top of page

9 Mayıs 2022 Haftalık Ekonomik Bülten

Haftalık Ekonomik Bülten


DSÖ açıkladı: Omicron'un 2 yeni alt varyantı tespit edildi


Rusya: Ukrayna’da Batı yapımı silah ve teçhizat imha edildi


Powell: Eğer daha yüksek faiz oranı gerekir ise bunu yapmaktan çekinmeyiz. Faiz arttıkça işletmeler biraz daha az yatırım yapacaklar ve tüketiciler biraz daha az harcayacaklar. Muhtemelen 50 baz puanlık artışları, 25 baz puanlık artışlar takip edecek.


Dolar Endeksi 104,09 ile 2002'den bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı


ABD'de 30 yıllık tahvil faizi %3,2095 ile 2018'den beri en yüksek seviyesine çıktı


G7 ülkeleri, Rusya'ya yönelik yeni yaptırım paketi kapsamında Rusya'dan petrol ithalatını kademeli olarak bitireceklerini ya da tamamen keseceklerini duyurdu.


Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Saudi Aramco, Asyalı müşterilerin petrol alımlarında varil başına 5 dolarlık indirim uyguladı.


Çin'in Rusya'dan ithalatı Nisan'da geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 57 arttı.


Çin'in dolar cinsinden ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9 büyüdü. Böylelikle ihracatta Haziran 2020'den bu yana en zayıf büyüme gerçekleşti.


Çin'in döviz rezervleri Nisan ayında 68 milyar dolar düşüşle 3,12 trilyon dolara geriledi. Böylelikle ülkede 5 yılın en hızlı rezerv kaybı yaşandı.


Menkul Kıymet İstatistikleri, 22 Nis - Yurt dışında yerleşik kişilerin önceki haftaya göre hisse senedi portföyü 52,13 mn$; DİBS ve ÖST portföyü ise 12,20 mn$ azaldı.


Dünya gübre fiyatları 970 dolar ortalama ile tüm zamanların rekorunu kırdı.


Bitcoin yeni haftanın ilk gününde, 33 bin 302 doları gördü.


KPMG tarafından 530'dan fazla şirketle yapılan araştırmaya göre şirketlerin yüzde 89'u şu an uzaktan çalışma politikasını zaten uyguluyor veya uygulamayı planlıyor, telekomünikasyon ve teknoloji sektörleri ise bu politikayı uygulayan sektörlerin başında geliyor.


Avrupa Parlamentosu: Türk hükümeti Kavala kararıyla AB sürecini bilinçli olarak yok etti


Erdoğan: Türkiye’nin her türlü engele rağmen sabırla ve kararlılıkla sürdürdüğü AB’ye tam üyelik süreci, yapıcı bir yaklaşımla teşvik edilmelidir


Deutsche Bank, Türk tahvilleri için 'ağırlık altı' tavsiyesini korudu


Metropoll Anketi Resmi enflasyon oranına inanan vatandaşın oranı %23


TCMB net rezervi, eksi 58.6 milyar $ olarak hesaplandı.


TCMB faizi ile TÜFE farkı 56 puan ile rekor seviyeye çıktı


4 ayda hava yolunu kullanan yolcu sayısı 41 milyonu aştı


Nisan ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları geçen yıla göre %2,4 düştü.Ocak-Nisan döneminde satışlar geçen yıla göre %18,5 azaldı. 10 yıllık ortalama göre ise %1 artış yaşandı.

Nisan’da otomobil fiyatları yıllık artışı dizelde %102, benzinlide %80 oldu.


Türkiye’de her yıl nüfusun sadece %7-8’i otomobil alabiliyor. Satılan otomobillerin %91’i 2.elken, sadece %9’u sıfır. Satılan 2.el otomobillerin %65’i 10 yaş üzeri. Satılan sıfır otomobillerin ise %90’a yakını ekonomik model.


Dış ticaret açığı nisan ayında 6,1 milyar dolar oldu


Nisan ayında finansal yatırım araçlarında en yüksek yıllık reel getiri yüzde 17,3 ile külçe altında oldu. En çok kaybettiren ise yüzde 34,7 ile devlet iç borçlanma senetleri olarak kaydedildi. Mevduat ise aynı dönemde yıllık yüzde 31,4 kaybettirdi.


Reel Efektif Döviz Kuru, Nis'22 - ÜFE Bazlı reel efektif döviz kuru endeksi 82,17; TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi ise 57,05 oldu.


PMI, Nis'22 - İSO & IHS Markit Türkiye İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 49,2 oldu. (ö:49,4)


TÜFE, Nis'22 - TÜFE aylık %7,25 arttı. Buna göre enflasyon yıllık %69,97 oldu. Çekirdek enflasyondaki (C-Endeksi) yıllık artış ise %52,37 oldu.


P Mevduatları, 22 Nis - Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları önceki haftaya göre 0,71 mr$ azaldı ve 216,02 mr$ oldu. Gerçek kişilerin mevduatı 0,62 mr$ azalarak 138,45 mr$; tüzel kişilerin mevduatı 0,09 mr$ azalarak 77,57 mr$ oldu.


Yurt İçi ÜFE, Nis'22 - Yİ-ÜFE aylık %7,67 arttı. Buna göre artış yıllık %121,82 oldu.


ENAG’ın açıkladığı aylık %8.68 yıllık enflasyon enflasyon: %156.86


Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü verilerine göre, Nisan ayında kayıtlı işsiz sayısı önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23 artarak 3 milyon 583 bin 503 oldu. Kadınlarda kayıtlı işsiz sayısı yüzde 25 artarken, erkeklerdeki artış yüzde 21,3 olarak gerçekleşti.


Türkiye 5 yıllık CDS primi 612.55 puan

Vix korku endeksi %4,94 artıda 32.76 puan

Move volatilite endeksi %1,06 ekside 121.42 puan

DXY Dolar paritesi 104.036

Baltık Kuru Yük İndeksi %2.80 artıda 2718 puan


Yorumlar


Dünya'da


G7 ülkelerinin Rusya'dan petrol ve doğalgaz alımını durduracağını açıklaması ve ABD'nin stratejik petrol stoklarının azalması sonrası artırma çabaları içine gireceğinin açıklanması, petrol ve diğer enerji kaynaklarında beklenen düşünün gerçekleşmeyeceğini ve fiyatların yüksek seyredeceğini göstermekte.


Rusya ve Çin'in işbirliği içerisinde hareket etmesi, Çin'in dolar rezervlerini azaltması, Çin'in karantina tedbirleri ve ihracatı yavaşlatarak dolaylı bir şekilde fiyatları yükseltmeye çalışma eğilimleri dikkat çekici.


Fed'in faiz artırım söylemleri zayıf kalmış olsa da, savaş ortamı, emtia fiyatlarındaki artış, dolar paritesinin rekor kırmasına, tahvil faizlerinin artarak nakit paraya dönme eğilimlerinin artmasına, borsa ve kripto gibi riskli yatırım araçlarından kaçışa yol açmakta. Aynı şekilde yüksek tahvil faizleri altın ve gümüş gibi değerli metallerin fiyatlarını olumsuz etkilemeye devam etmekte.


Faizlerdeki artış eğilimi gelişmekte olan ülkelerden para çıkış eğilimini artıracak ve global faizlerdeki artışlar genel olarak devam edecektir.


Türkiye'de


Enflasyon rakamlarındaki yüksek eğiliminin yurtdışı petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki artış eğilimine paralel olarak devam edecek olması,


Dış ticaret açığının 6.4 milyar düzeyinde yüksek seyretmesi, turizm gelirlerinin savaş nedeniyle beklentilerin altında kalma ihtimali,


Kur korumalı mevduat getirisinin geçmiş aylar döviz getirisi nedeniyle, enflasyonun altında kalması,


Fed'in faiz artırımı, ABD tahvil faizlerinin artışı ve dolar paritesinin yükselme eğilimi,


nedenleri ile, döviz kurunun artışı yönünde ciddi bir baskı olmasına rağmen, hükümetin dolaylı döviz satışları ile kuru baskı altında tutmaya devam ettiği ancak bu sürecin uzun süre devam etmesinin mümkün olmadığı, her halükarda kurların ya da faizlerin artırılması gerektiği görülmektedir. Bu aşamada ihracat gelirlerinin %40'ının merkez bankasına satılması, yabancı para mevduatlarına %25 ve ticari kredilere %10 zorunlu karşılık ayrılma düzenlemesi, bankaların müşteri forex işlemlerine kısıtlama getirilmesi, döviz alım satış işlemlerinde alım satım farklarının artırılması dolaylı bir kambiyo rejimine girdiğimizi göstermektedir.


Merkez Bankasının ticari kredilere karşılık uygulaması faizleri artıma eğiliminde iken, faizlerin artışları ve talebin azalması özellikle orta ve alt gelir grubu konut satışlarını ciddi anlamda etkilecek olarak görülmektedir. Araç satışlarındaki küçülme, konut satışlarına yansıyacaktır.


Borsa yurtdışı tüm olumsuzluklara rağmen ve yabancıların borsadaki oranı dip noktalarda olmasına rağmen enflasyona göre fiyatların düşük kalması nedeni ile yerli yatırımcılara getiri sağlamaktadır. Yurtdışı borsa ve kripto paradaki sert düşüşler yerli borsayı da olumsuz etkilemeye devam etmektedir.


Euro bölgesinde eur/usd paritesinin euro aleyhine düşmesi ihracatımızın %75'ini yaptığımız Avrupa'ya ihracatımızın zorlaşacağı anlamını taşımaktadır.



Yorumlar

Yatırım tavsiyesi değildir

https://www.kpro.com.tr

Kpro | Yönetim | Finans


7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu. 2023 yılının Şubat ayı ile

25 Mart 2024 Haftalık Ekonomik Bülten

Fransa, Almanya ve Polonya, Ukrayna savaşında gerilimi tırmandıracak girişimlerde bulunmama konusunda anlaştı.- Macron Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Mar'24 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Ende

Haftalık Ekonomik Bülten 18 Mart 2024

Haftalık Ekonomik Bülten 18 Mart 2024 Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çıkardı. Tür

bottom of page