,8 milyar TL olarak gerçekleşti İran Cumartesi gecesi İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu. 2023 yılının Şubat ayı ile

25 Mart 2024 Haftalık Ekonomik Bülten

Fransa, Almanya ve Polonya, Ukrayna savaşında gerilimi tırmandıracak girişimlerde bulunmama konusunda anlaştı.- Macron Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Mar'24 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Ende

bottom of page