top of page

19 Kasım 2021 Günlük Ekonomi Bülteni

Günlük Ekonomik Bülten


Covid vakalarının rekor sayıya ulaştığı Almanya, aşısızlara karşı yeni kısıtlamaları devreye sokmaya hazırlanıyor


(IMF) Sözcüsü Gerry Rice, tedarik zinciri aksamalarının devam etmesi veya enflasyon beklentilerinin kısa dönemli fiyat hareketleriyle bozulması durumunda dünyanın bazı bölgelerinde enflasyonun daha kalıcı hale gelebileceğini belirtti


Rusya Merkez Bankası Başkanı, ülkede artan enflasyona müdahale edilmesi gerektiğini belirterek faiz artırımına gideceklerini açıkladı


TCMB PPK Toplantısı, 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranını 100 baz puan indirdi ve %15 yaptı


Commerzbank/Ghose: TCMB'den Aralık ayında 50 baz puan faiz indirimi bekliyoruz-Bloomberg HT


Nobelli ekonomist Krugman: 90'ların başından bu yana uzun vadeli yüksek enflasyonu Venezüella dışında dünyada pek görmedik. Türkiye bu açıdan daha eski bir kriz tipine doğru evriliyor olabilir.


Tansiyon ağrı kesici, ateş düşürücü ve kanser ilaçlarına erişimde sorun yaşanmaya başlandı.


YP Mevduatları, 12 Kas - Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları önceki haftaya göre 1,87 mr$ arttı ve 235,17 mr$ oldu.


Menkul Kıymet İstatistikleri, 12 Kas - Yurt dışında yerleşik kişilerin önceki haftaya göre hisse senedi portföyü 479,62 mn$; DİBS ve ÖST portföyü ise 115,17 mn$ arttı.


Türkiye 5 yıllık CDS primi 411.48 puan

Vix korku endeksi %2.81 artıda 17.59 puan

Move volatilite endeksi %8.66 ekside 74.51 puan


Yorumlar


Dünya'da

Fed yöneticilerinin faiz artırımı ile yorumları daha erkene çekilmesi yönünde açıklamalarında değişim dikkat çekmekte.Fed"in ters repo ile piyasadan çektiği paralar rekor seviyelere ulaşması parasal sıkılaşmanın farklı bir şekilde başladığının göstergesi niteliğinde.


Gelişmeler sonrası dolar paritesinin artması, euronun zayıflaması, kripto paraların düşmesi, altın ve gümüşün yükselme eğiliminin zayıflamasına yol açmakta.


Rusya dahil bir çok ülke dolar paritesi artışı, ödenmeyen Çin emlak şirketleri tahvilleri, enflasyon ve tahvil faizi artışlarından fazla etkilenmemek için faiz artırım eğiliminde.


Türkiye'de

Dünyada faizler ve dolar paritesi artarken faiz indiriminde ısrar edilmesi ve resmi Tüik enflasyonu %20 Enag enflasyonu %50 iken faizlerin %15 e indirilmesi sonrası, TL mevduatta kalıp zarar etmek istemeyen yatırımcılar enflasyondan korunmak için döviz, borsa, altın, gayrimenkul, emtia, araç gibi alanlara daha fazla yönelme eğiliminde olacaktır.


Döviz fiyatlarındaki artış yurtdışı kaynaklı mal ve hizmet satan işletmenin fiyat belirleme sorunu yaşayacağı için satmama ve stok eğilimi artacaktır. Fiyatların artacağını düşünen tüketiciler stok eğilimine girerek talepleri öne çekip alım eğilimleri artarken bazı ürünlerin bulunmamasına yol açabilirler.


Borsanın döviz bazında düşük kalması ile yabancıların borsadan alımlarının artması olumlu görünmektedir.


Yerli yatırımcıların yüksek fiyatlara rağmen döviz hesaplarındaki artış dikkat çekmektedir.


Yorumlar

Yatırım tavsiyesi değildir

https://www.kpro.com.tr


Kpro | Yönetim | Finans

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 22.04.2024 Pazartesi

TCMB 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Henüz realize edilmemiş diğer kalemler toplamı da 817,8 milyar TL olarak gerçekleşti İran Cumartesi gecesi İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu. 2023 yılının Şubat ayı ile

25 Mart 2024 Haftalık Ekonomik Bülten

Fransa, Almanya ve Polonya, Ukrayna savaşında gerilimi tırmandıracak girişimlerde bulunmama konusunda anlaştı.- Macron Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Mar'24 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Ende

bottom of page