Özgür Barış Karaca

19 Kas 20212 dk.

19 Kasım 2021 Günlük Ekonomi Bülteni

Günlük Ekonomik Bülten

Covid vakalarının rekor sayıya ulaştığı Almanya, aşısızlara karşı yeni kısıtlamaları devreye sokmaya hazırlanıyor

(IMF) Sözcüsü Gerry Rice, tedarik zinciri aksamalarının devam etmesi veya enflasyon beklentilerinin kısa dönemli fiyat hareketleriyle bozulması durumunda dünyanın bazı bölgelerinde enflasyonun daha kalıcı hale gelebileceğini belirtti

Rusya Merkez Bankası Başkanı, ülkede artan enflasyona müdahale edilmesi gerektiğini belirterek faiz artırımına gideceklerini açıkladı

TCMB PPK Toplantısı, 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranını 100 baz puan indirdi ve %15 yaptı

Commerzbank/Ghose: TCMB'den Aralık ayında 50 baz puan faiz indirimi bekliyoruz-Bloomberg HT

Nobelli ekonomist Krugman: 90'ların başından bu yana uzun vadeli yüksek enflasyonu Venezüella dışında dünyada pek görmedik. Türkiye bu açıdan daha eski bir kriz tipine doğru evriliyor olabilir.

Tansiyon ağrı kesici, ateş düşürücü ve kanser ilaçlarına erişimde sorun yaşanmaya başlandı.

YP Mevduatları, 12 Kas - Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları önceki haftaya göre 1,87 mr$ arttı ve 235,17 mr$ oldu.

Menkul Kıymet İstatistikleri, 12 Kas - Yurt dışında yerleşik kişilerin önceki haftaya göre hisse senedi portföyü 479,62 mn$; DİBS ve ÖST portföyü ise 115,17 mn$ arttı.

Türkiye 5 yıllık CDS primi 411.48 puan

Vix korku endeksi %2.81 artıda 17.59 puan

Move volatilite endeksi %8.66 ekside 74.51 puan

Yorumlar

Dünya'da

Fed yöneticilerinin faiz artırımı ile yorumları daha erkene çekilmesi yönünde açıklamalarında değişim dikkat çekmekte.Fed"in ters repo ile piyasadan çektiği paralar rekor seviyelere ulaşması parasal sıkılaşmanın farklı bir şekilde başladığının göstergesi niteliğinde.

Gelişmeler sonrası dolar paritesinin artması, euronun zayıflaması, kripto paraların düşmesi, altın ve gümüşün yükselme eğiliminin zayıflamasına yol açmakta.

Rusya dahil bir çok ülke dolar paritesi artışı, ödenmeyen Çin emlak şirketleri tahvilleri, enflasyon ve tahvil faizi artışlarından fazla etkilenmemek için faiz artırım eğiliminde.

Türkiye'de

Dünyada faizler ve dolar paritesi artarken faiz indiriminde ısrar edilmesi ve resmi Tüik enflasyonu %20 Enag enflasyonu %50 iken faizlerin %15 e indirilmesi sonrası, TL mevduatta kalıp zarar etmek istemeyen yatırımcılar enflasyondan korunmak için döviz, borsa, altın, gayrimenkul, emtia, araç gibi alanlara daha fazla yönelme eğiliminde olacaktır.

Döviz fiyatlarındaki artış yurtdışı kaynaklı mal ve hizmet satan işletmenin fiyat belirleme sorunu yaşayacağı için satmama ve stok eğilimi artacaktır. Fiyatların artacağını düşünen tüketiciler stok eğilimine girerek talepleri öne çekip alım eğilimleri artarken bazı ürünlerin bulunmamasına yol açabilirler.

Borsanın döviz bazında düşük kalması ile yabancıların borsadan alımlarının artması olumlu görünmektedir.

Yerli yatırımcıların yüksek fiyatlara rağmen döviz hesaplarındaki artış dikkat çekmektedir.

Yorumlar

Yatırım tavsiyesi değildir

https://www.kpro.com.tr

Kpro | Yönetim | Finans

    00
    0