top of page

8 Nisan Günlük Ekonomi Bülteni

Haftalık Ekonomik Bülten

Lavrov: - Ukrayna dün Rusya'ya yeni bir taslak anlaşma sundu - Ukrayna'nın taslağı, İstanbul'da sunulan önerilerden farklı - Ukrayna'nın önerileri, Putin ve Zelensky toplantısında Kırım ve Donbas'ı görüşmeyi öngörüyor, bu plan kabul edilemez

Rusya Başbakanı: - Yaptırımlar Rus vatandaşlarını hedef alıyor - Batı varlıkları dondurarak ülkemizi soyuyor - Batı yaptırımları, vatandaşlarımızın hayat standardını çökertmek için tasarlanmış - Ruble ve hisse senetleri piyasası dengeleniyor

Rusya, Ukrayna'ya karşı savaşı nedeniyle BM İnsan Hakları Konseyinden çıkarıldı

*AB'nin Rus kömürüne tam yasağı bir ay ertelenerek Ağustos ortasına ötelenecek

İngiltere, Rusya'nın en büyük bankası Sberbank’ın tüm varlıklarını dondurdu.

Putin rubleyi altına ve altının bir onsunu 1600 dolara sabitledi.

Hindistan Maliye Bakanı: Rusya’dan petrol almaya başladık.. Hindistan ABD’nin yaptırım baskısına rağmen Rusya ile ilişkilerini geliştiriyor.

*AB, Rus nakliye şirketleri için yol ve nakliye erişimini kesmeyi önerecek-WSJ

*AB, Rusya'ya 10 milyar euro değerinde makine, elektrik ve ulaşım ekipmanlarının ihracatını yasaklamayı önerecek-WSJ

*ABD 30 yıllık tahvil faizi 2019 yılından bu yana ilk kez %2,70'in üzerine çıktı-Bloomberg HT

FED/Bullard: Fed fon faizinin 2022'nin ikinci yarısında %3,5'e ulaşmasını istiyorum

Bloombergde yer alan haberde geçen hafta kuru baskılamak için kamu bankalarının 3B$dan fazla döviz sattığı iddia ediliyor. Bu hafta da günde 300M$ ile satışın devam ettiği iddia ediliyor.

Kur korumalı mevduat sisteminde yapılan değişikliğe göre, sisteme dahil olacak şirket ve tüzel kişilik mevduatı için sınır tarih 31 Mart 2022 olarak belirlendi

İngiltere, Türkiye’ye yönelik savunma sanayii yaptırımlarını kaldırdı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kongre’ye Türkiye’ye F-16 tipi savaş uçağı satışının ABD çıkarlarına hizmet edeceğini belirten bir tavsiye mektubu göndererek, “F-16 satışı, ABD çıkarlarıyla uyumlu ve NATO’nun uzun vadeli planlarına hizmet edecektir" ifadelerini kullandı

TÜFE, Mar'22 - TÜFE aylık %5,46 arttı. Buna göre enflasyon yıllık %61,14 oldu. Çekirdek enflasyondaki (C-Endeksi) yıllık artış ise %48,39 oldu.

Yurt İçi ÜFE, Mar'22 - Yİ-ÜFE aylık %9,19 arttı. Buna göre artış yıllık %114,97 oldu.

ENAGrup Tüketici Fiyat Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Mart ayında %11.93 arttı.E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise %142.63 olarak gerçekleşti.

Goldman Sachs, Türkiye'de enflasyonun 2022'nin büyük bölümünde %65'in üzerinde kalmasını bekliyor, Mayıs ve Haziran'da %67 civarı ile zirve yapmasını öngörüyor

S&P'den yapılan açıklamaya göre, uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notu "negatif" görünüm ile "B+" olarak deyit edildi. S&P, uzun dönem yerel para cinsinden kredi notunu ise "BB-"den "B+"ya çekti.

S&P: Türkiye'nin ödemeler dengesi pozisyonu, özellikle merkez bankasının net döviz rezervleri güçlenirken, kamu politikasının ve para politikasının etkinliğinin sürekli ve artan öngörülebilirliğini gözlemlersek, görünümü durağan olarak revize edebiliriz. S&P: Artan gıda ve enerji fiyatları da dahil olmak üzere Rusya-Ukrayna çatışmasının yansımaları, Türkiye'nin zaten zayıf olan ödemeler dengesini daha da zayıflatacak ve enflasyonu artıracaktır.

2b Affı, İmar Affı, Vergi Kaçakçılığında suçlarda düzenleme, Muhtar Maaşlarında artış konularını içeren yasa düzenlemesi kabul edildi.

Bakan Nebati: Kur korumalı mevduatlar 695 milyar TL'ye ulaştı

Fiyat İstikrarı Komitesi toplantısı sonrası Bakan Nebati,"Gıda arz güvenliğini sağlamak amacıyla politikalar oluşturup fahiş fiyat artışlarına karşı paydaşlarımız ile koordineli şekilde hareket ederek enflasyonla mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi

- Hükümetin et,un, yağ,süt gibi 20 temel gıda ürününde fiyatları sabitleyeceği kulislere yansımakta

Motorinde aylık artış %32 ile rekor kırdı

Tüketicinin Korunması Kanunu'nda yapılan değişiklilerle 1.Kredi kullananın yazılı açık talebi olmaksızın kredi bağlantılı sigorta yaptırılamayacak. 2.Kredi sözleşmesi, yan finansal ürün ve hizmetlerin satın alınması şartına bağlanamayacak. 3.Tüketici kredilerinde kredi borcunun tamamının erken ödenmesi halinde, kredi kullananların ödedikleri ücret ve masrafların iadesi ile katlandıkları maliyet azaltılacak. 4.Değişken faiz içeren Kredilerde ve kartlarda faiz oranı artırımı 30 gün önceden bildirilecek

Üç ayda 567 hekim, yurt dışına gitmek için iyi hal belgesi aldı.

İhracat İklimi Endeksi, Mar'22 - İSO & IHS Markit Türkiye İhracat İklimi Endeksi 53,9 oldu. (ö:55,2)

Piyasa Katılımcıları Anketi, Nis'22 - Yılsonu beklentisi TÜFE için %46,4 (ö.%40,5); USD/TL için 16,85 (ö.16,68) oldu. 2022 yılı büyüme beklentisi %3,2 (ö.%3,4). 12 ay sonra TÜFE %28,4 (ö.%26,4) ve USD/TL 17,84 (ö.17,42) bekleniyor. 2023 yılı büyüme beklentisi ise %4,0 (ö.%4,2).

YP Mevduatları, 1 Nis - Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları önceki haftaya göre 1,63 mr$ azaldı ve 215,98 mr$ oldu. Gerçek kişilerin mevduatı 0,50 mr$ azalarak 139,69 mr$; tüzel kişilerin mevduatı 1,13 mr$ azalarak 76,29 mr$ oldu.

Menkul Kıymet İstatistikleri, 1 Nis - Yurt dışında yerleşik kişilerin önceki haftaya göre hisse senedi portföyü 10,15 mn$; DİBS ve ÖST portföyü ise 100,12 mn$ arttı.

Reel Efektif Döviz Kuru, Mar'22 - ÜFE Bazlı reel efektif döviz kuru endeksi 78,65; TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi ise 54,01 oldu.

Finansal Kesim Dışındaki Firmaların Döviz Varlık ve Yükümlülükleri, Oca'22 - Firmaların net döviz pozisyonu 119,8 mr USD açık oldu. Kısa vadeli net döviz pozisyonu ise 52,9 mr USD fazla oldu.

Türkiye 5 yıllık CDS primi 551.97 puan Vix korku endeksi %5.02 ekside 20.99 puan Move volatilite endeksi %1.01 ekside 122.67 puan DXY Dolar paritesi 99.850 Baltık Kuru Yük İndeksi %3.15 ekside 2061 puan

Yorumlar Dünya'da

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin devam edecepi ve ateşkes dahil barış görüşmelerinin uzayacağı tahmin edilmekte.

Rusya'nın parasını altına endekslemesi ve altının ons karşılığını düşük tutması, Hindistan'da 36 dolar/varilden petrol anlaşması yapıp, ABD baskısının işe yaramaması, Pakistan da ABD'nin etkisi ile iktidar değişimi çabalaları önemli gelişmeler olarak dikkati çekmekte. Batının Rusya'ya yaptırımları artarken Rusya'nın baskıyı kırmak üzere politikaları etkili görünmekte.

ABD yüksek enflasyonu ve tahvillerindeki satış eğilimi devam etmekte, FED üyelerinin faiz artışlarına dönük olarak açıklamalarında faiz artışlarının enflasyonun altında kalacağı beklentileri piyasaları rahatlatır ve enflasyonun devamı beklenirken, Fed in bilanço küçülmesi ile piyasadan çekeceği paranın belirsizliği piyasaları dalgalandırmakta. DXY dolar endeksindeki artış dikkat çekici. Gıda tedariğine dönük sorunlar ve haberlerde artış görülmekte.

Savaş ortamında beklentiler netleşirken emtia, petrol fiyatlarında hafif yönlü geri çekilmeler söz konusu.

Fed in negatif faiz politikası ve bilanço küçültme hamlelerinde geç kalması enflasyon eğilimini artırma, borsalarda satış eğilimini azaltma, kripto paraları destekleme eğilimi var iken, bu alanlarda kırılganlıklar ve piyasda dalga boyu artmakta.

Türkiye'de Yüksek Enflasyon rakamları, aşırı düşük negatif faiz, kredi kullanımını, ithalat eğilimini, Dış ticaret açığını artırırken, sürecin devam ettirilmesi için döviz satışına devam edildiğine dönük haberler, not azaltılması, tedirginlikleri ve riskleri artırmakta. Enflasyon artışı borsaları yerli yatırımcılar açısından cazip hale getirmekte. Döviz hesaplarındaki azalış eğilimi son iki haftadır dikkat çeken bir eğilim.

Yüksek enflasyon, kur korumalı mevduat, kurlara baskı için döviz satma eğilimi ve yüksek dış ticaret açığı uzun süre devam ettirilemeyecek politikalar olarak görülmekte, seçim dönemine girdiğimiz ortamda yeniden yüksek bir devalüasyon ve yüksek faiz artışı beklenmezken, merkez Bankası aracılığıyla piyasalara devam edebildikleri ölçüde ucuz para politikası devamı ve yüksek enflasyon eğilimi öngörülebilir.

Yorumlar Yatırım tavsiyesi değildir https://www.kpro.com.tr Kpro | Yönetim | Finans

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu. 2023 yılının Şubat ayı ile

25 Mart 2024 Haftalık Ekonomik Bülten

Fransa, Almanya ve Polonya, Ukrayna savaşında gerilimi tırmandıracak girişimlerde bulunmama konusunda anlaştı.- Macron Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Mar'24 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Ende

Haftalık Ekonomik Bülten 18 Mart 2024

Haftalık Ekonomik Bülten 18 Mart 2024 Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çıkardı. Tür

bottom of page