top of page

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

 

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu.

 

2023 yılının Şubat ayı ile kıyaslandığında kredi kartı adedinde yüzde 18’lik, banka kartı adedinde yüzde 11’lik, ön ödemeli kart adedinde ise yüzde 23’lük artış yaşandı

 

Kamu-Ar dört kişilik ailenin açlık sınırı Mart ayında ilk kez 20 bin lira sınırını aşarken, yoksulluk sınırı da 57 bin lirayı geçti.

 

Çin Merkez Bankası dolar/yuan referans kurunu pazartesi günü 7,0996’da belirledi.

 

Japonya'da kur politikalarından sorumlu bakan yardımcısı, yende spekülatif harekete izin vermeyeceklerini belirtti.

 

Financial Times'ın haberine göre Çin, Intel ve AMD'nin mikroişlemcilerini devletin kişisel bilgisayar ve sunucularından aşamalı olarak çıkaracak.

 

Goldman Sachs analistleri, ABD ve Avrupa merkez bankalarının borçlanma maliyetlerinin düşürmeleri, üretimin toparlanması ve jeopolitik risklerin devam etmesiyle hammaddelerin 2024'te %15 getiri sağlayabileceğini söyledi.

 

Netanyahu:"Refah'a gireceğiz ve Gazze'de kesin zafere ulaşacağız."

 

Kanada'da bir kadın, 50.000 dolar ödeyerek ölen kedisinin 2 klonunu yaptırdı.

 

Yapay zekanın geldiği son nokta Cognition AI adlı yeni bir girişim, bir kullanıcının talebini bir internet sitesine veya video oyununa dönüştürebiliyor.

 

Betam ve Sahibinden ortak çalışması Ülke genelinde bu fiyatlar geçtiğimiz yıla göre yüzde 12,1 ve İstanbul’da yüzde 14,6 düşmüştür. Cari konut fiyatlarındaki artış oranı incelendiğinde ise Ocak ayına kıyasla ülke genelinde 8,8 puan azalarak yüzde 46,9’a düşmüştür.

 

Önceki 7 ayda olduğu gibi konut reel satış fiyatı üç büyükşehirde Şubat ayında da düşmüştür (Şekil 2). Ocak’tan Şubat’a reel konut fiyatı İstanbul’da 4 puan, Ankara’da 3,2 puan, İzmir’de ise 4 puan azalmıştır. Şubat’ta reel konut fiyat endeksi İstanbul’da 170,3, Ankara’da 195,7, İzmir’de ise 177,6 olmuştur.

 

Financial Times'ın haberine göre Amazon'un patronu Jeff Bezos, Meta'nın patronu Mark Zuckerberg ve Palantir Technologies'in CEO'su Peter Thiel olmak üzere teknoloji şirketinin CEO'ları yılın ilk çeyreğinde kendi şirketlerinde hisse satışı yaptı.

 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova: DEAŞ, genel olarak ABD'nin düşmanlarına saldırıyor. Bu garip bir tesadüf.

 

ABD'DE ŞUBAT'TA YENİ KONUT SATIŞLARI -%0,3 İLE 662 BİN (BEKLENTİ 675,0 BİN)

 

Erdoğan: Enflasyonu tek haneli rakamlara yine biz indireceğiz

 

(Faiz artışına rağmen kurlarda yeniden görülen yükseliş ve Merkez Bankası rezervlerinden satışa dönük istatistikler piyasada seçim sonrası kur artışlarının görüleceğine dair piyasanın beklentilerini yansıtıyor. )

 

-S&P Global, Hindistan'da GSYH'nın 2024 mali yılında %7,6 büyümesini bekliyor

-S&P Global, Hindistan'ın 2025 mali yılı GSYH artışı tahminini 40 baz puan artırarak %6,8'e yükseltti

 

Merkez Bankasının Cuma günki rezervi swap harici net rezervler ile -65.2 milyar dolar, kamu mevduatı dahil -76 milyar dolar ile tarihinin en kötü görünümünde olduğu hesaplanmakta. Söz konusu tutara Merkez Bankasının sorumluluğunda olan 70 milyar doların üzerindeki kur korumalı mevduat dahil edildiğinde rakam -146 Milyar dolara yükseliyor.

 

CoinShares verilerine göre geçen hafta küresel kripto fonlarından 942 milyon dolarlık rekor çıkış yaşandı.7 hafta üst üste kripto fonlarına 12 milyar dolardan fazla giriş yaşanması, Bitcoin'in 14 Mart'ta 79 bin 798 dolar olarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmasına neden olmuştu

 

*ECB/Stournaras: Haziran'da faiz indirimi için uzlaşma olduğu görünüyor

 

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic:  Sırbistan ve (Bosna Hersek'teki) Sırp Cumhuriyeti’nin ulusal çıkarları doğrudan tehdit altında. Bu şu ana kadar en zor olanı. Savaşacağız. Sırbistan kazanacak.

 

ABD Baltimore limanındaki köprü kazasının Orta Atlantik bölgesinde haftalarca ve hatta aylarca ulaşım kesintilerine neden olması ve 2,5 milyon ton kadar kömür, Ford ve GM tarafından üretilen yüzlerce araba, kereste ve alçıtaşı gibi malların lojistik tıkanıklıklarla karşı karşıya kalması bekleniyor.

 

S&P, ABD ekonomisinde güçlü büyüme bekliyor

 

Yüksek büyüme tahminlerine göre elektrikli araçların 2030'da toplam satışlardan alacağı payın %50 olması bekleniyor

 

S&P Global, gelişmekte olan ülkeler için 2024 yılı toplam büyüme tahminini yüzde 4,2'ye yükseltirken, Türkiye için olan tahminini yüzde 3'e çıkardı.

 

Husiler son 72 saatte İsrail'e giden 6 gemiyi vurduklarını duyurdu.

 

Yen 1990'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü

 

Bitcoin spot ETF'lerine 417 milyon dolar giriş yaşandı

 

JPMorgan:

- Rusya'nın petrol üretimini kısma kararı Brent petrolünü Nisan'da 90 dolara, Eylül'de 100 dolara yaklaştırabilir

- OPEC+'nın petrol üretimini kısma kararını Haziran ayında yıl sonuna kadar uzatma ihtimali daha da artabilir

 

Reuters'ın haberine göre Türkiye, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri bankaları ABD yaptırımları nedeniyle temkinli davranırken, Rusya petrol ödemelerini tahsil etmekte zorlanıyor.

 

Servet dağılımı adaletsizliği: Türkiye'de en zengin yüzde 1’lik kesim servetin yüzde 40’ını alıyor

 

2022 verilerine göre Türkiye’de halkın yüzde 71’inin 10 bin dolardan az serveti bulunuyor

 

*TÜİK: Ekonomik güven endeksi Mart'ta 100,0 (Önceki 99,0)

 

Altın, yatırımcıların Cuma günü açıklanacak olan ve Fed'in parasal genişleme yolunu etkileyebilecek önemli ABD verilerini beklemesiyle, rekora yakın bir seviyeye yaklaşan üç günlük yükselişinin ardından 2198 dolar/onz seviyesine kadar gevşedi.

 

Rusya: NATO’nun faaliyetleri, çatışma hazırlığını gösteriyor

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Enflasyon meselesini göz ardı etmiyoruz. Ekonomide yetkin isimlerden oluşan güçlü bir kadro kurduk. Batman’ın evladı olan Mehmet Şimşek’e bu konuda tam itimadım var

(BDDK) verilerine göre kur korumalı mevduatlar geçen hafta 7,2 milyar TL düşüşle 2,28 trilyon TL'ye geldi.

 

Kur korumalı mevduatlarda yaşanan düşüş Ekim ayından bu yana kaydedilen en yavaş gerileme oldu.

 

Yurt içi yerleşiklerin Döviz mevduatları geçen hafta 3,1 milyar dolar artışla 185,8 milyar dolara yükseldi

 

*ABD'de 4.çeyrekte GSYH (final) %3,4 (Beklenti %3,2, Önceki %3,2)

 

*ABD'de haftalık işsizlik başvuruları 212.000 (Beklenti 211.000, Önceki 210.000)

 

(IMF ile sözleşme yapıldığı iddiaları daha fazla gündeme gelmekte. Faiz artırımı, ENAG enflasyonunu aşan TÜİK enflasyonu, Fitch not artırımı, emeklilere beklenen seyyanen zammın yapılmaması, Mehmet Şimşek tasarruf tedbiri açıklamaları buna delil olarak gösterilmekte. Böyle bir durumda para geleceği beklentisi ile dolar kurunda artış , kamu zamları, parasal sıkılaşma on artması beklenebilir. Kurlardaki artışın zaman içinde gelecek kaynak ve yatırımlara göre azalması beklenebilir)

 

Rusya, Moskova saldırganlarının mali desteği Ukrayna'dan aldığını açıkladı.

 

Hizmet ÜFE, Şub'24 - aylık %2,94 arttı. Buna göre artış yıllık %83,02 oldu.

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'nin brüt dış borç stoku 31 Aralık 2023 itibarıyla 499,9 milyar dolar ile rekor seviyede gerçekleşti.

 

Net dış borç stoku ise 261,4 milyar dolar

 

Dünyada 12 ülke 2030'a kadar 62 bin 300 megavatlık toplam 56 nükleer güç devreye almayı planlanıyor.

 

Merkez Bankasının bu yıl açıklanmayan zararının 980 milyar olduğu hesaplanmakta

 

Goldman Sachs'ın analistleri seçim sonrası için İstanbul'daki seçim sonuçlarının TL üzerinde olumsuz etki yaratmayacağını tahmin ettiklerini açıkladı

 

(Seçim sonrasına dönük olarak,  ertelenen elektrik, doğalgaz, akaryakıt, ulaşım, tekel zamlarının uygulamaya konulması; %1 ve %10 KDV gruplarında bazı ürünlerin KDV oranının bir üst dilime yükseltilmesi (eğitim, sağlık vb.), Döviz kurlarında kademeli ancak önemli bir artış ve paralelinde stopajların fon, mevduat gibi ürünlerde artırılması (özellikle KKM ye dönük olarak),  kredi kartı, tüketici kredileri ve ticari kredilerde faizlerin artması, mevduat faizlerinde artış öngörülebilir. Araç ve konut fiyatlarındaki enflasyon karşısında reel düşüş eğiliminin devam edeceği öngörülebilir. Gıda ve temel ihtiyaç ürünleri hariç perakende sektöründe ciddi sorunların oluşacağı öngörülebilir. Borsa genel olarak ucuz kamışken ihracat yapan, döviz birikimi olan, gıda perakende şirketleri ve faiz artırımı nedeni ile bankalar öne çıkacağı öngörülebilir .Olası bir IMF programı kapsamında kamu yatırımları ve tasarruf tedbirleri artacaktır. Dünyadaki jeopolitik risklerin artışı ve faiz indirim beklentileri altın ve gümüş gibi değerli metalleri desteklemeye devam edecek iken, ABD borsalarındaki yükseliş eğiliminin sekteye uğraması muhtemel görünmektedir. Euro faiz indirimleri ve düşük büyüme rakamları öngörüsü ile diğer para birimleri karışında zayıf kalacağı öngörülebilir. Borsaya ve tahvil piyasasına yabancı girişleri için kurlarda yükselme ve enflasyonun inmesi gibi kriterler öne çıkacağı öngörülebilir. )

 

Foreks Haber'in 53 aracı kurum analisti ile düzenlediği ankette, borsanın ortalama +92 ile başlaması bekleniyor

 

Putin, 150 bin kişiyi zorunlu askerliğe çağıran kararnameyi imzaladı.

 

Külçe altın, son seanslarda bir dizi zirveye ulaştıktan sonra Pazartesi günü erken saatlerde Perşembe günkü kapanışa göre yüzde 1,3 artışla ons başına 2.259,69 dolara kadar yükseldi.

 

29.03.2024 Tarihli Geri Alımlar

#AHGAZ - Pay başına 13.30 TL fiyattan 375,983 adet pay geri alınmıştır.

#GEDIK - Pay başına 13.31 TL fiyattan 192,769 adet pay geri alınmıştır.

#KOZAL - Pay başına 22.92 TL fiyattan 1,490,000 adet pay geri alınmıştır.

#LOGO - Pay başına 80.99 TL fiyattan 300,450 adet pay geri alınmıştır.

#MPARK - Pay başına 189.86 TL fiyattan 25,000 adet pay geri alınmıştır.

#ESEN - Pay başına 19 TL fiyattan 2,473,437 adet geri alınan paylar elden çıkarılmıştır.

#MAGEN - Pay başına 13.8 TL fiyattan 105,370,000 adet geri alınan paylar elden çıkarılmıştır.

 

Merkez Bankası,  avans ve reeskont işlemlerinde uygulanacak faiz oranlarını değiştirdi. vadesine  en çok 3 ay kalmış senetler için İskonto Faiz Oranı %50,75 Avans İşlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise %51,75 olarak belirlendi.

 

Dünya Bankası, Çin ekonomisinin geçen yılki %5,2'den %4,5'e gerilemesine rağmen, ticaretteki toparlanmanın Çin hariç gelişmekte olan Asya-Pasifik ülkelerinin bu yıl %4,6 oranında büyümesini sağlayacağını ve bu oranın 2023'teki %4,4'lük orandan daha hızlı olacağını belirtti.

 

ABD Çin'in yapay zeka çiplerine ve çip üretim araçlarına erişimini zorlaştırmayı amaçlayan kuralları revize etti.

 

Türk-İş'in çalışmasına göre Mart ayında yoksulluk sınırı 54.700 TL'ye, açlık sınırı ise 16.793 TL'ye yükseldi.

 

Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 3,76 oranında azalarak 63,70 değerini aldı

 

TURKBESD: Beyaz eşyada yurt içi satışlar yıllık bazda %38,6, üretim %2,0 arttı, ihracat %1,0 azaldı

 

YSK Başkanı Yener: Seçimlere katılım oranı yüzde 78,11

 

Şimşek: Eylül 2023’te açıkladığımız Orta Vadeli Programımızı (OVP) güçlendirerek kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz

 

*Şimşek: Ana hedefimiz olan enflasyonu kalıcı olarak tek haneye düşürmek için sıkı para, seçici kredi ve gelirler politikasına ilaveten kamuda harcama kontrolü yaparak tasarrufu ön planda tutacağız

 

Yorumlar

 

Yatırım tavsiyesi değildir

 

 

Kpro | Yönetim | Finans

 

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 22.04.2024 Pazartesi

TCMB 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Henüz realize edilmemiş diğer kalemler toplamı da 817,8 milyar TL olarak gerçekleşti İran Cumartesi gecesi İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı

25 Mart 2024 Haftalık Ekonomik Bülten

Fransa, Almanya ve Polonya, Ukrayna savaşında gerilimi tırmandıracak girişimlerde bulunmama konusunda anlaştı.- Macron Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Mar'24 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Ende

Haftalık Ekonomik Bülten 18 Mart 2024

Haftalık Ekonomik Bülten 18 Mart 2024 Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çıkardı. Tür

bottom of page