top of page

8 Ağustos 2022 Haftalık Ekonomik Bülten

Haftalık Ekonomik Bülten


ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyareti dünya gündeminin ilk sırasına yerleşti


ABD Temsilciler Meclisi Nancy Pelosi’nin ziyareti ile gerilimin tırmandığı Asya Pasifik’te, Çin’in Tayvan yakınlarında başlattığı askeri tatbikatlar hafta sonunda ve hafta başında da sürdü.


Tahıl taşıyan 2 gemi daha Ukrayna'dan hareket etti


ABD Senatosu İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini onayladı


Euro Bölgesi’nin en büyük 4 ekonomisinde PMI endeksleri geçen ay daraldı. IHS Markit Euro Bölgesi PMI endeksi Temmuz’da 49,8 oldu. Almanya’da 49,2’den 49,3’e çıkarken Fransa’da 49,6’dan 49,5’e indi. Endekslerin 50’nin altında değer alması sektörde daralmaya işaret ediyor. Asya’da da en büyük düşüşler Çin, Güney Kore ve Tayvan’da kaydedildi.


Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Euro Bölgesi'nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle Haziran ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 35,8 artarken, perakende satışlar bir önceki aya göre yüzde 1,2 azaldı


ABD'de Temmuz ayında tarım dışı istihdam 528 bin arttı.Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi artışın 250 bin olması yönündeydi.


FAO Gıda Fiyat Endeksi, Temmuz'da aylık bazda yüzde 8,6 gerilerken, yıllık bazda yüzde 13.1 arttı.


Çin'de ihracat, Temmuz'da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18, ithalat da yüzde 2,3 artış kaydetti. Dış ticaret fazlası, Temmuz'da 101,26 milyar dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel gıda enflasyonunun 2023'te keskin bir şekilde düşmesinin muhtemel olduğunu belirtti.


ABD ham petrolü Ukrayna'nın işgalinden bu yana ilk kez 90 doların altını gördü


Avustralya Merkez Bankası (RBA) politika faizini yüzde 1,85'e yükseltti.


Brezilya Merkez Bankası Selic faiz oranını yüzde 13,25'ten yüzde 13,75'e çıkarttı. Böylelikle politika faizi 2017'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.


Hindistan Merkez Bankası politika faizini 50 baz puan artışla yüzde 5,40 seviyesine çıkararak beklentilerin üzerinde artış yaptı.


TÜFE, Tem'22 - TÜFE aylık %2,37 arttı. Buna göre enflasyon yıllık %79,60 oldu. Çekirdek enflasyondaki (C-Endeksi) yıllık artış ise %61,69 oldu.


Yurt İçi ÜFE, Tem'22 - Yİ-ÜFE aylık %5,17 arttı. Buna göre artış yıllık %144,61 oldu.


ENAGrup Tüketici Fiyat Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Temmuz ayında %5.03 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı %176.04, yılın başından itibaren ise %80.35 olarak gerçekleşti.


Temmuz ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,4 artışla 18,6 milyar dolar oldu. Dış ticaret açığı Temmuz'da yüzde 144,5 artarak 10,6 milyar dolar oldu


Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Türkiye ile Rusya arasındaki doğalgaz ticareti ödemelerinde kısmen rubleye geçilmesi konusunda anlaşma sağlandığını ve kademeli şekilde ulusal para birimlerine geçileceğini bildirdi.


Financial Times: Üst düzey bir batılı yetkili, Erdoğan’ın Rusya’ya verdiği taahhütleri yerine getirmesi halinde ülkelerin şirketlerini ve bankalarını Türkiye’den çekilmeye çağırabileceklerini öne sürdü


Ünlü ekonomi blogu Zerohedge, Türkiye'nin altın rezervlerinin dolar bulmak için rehin gösterilmek üzere Londra'ya aktarıldığını iddia etti.


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerinden yapılan hesaplamaya göre, ticari kredilerde 13 haftalık, yıllıklandırılmış ve kur etkisinden arındırılmış büyüme 22 Temmuz haftası itibariyle yüzde 28,5 seviyesine geldi. Böylelikle kredi büyümesinde 4 ayın en yavaş performansı gerçekleşti.


JP Morgan:Aşırı gevşek para politikası, devam eden liranın zayıflaması ve politika güvenirliğinin zayıflaması göz önüne alındığında fiyat baskılarının güçlenmeye devam etmesinin şaşırtıcı olmadığını belirten JPMorgan, yılın kalan bölümünde enflayonun %63.1 olarak gerçekleşmesinin beklendiğini ifade etti.


Et ve Süt Kurumu mağazalarında satılan koyun, kuzu, toklu etinde yüzde 25'e varan indirim yapıldığı açıklandı.

Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getirileri, Tem'22 - TÜFE'ye göre aylık en yüksek getiri %2,50 oranla DİBS'de; en yüksek kayıp ise %4,85 ile BIST100'de gerçekleşti.


Perakende Otomotiv Satışları, Tem'22 - Önceki yılın aynı ayına göre %9,1 artarak 52.206 otomobil ve hafif ticari araç satıldı. Toplam satışlar içinde otomobil satışlarının payı %78,6; hafif ticari araç satışlarının payı ise %21,4 oldu.


TCMB Rezervleri, 29 Tem - Rezervler önceki haftaya göre 2,9 mr arttı ve 101,3 mr USD oldu. Döviz rezervi 1,39 mr artarak 61,1 mr USD; altın ise 1,55 mr artarak 40,2 mr USD oldu. Yılbaşından itibaren döviz rezervi 11,5 mr USD azaldı; altın rezervi 1,7 mr USD arttı.


YP Mevduatları, 29 Tem - Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları önceki haftaya göre 2,34 mr$ arttı ve 212,70 mr$ oldu. Gerçek kişilerin mevduatı 0,24 mr$ artarak 132,02 mr$; tüzel kişilerin mevduatı 2,09 mr$ artarak 80,68 mr$ oldu.


Menkul Kıymet İstatistikleri, 29 Tem - Yurt dışında yerleşik kişilerin önceki haftaya göre hisse senedi portföyü 26,90 mn$; DİBS ve ÖST portföyü ise 30,60 mn$ azaldı.


Hazine Nakit Gerçekleşmeleri, Tem'22 - Nakit dengesi 92,85 mr TL açık; faiz dışı denge 77,45 mr TL açık verdi. 12 aylık toplam bakıldığında nakit dengesi 72,8 mr TL açık; faiz dışı denge 119,5 mr TL fazla verdi.


İhracat İklimi Endeksi, Tem'22 - İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi 50,0 oldu. (ö:51,8)


Reel Efektif Döviz Kuru, Tem'22 - ÜFE Bazlı reel efektif döviz kuru endeksi 83,79; TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi ise 54,01 oldu.


Türkiye 5 yıllık CDS primi 731.13 puan

Vix korku endeksi  %1.82 artıda 21.83 puan

Move volatilite endeksi %1.67 ekside 122.58 puan

DXY Dolar paritesi 106.553

USD10Y Tahvil faizi %2.805

Baltık Kuru Yük İndeksi %2.68 ekside 1560 puan


Yorumlar


Dünya'da

ABD'nin Çin hassasiyetlerine rağmen Tayvan'a ziyareti, Rusya'ya olan yaptırımların Çin, Hindistan ve Suudi Arabistan gibi ülkeler tarafından dolaylı şekilde delinmesi ve Rusya'nın üzerinde beklenilen etkilerin gerçekleşmemesi sonrası olması açısından önemli bir adım olarak gösterilmekte.


Bu süreç sonunda Çin ve ABD arasında daha önce ticaret savaşları olarak görünen kota, gümrük vergileri gibi alanlardaki konuların daha da sertleşeceği öngörülmekte. Bu kapsamda ABD ve AB'nin üretim ve tedariklerini Çin ve Hindistan'dan kaydırma eğilimlerinin artacağı öngörüsü öne çıkmakta.


ABD tarım dışı istihdam verisinin iyi gelmesi sonrası Fed'in yeni bir 75 baz puanlık artış yapabileceği fiyatlanarak dolar paritesi ve tahvil faizleri artarken borsa ve altın fiyatları olumsuz etkilenmekte.


AB Üfe verileri ve PMI verileri enflasyon ve durgunluk döneminin öncü verileri olarak durmakta. Euro/dolar paritesinin AMB faiz artışına rağmen düşmeye devam etmesi olası görünmekte.


Ülkelerin faiz artışlarının devamı borsalar başta olmak üzere, gayrimenkul fiyatları ve dolaylı olarak inşaat girdi kalemleri üzerinde negatif fiyatlamalara yol açması muhtemel.Petrol fiyatlarındaki düşüş eğilimi stagflatif beklentileri artırmakta.


Türkiye'de


MB rezervlerinde geçen hafta olan 2.94 milyar dolarlık artışın Rusya'dan geldiğinin haber kaynaklarına yansıması, gaz ödemelerinin ruble ile yapılacağı haberleri ve AB ve ABD'nin Rus ambargosunun Türkiye tarafından delindiğine ilişkin haberler, gündemin farklı şekilde işleyeceğine dair göstergeler olarak yorumlanmakta.


Enflasyonun yüksek seyretmesi ve seçim dönemi ve harcama eğilimi nedeni ile hiperenflasyonla karşılaşma olasılığımız artakta.


Kurların enflasyon karşısında düşük kalması ve dış ticaret açığının 10 milyar doların üzerinde seyretmesi sürecin sürdürülemez olduğu ve sonbaharda döviz bazlı ödeme sorunları yaşayacağımızı göstermekte. Mevcut piyasada bankalar kredilerde ciddi kısıtlamaya giderken ve piyasa faizleri %40-50 bandında iken, Üfe kaynaklı enflasyonun devam etmesi durgunluk, ödeme krizi ve enflasyonu aynı anda yaşayacağımızı göstermekte. Merkez Bankası altınlarının İngiltere'ye döviz borçlanması için götürüldüğü haberlerinin yalanlanmamış olması, döviz krizindeki kritik seviyeyi ortaya koymakta.


Borsada yabancıların azda olsa çıkış eğilimi sürerken yerli yatırımcıların ilgisi borsanın ucuz kalmasına ve alternatif yatorım araçları getirilerinin düşük kalmasına bağlı olarak devam etmekte. Ancak olası bir döviz krizi ve kambiyo tedbirleri başta bankacılık sektörü olmak üzere farklı riskleri barındırmakta.


Yorumlar

Yatırım tavsiyesi değildir

Kpro | Yönetim | Finans




4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 22.04.2024 Pazartesi

TCMB 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Henüz realize edilmemiş diğer kalemler toplamı da 817,8 milyar TL olarak gerçekleşti İran Cumartesi gecesi İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu. 2023 yılının Şubat ayı ile

25 Mart 2024 Haftalık Ekonomik Bülten

Fransa, Almanya ve Polonya, Ukrayna savaşında gerilimi tırmandıracak girişimlerde bulunmama konusunda anlaştı.- Macron Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Mar'24 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Ende

bottom of page