top of page

Haftalık Ekonomik Bülten 22.04.2024 Pazartesi



TCMB 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Henüz realize edilmemiş diğer kalemler toplamı da 817,8 milyar TL olarak gerçekleşti



İran Cumartesi gecesi İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı ve füze fırlatarak ilk kez doğrudan bir askeri saldırı düzenlemiş oldu. İsrail Savunma Kuvvetleri sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari'ye göre İran'a ait insansız hava araçları ve füzelerin "büyük çoğunluğu" engellendi.



Orta Doğu gerilimi, geçtiğimiz hafta beklentinin üzerinde açıklanan ABD TÜFE verisinin faizleri uzun bir süre yüksek tutacağı beklentisi ve hayal kırıklığı yaratan Wall Street bilançoları sebebiyle hisse senetlerindeki satış dalgası haftanın ilk işlem gününde Asya’ya yansıdı.



MSCI Asya Pasifik endeksi altı haftanın en düşük seviyesine gerilerken düşüşe yüzde 1 ile Nikkei 225 öncülük etti.



ABD ve İngiltere’nin sanayide kullanılan Rusya üretimi metallere yaptırım açıklamasının ardından alüminyum Londra Metal Borsası’nda rekor günlük yükseliş kaydetti.



Alüminyum yüzde 9,4’e kadar yükseliş ile mevcut kontrat tipinin ilk işlem gördüğü 1987’den bu yana en hızlı oranda arttı.



İsrail'in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi:Bu saldırı tüm kırmızı çizgileri aştı ve İsrail, misilleme yapma konusunda yasal hakka sahip.



İsrail savaş kabinesi toplantısı İran saldırısına nasıl karşılık verileceği konusunda bir karara varılmadan sona erdi.


-CNN



AFP | üst düzey bir Amerikalı yetkiliye göre: ABD, İsrail'in İran'a olası tepkisine katılmayacak.



Goldman Sachs, 2024 sonu için ons altın fiyat hedefini 2700 dolara çıkardı



ABD’de enflasyon Mart’ta tahminleri aştı. Enflasyon aylık bazda yüzde 0,4 olurken yıllık bazda yüzde 3,5’e yükseldi. Çekirdek enflasyon da 3 ay üst üste beklentinin üzerinde gerçekleşti. Bu artış, enflasyonun ısrarlı biçimde yüksek seyrettiğine ve Fed’in faiz indirimi konusunda aceleci olmayacağına işaret etti.



Mehmet Şimşek "Dünya Bankası’nın ilk 3 yıl içinde ülkemize ilave 18 milyar dolarlık finansman sağlayacağı Ülke İşbirliği Çerçevesi Programı, Bankanın İcra Direktörleri Kurulunda görüşülerek yürürlüğe girdi."



Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB), ülkede fiyat artışlarına ilişkin Mart 2024 verilerini açıkladı. Buna göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,1 yükselirken Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yüzde 2,8 geriledi



Dünya Bankası Türkiye ekonomisinin bu yıl 3 ve gelecek yıl yüzde 3,6 büyümesinin beklendiği belirtildi.



Dünya Bankası, ocaktaki tahminlerinde Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1 ve gelecek yıl yüzde 3,9 büyüyeceğini tahmin etmişti.



Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, faiz oranlarını düşürme kararı almak için enflasyonun bütün unsurlarının yüzde 2'ye inmesini beklemeyeceklerini söyledi.



(İran'ın İsrail'e saldırısı sonrası artan gerilim düşmesi ile birlikte petrol fiyatları gerilerken, altın ve gümüşün arttığı görülüyor. Borsa hafif düşme eğiliminde Dolar kuru hafif yukarıda. ABD enflasyonunun yüksek gelmesi ve faiz indirim beklentilerinin düşmesi borsa ve kriptolar için olumsuz iken dolar endeksi güçlenmiş görünmekte. Bu duruma Avrupa Merkez Bankasının faiz indirimi beklentilerinin oluşması euroyu düşürürken dolar paritesini güçlendirmiş görünmekte. Seçim sonrası kabine değişikliği beklentileri, zam ve vergiler konusunda değişiklikler beklenmekte)



International Data Corporation'ın (IDC) verilerine göre küresel bazda akıllı telefon sevkiyatları 2024'ün ilk çeyreğinde arttı. Apple'ın küresel iPhone sevkiyatları ise yüzde 9,6 ile pandemi döneminden beri en büyük düşüşü kaydetti. iPhone sevkiyatlarındaki düşüş, Çinli akıllı telefon üreticilerinin yükselişinden kaynaklandı. Apple, pazar payında tahtını Güney Koreli Samsung'a kaptırdı



Geçen yıl sonunda 1,38 trilyon₺ olan 12 aylık bütçe açığı martta 1,64 trilyon₺ oldu. Bütçe açığının gelirlere oranı %26,4’ten %27,1’e çıktı.



Faiz dışı giderlerin gelirlere oranı %113,4 seviyesinde kalırken, faiz giderlerinin gelirlere oranı %12,9’dan %13,6’ya yükseldi



Citi gelecek 6-18 ay için ons altın fiyatını 3000 dolar olarak tahmin etti



Çin Ulusal İstatistik Bürosu, iç tüketimin önemli bir göstergesi olan perakende satışların Mart ayında bir önceki yıla göre %3,1 arttığını, Ocak-Şubat döneminde ise yıllık bazda %5,5 artış kaydedildiğini açıkladı.



Çin ekonomisi Ocak-Mart döneminde yıllık %5,3 oranında büyüyerek analistlerin %4,8-,50 olan tahminlerini aştı. 2023 yılının son çeyreğinde büyüme yüzde 5,2 olmuştu.



Hazine'den yapılan açıklamaya göre, bugün doğrudan satış yöntemi ile 17 Nisan 2024 valörlü, 15 Nisan 2026 itfa tarihli olarak;



TRT150426T17 ISIN kodlu 6 ayda bir %0,85 kupon ödemeli 7.726 kilogram (995/1000 saflıkta) altın karşılığı altın tahvili, TRD150426T31 ISIN kodlu 6 ayda bir %0,85 kira ödemeli 10.794 kilogram (995/1000 saflıkta) altın karşılığı altına dayalı kira sertifikası ihracı gerçekleştirildi



IMF, finans sektörünün siber risklere oldukça maruz kaldığını, büyük finans kurumlarına yönelik siber olayların makrofinansal istikrara yönelik ciddi tehdit oluşturabileceğini bildirdi.



İsrail, İran'a yanıt vermek için diplomasiden direkt bir saldırıya kadar tüm seçenekleri değerlendiriyor.-The New York Times



Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi, 2024 yılı Şubat ayında aylık yüzde 6,3, 2024 yılı Şubat ayında yıllık yüzde 85,1 arttı.



Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) aylık %5,57 arttı.


Morgan Stanley, Fed'den faiz indirimi beklentisinin 4'ten 3'e indirdi


(BDDK) haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 2 trilyon 277 milyar TL'den 2 trilyon 274,3 milyar TL'ye geriledi.



Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair tebliğ GİB sitesinde yayımlandı.Taslağa göre, yiyecek ve içecek sunulan yerlerde %8 olan KDV oranı %10'a, %18 olan KDV oranı ise %20'ye yükseltiliyor.



TÜİK verilerine göre inşaat maliyeti aylıkta yavaşlama gösterirken yıllık bazda bir yılın zirvesine çıktı. İnşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 70,05 arttı, aylık yüzde 3,41 arttı.



Şubat ayında cari işlemler hesabı 3 milyar 265 milyon dolar açık kaydetti. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 2 milyar 106 milyon dolara fazla verdi.



Lokanta ve kafelerde %1 olan paket servis gıda KDV'si dün yapılan tebliğ değişikliği ile %10'a çıkarıldı.



Çin Savunma Bakanı Dong Jun: Tayvan, Çin'in temel çıkarlarının tam merkezinde yer alıyor bundan asla taviz verilmeyecek.



ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, son verilerin, enflasyon hedefine dönüş konusunda daha fazla ilerlemenin kaydedilmediğini gösterdiğini belirterek, politika faizinin daha uzun süre yüksek kalabileceğine işaret etti.



Vakıfbank'ın 5 yıl vadeli dolar cinsi AT1 tahvil ihracında ilk getiri beklentisi %10,5 civarında oluştu-BN/Bloomberg HT



İlk 2 ayda resmi rezervler 12,4 milyar$ azalırken, banka rezervleri 3,6 milyar$ arttı. Toplam rezervlerdeki düşüş 8,8 milyar$ oldu.



Cari açık ve net hata ve noksan toplamı 5,8+6,9= 12,7 milyar$ gerçekleşti.



Kayıtlı sermaye girişi 3,9 milyar$ (12,7-8,8) oldu. (Sermaye girişi beklenen ölçüde olmazken, net hata ve noksan kaleminde muhtemelen kaçak altın girişleri nedeniyle ciddi bir yükseliş görünmekte)



Çalışma Bakanı Işıkhan: Asgari ücrete Temmuz'da ara zam gündemimizde yok



ABD Başkanı Joe Biden; çelik ve alüminyumda Çin'e daha yüksek tarifeler uygulanması çağrısı yaptı.



2024 yılının ilk çeyrek dönemi için yeniden değerleme oranı yüzde 7,55 olarak belirlendi.



Morgan Stanley:


- Doların uluslararası kullanımında sadece ılımlı ve kademeli düşüş bekliyoruz


- Şu anda tercihimiz dolar ve kısa vadede euro ve yuan karşısında daha da güçlenmesini bekliyoruz



Şimşek:


- Şimdiye kadar gelir elde etmesine rağmen beyanname vermeyen 400 binden fazla mükellef tespit ettik


- Adil rekabet ve mali disiplin için kayıt dışılıkla mücadelede kararlıyız



Tokat Turhal da 5.7 deprem



İsrail gece İran'da nükleer tesisin bulunduğu Isfahan'daki bazı yerleri vurdu. Dünya borsaları sabah vadeli işlemlerde ekside. Ons altın ilk tepkiyle 2418 dolara yükseldikten sonra 2390 dolara indi. Petrol fiyatları %3 arttı.



Saldırıların sınırlı kalması ve zararın kısıtlı olması sonrası petrol ve altın fiyatları gevşeme eğiliminde.



Fitch Ratings, kredi koşullarının daha da sıkılaşması ya da ekonomik büyümenin hız kesmesi durumunda artan kredi kartı borçlanmasının Türk bankaları için bir risk oluşturabileceği değerlendirmesinde bulundu



Tarımsal girdi fiyatları endeksinde (Tarım-GFE), 2024 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %3,59 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %11,37 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %49,92 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %36,71 artış gerçekleşti.



Piyasa Katılımcıları Anketi, Nis'24 - Yılsonu beklentisi TÜFE için %44,2 (ö.%44,2); USD/TL için 40,01 (ö.40,53) oldu. 2024 yılı büyüme beklentisi %3,3 (ö.%3,3). 12 ay sonra TÜFE %35,2 (ö.%36,7) ve USD/TL 42,47 (ö.42,79) bekleniyor. 2025 yılı büyüme beklentisi ise %3,7 (ö.%3,8).



Bloomberg HT'nin faiz anketine göre piyasa katılımcıları 25 Nisan'da yapılacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizinin yüzde 50 seviyesinde sabit tutulacağını öngördü.



Bakan Şimşek: Harcamalarda mümkün olduğu ölçüde kesintiye gideceğiz



Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov:Rusya, İran'ın gerilimi tırmandırmak istemediğini diplomatik kanallardan İsrail tarafına iletti.



NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: NATO ülkelerinin savunma bakanları Ukrayna'ya daha fazla askeri destek sağlama konusunda anlaştı.



▪️Bu desteğe daha fazla hava savunma sistemi sağlama da dahil.


Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), nisanda geçen aya göre 3,8 puan artışla 157,4 seviyesine yükseldi.



Bloomberg’ê göre, JPMorgan Chase & Co.’nun Washington’da düzenlediği bir etkinlikte konuşan Karahan, Enflasyonla mücadele için “ne gerekirse yapılacağını söyledi.



Yurt Dışı ÜFE, Mar'24 - YD-ÜFE aylık %4,70 arttı. Buna göre artış yıllık %67,25 oldu.



Tüketici Güven Endeksi, Nisan 2024,'te %1.4 arttı Tüketici güven endeksi 80,5 oldu



9 yıl aradan sonra ilk kez bir İran grubu umre ziyareti için Suudi Arabistan'a gidiyor.



▪️İran ve Suudi Arabistan arasındaki diplomatik ilişkiler, 2016'da Suudi’lerin Şii bir din adamını idam etmesi ve ardından Tahran'daki Suudi Büyükelçiliğinin basılması nedeniyle kesilmişti.



Küresel savunma harcamaları 2 trilyon 440 milyar dolarla rekor seviyeye yükseldi.2022 ve 2023 yılları arasındaki %6,8'lik artış 2009 yılından bu yana görülen en yüksek artış oldu. Stockholm



Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (Sipri) tarafından 60 yıllık tarihinde kaydedilen en yüksek harcama oranına ulaşıldı



Bakır, küresel ekonomide toparlanmanın temel metallere olan talebi artıracağı yönündeki beklentilerin etkisiyle ton başına 10.000 dolara yaklaşarak son iki yılın en yüksek seviyesine çıktı.



Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov:▪️Batı nükleer güçler arasında yıkıcı sonuçlar doğurabilecek doğrudan bir askeri çatışmanın eşiğinde denge kuruyor.



Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol, piyasa temelleri göz önüne alındığında, Orta Doğu'daki gerilime bir ya da birden fazla büyük petrol üreticisi ülke direkt dahil olmadıkça petrol fiyatlarında çok yüksek bir artışın öngörülmediğini belirtti.



Yorumlar



Yatırım tavsiyesi değildir




Kpro | Yönetim | Finans





2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu. 2023 yılının Şubat ayı ile

25 Mart 2024 Haftalık Ekonomik Bülten

Fransa, Almanya ve Polonya, Ukrayna savaşında gerilimi tırmandıracak girişimlerde bulunmama konusunda anlaştı.- Macron Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Mar'24 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Ende

Haftalık Ekonomik Bülten 18 Mart 2024

Haftalık Ekonomik Bülten 18 Mart 2024 Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çıkardı. Tür

bottom of page