top of page

Haftalık Ekonomik Bülten 18 Mart 2024

Haftalık Ekonomik Bülten 18 Mart 2024


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çıkardı.


Türkiye ve ABD Hükümetleri, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması’nın 7’nci toplantısının ardından yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada, “Türkiye-ABD Terörle Mücadele İstişarelerini yeniden başlatmıştır” denildi


2023 yılında 32 milyon araç için Hazine garantisi verilen Çanakkale Köprüsü'nden 6,2 milyon araç geçti; müteahhide 11,7 milyar lira fark ödendi..


Ölçüm istatistiklerine göre son 53 yılın en sıcak Şubat ayı yaşandı.


İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto:"Fransa ve Polonya (Ukrayna'ya asker gönderme konusunda) NATO adına değil, kendi adlarına konuşabilirler."


Şimşek: Döviz piyasasındaki oynaklık geçici olarak görülmeli


*Bitcoin fiyatı 71 bin 12 dolar ile tarihin en yüksek seviyesini gördü


Merkez Bankası hanleleri sonrası Mevduat faizleri % 50’nin, kredi faizleri % 60’ın üzerine çıktı.


(Fitch not artırımı sonrası borsa yükselirken, mevduat faizlerinin %50 üzerine , kredi faizlerinin %60 üzerine çıkması, dövizdeki artış eğilimini bir nebze azaltma eğilimimde olacaktır. Fransa ve Polonya'nın Ukrayna'ya asker gönderme eğilimleri ve Rusya'nın NATO ile bir savaş gündemi yaratması ve Fed fsiz indirimi beklentileri Altın ve değerli metalleri ve kripto paraları yükseltmeye devam ediyor. Kripto paralarda ayrıca borsa yatırım fonlarına para girişi kriptolara ayrıca destek vermekte.)


TÜİK’in Ocak 2024 Hanehalkı İşgücü Araştırması (HİA) sonuçları 11 Mart 2024’te yayımlandı. Mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 9,1, mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik oranı (âtıl işgücü) ise yüzde 26,5 seviyesinde gerçekleşti


İnşaat maliyet endeksi, 2024 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %15,70 arttı, bir önceki yılın aynı ayına göre %67,87 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi %5,13 arttı, işçilik endeksi %41,95 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi %53,29 arttı, işçilik endeksi %103,46 arttı


Sanayi Üretim Endeksi, Ocak 2024. Sanayi üretimi yıllık %1,1 arttı. Aylık değişmedi


Ocak ayında cari işlemler hesabı 2 milyar 556 milyon dolar açık kaydetti. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 3 milyar 595 milyon dolar fazla verdi.( Cari açığın devam etmesi, kur artışı veya faiz artışı ile karşılanacağı belirginleşmeye başlıyor)


Fitch not artırımı sonrası düşmesi beklenen CDS primi cari açık rakamları ve Merkez Bankası kararları sonrası 5 yıllıklarda 317 puana yükseldi


3 bin liralık emekli ikramiyesi düzenlemesini de içeren yasa Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi


ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) şubatta aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 3,1 artması bekleniyor. Türkiye saati ile 16.30 da açıklanacak (veriler sonrası düşük çıkması durumunda altın borsa ve kriptolara yarayacak dolar endeksini olumsuz etkileyecek iken yüksek çıkması tersi durum yaratacaktır.)


Haluk Bürümcekçi( hesaplamaya göre göre geçen hafta Merkez Bankası 8.2 milyar dolar net döviz satmış durumda)


BDDK'nın sözlü talimatı ile kredi kartı taksit sayıları 12'den 3'e indirildiğini, nakit avans tutarlarının düşürüldüğü, kurumsal kredi kartları için de limitlerin sınırlandığı ifade edilmekte. Reuters (Dövizdeki artışı kontrol etmek için ayrıca bir düzenleme olarak görülmekte.)


Şimşek: İlk çeyrek sonunda cari açığın milli gelire oranı yüzde 3’ün altına gerileyecek

[15:33, 12.03.2024] Karaca: *ABD'de Şubat'ta tüketici fiyatları yıllık %3,2 (Beklenti %3,1, Önceki %3,1) (Altın, kripto, borsalar için olumsuz, dolar endeksi için pozitif)


Reuters: TCMB, TL zorunlu karşılıkların bir kısmının bloke hesaplarda tesis edilmesine karar verdi-NTV (Paraların dövize gitmemesi için yeni tedbirler devam ediyor)


Martt ayında krediler:

01-08 Mart haftasında TL krediler %1,3, YP krediler ($) %0,8 arttı.


TL kredilerin 4 haftalık artışı %4,2’ye, YP kredilerin ($) %1,7’ye ivmelendi.


Yıllıklandırılmış 13 haftalık artışlar TL kredilerde %47, YP kredilerde ise $ cinsinden %13,6 oldu.


SoSoValue verilerine göre, 12 Mart'ta Bitcoin spot ETF'lerine toplam net giriş 1,05 milyar dolar oldu. En yüksek sermaye girişi 848,9 milyon dolar ile BlackRock iShares Bitcoin Trust'ta gerçekleşti


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı'ya Rusya'nın nükleer savaşa hazır olduğu mesajını verdi. Putin, NATO'ya katılan Finlandiya'nın sınırına da askeri yığınak yapacaklarını belirtti


Putin: Batılı ülkeler her şeye gücü yeten ABD’ye güvenmelerine rağmen aciz kaldı.


ABD ordusu Ukrayna’ya girerse onları müdahaleci olarak göreceğiz.


Trump, ön seçimlerde başkan adaylığı için gereken delege sayısına ulaştı


Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 6 yıl vadeli euro cinsi tahvil ihracı için bazı bankalara yetki verdiği belirtildi-Bloomberg HT


ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), küresel petrol stoklarındaki düşüşü gerekçe göstererek bu yıla ilişkin petrol fiyatı tahminini yukarı yönlü revize etti. Brent türü ham petrolün ortalama varil fiyatının bu yıl 87 dolar seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bu rakam bir önceki raporda 82,42 dolar olarak tahmin edilmişti.


Fitch/Morales:

-Türkiye'de politika değişikliği ilerleme kaydetti, parasal koşullar sıkılaştı ve uluslararası sermayeye erişim arttı

-Türkiye'de enflasyon kilit politika sorunu olmaya devam ediyor

-Türkiye'de enflasyonun düşürülmesiyle tutarlı politika sıkılaştırması bekleniyor

-Yüksek enflasyon Türkiye'nin kredi görünümünü baskılamaya devam edecek

-Türkiye'de ekonomi yeniden dengelendikçe büyüme yavaşlayacak


Barclays/Pascale: Altında, Fed faiz indirimleri sonrası gerçekleşen %10 ralli şimdiden satın alındı


Fitch, Fed'den ilk faiz indirimi beklentisini Temmuz'a, ECB'den beklentisini Haziran'a öteledi


TCMB para politikası kurulu üyesi Prof Cevdet Akçay'ın istifa ettiğine dair söylentiler bulunmakta


Davutoğlu: IMF ile anlaşma yapıldı. Fidan'ın ABD'ye gitmesi, F16 ve not artırımı bu sürecin parçası.


Hazine'nin euro cinsi 6 yıllık tahvil ihracında ilk getiri beklentisi %6,5 bölgesinde oluştu-BN/Bloomberg HT


Bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere litre fiyatında benzine 1 lira 53 kuruş, motorine 1 lira 10 kuruş zam gelecek.


ABD'li yatırım bankası JPMorgan'ın Küresel Emtia Araştırma Başkanı, ons altında fiyatın bu yıl 2500 dolara ulaşabileceğini belirtti.


IEA, petrol talebindeki büyümenin bir önceki tahmin olan günlük 1,2 milyon varilden 1,3 milyon varile çıkarıldığını belirtirken, daha önce günde 103 milyon varil olan toplam talebin günde ortalama 103,2 milyon varil olacağını öngördü.


HSBC, 2024 yıl sonu için Türkiye'ye ilişkin enflasyon tahminini yüzde 47,9'dan yüzde 49,4 seviyesine çıkardı.


Bankanın Türkiye raporunda seçimlerden sonra politikada büyük bir değişiklik öngörülmediği belirtildi.


2025 enflasyon beklentisi ise yüzde 29 seviyesinde kaldı.


Yerel seçimlerden sonra Türkiye'de büyük bir politika değişikliği beklemiyoruz


Ekonomiyi yumuşak bir inişle dengelemek öncelik olacak, bu nedenle dengesizliklerin düzelmesi yavaş bir şekilde gerçekleşecek.


Daha sıkı bir politika, ekonominin daha hızlı soğutulmasına yardımcı olabilir, ancak daha kademeli bir yaklaşım bekliyoruz. Bu yıl daha küçük bir mali açık bekliyoruz..


Bununla birlikte, yerel seçimlerden sonra vergi artışları, harcama kısıtlaması veya her ikisi yoluyla önemli bir mali konsolidasyon görmeyi beklemiyoruz.


Türkiye genelinde konut satışları Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,3 artarak 93 bin 902 oldu. Böylece konut satışlarında Temmuz 2023’ten bu yana ilk yıllık artış gerçekleşmiş oldu.


Kur korumalı mevduatlar 8 Mart haftasında 7,4 milyar TL düşüşle 2,3 trilyon TL'ye geriledi.

[21:49, 14.03.2024] Karaca: Ukrayna'nın insansız hava aracı saldırıları iki gün içinde Rusya'nın petrol rafinaj kapasitesinin %12'sini kullanılmaz hale getirdi - Bloomberg


Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 6 yıl vadeli euro cinsi tahvil ihracında nihai getiri yüzde 6,125 oldu


Prof. Dr. Naci Görür: İstanbul depremi için uzatmaları oynuyoruz.


ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 9 Mart ile biten haftada 209 bin ile beklentilerin altında kaldı. Beklenti 218 bin başvuru olması yönündeydi


Menkul Kıymet İstatistikleri, 8 Mar - Yurt dışında yerleşik kişilerin önceki haftaya göre hisse senedi portföyü 292,91 mn$; DİBS ve ÖST portföyü ise 259,25 mn$ azaldı.


YP Mevduatları, 8 Mar - Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları önceki haftaya göre 5,70 mr$ arttı ve 181,15 mr$ oldu. Gerçek kişilerin mevduatı 3,29 mr$ artarak 107,33 mr$; tüzel kişilerin mevduatı 2,41 mr$ artarak 73,82 mr$ oldu.


Barclays Trump'ın Kasım'da Başkablık seçimini kazanması durumunda İthalata uygulanacak yüzde 10’luk ek verginin dolarda yüzde 2-3’lük artışa neden olacağı tahminine yer verildi. Barclays ayrıca GSYH’de her ilave yüzde 1 artış için doların en az yüzde 1 ile yüzde


Ukrayna'ya Fransız askerlerinin gönderilmesi seçenekler arasında.


-MacronFransa’nın yüksek yoğunluklu bir savaşa hazır savunma sanayisi yok- Macron


Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık %58,29, aylık %7,18 arttı


Piyasa Katılımcıları Anketi, Mar'24 - Yılsonu beklentisi TÜFE için %44,2 (ö.%43,0); USD/TL için 40,53 (ö.40,02) oldu. 2024 yılı büyüme beklentisi %3,3 (ö.%3,3). 12 ay sonra TÜFE %36,7 (ö.%37,8) ve USD/TL 42,79 (ö.41,15) bekleniyor. 2025 yılı büyüme beklentisi ise %3,8 (ö.%3,8).


Hazine, 6 yıl vadeli euro cinsi tahvil ihracında 2 milyar euro satış gerçekleştirdi (3 kat talep gelen bir ortamda döviz üzerindeki baskıyı artırmak için hazine yeni ihale düzenleme eğiliminde. Kur artışını sıkılaştırma önlemleri, bloke tutma, kredi kartı nakit avans, hazine ihalesi, alım satım farkının açılması şekliyle alınırken, merkez Bankası faiz artırmadan kredi ve mevduat faizlerindeki artışla sağlama eğiliminde. Seçim sonrası kur ve faizlerdeki artış eğilimi devam ederken, zamlar ve yeni vergiler sıkılaşmayı daha çok artıracaktır. Yabancıların gelmesi için kur ve faiz artışları ile birlikte ilk bir kaç ay aşırı yükselecek enflasyonun düşüş eğilimine geçmesini beklemeleri muhtemel görünmekte)


Hazine ve Maliye Bakanlığı: Merkezi Yönetim bütçe dengesi Şubat'ta 153,8 milyar TL açık verdi. Faiz dışı denge 98.97 Milyar TL açık verdi.

[12:40, 15.03.2024] Karaca: TEPAV (Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı) tarafından hazırlanan Perakende Güven Endeksi’nde (TEPE) değeri Şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 12 puanlık, bir önceki aya göre ise 4,8 puanlık azalışla -16,0 puan değerini aldı.


ABD'de Michigan Üniversitesince ölçülen tüketici güven endeksi, Mart ayında 76,5 ile beklentilerin altına düştü.(Beklenti 77.1)


Fransa, Almanya ve Polonya, Ukrayna savaşında gerilimi tırmandıracak girişimlerde bulunmama konusunda anlaştı.- Macron


Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Mar'24 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi önceki ayın nihai endeksine göre %0,2 arttı ve 66,35 oldu.


TCMB swap hariç net rezervi geçen yıl sonunda -37,5 milyar$ iken 26 Ocak’ta -43,7 milyar$, 01 Mart’ta -47,8 milyar$, 08 Mart’ta -53,9 milyar$’a geriledi. (70 milyar doların üzerinde KKM yükümlülüğü hariç)


TCMB:

- Konut fiyat endeksi Ocak'ta aylık %2.30 (Önceki %1.16)

- Konut fiyat endeksi Ocak'ta yıllık %67.96 (Önceki %75.54)

- İstanbul'da konut fiyatları endeksi Ocak'ta aylık %1.30 (Önceki %0.11)

- İstanbul'da konut fiyatları endeksi Ocak'ta yıllık %54.48 (Önceki %61.71)


Kkakao üretiminde önde gelen Batı Afrika'da olumsuz hava koşullarının arzı düşürmesiyle rekor seviyeye yükseldi.


Kakao vadelileri New York'ta ton başına 8 bin 394 dolar olarak rekor yüksek seviyeye çıktı.


Taliban yönetiminin savunma bakanı Muhammed Yakup Mücahid: "Pakistan hava kuvvetlerinin Afganistan'a yönelik saldırısı üzerine Pakistan'ın askeri merkezlerine ağır silahlarla saldırı düzenledik."


İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ordunun Gazze'nin güneyindeki Refah'a saldırılara birkaç hafta içerisinde başlayacağını duyurdu.


Goldman Sachs ve JPMorgan, Fed'den faiz indirimi sayısına yönelik beklentilerini düşürdü


Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri, Oca'24 - Kalan vadesine göre incelendiğinde, KV dış borç stoku 225,4 mr USD oldu. Bankalar kaynaklı KV dış borç 100,0 mr USD; bankacılık dışı sektörlerin KV dış borcu ise 74,0 mr USD oldu.



Yorumlar

Yatırım tavsiyesi değildir



Kpro | Yönetim | Finans


2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 22.04.2024 Pazartesi

TCMB 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Henüz realize edilmemiş diğer kalemler toplamı da 817,8 milyar TL olarak gerçekleşti İran Cumartesi gecesi İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu. 2023 yılının Şubat ayı ile

25 Mart 2024 Haftalık Ekonomik Bülten

Fransa, Almanya ve Polonya, Ukrayna savaşında gerilimi tırmandıracak girişimlerde bulunmama konusunda anlaştı.- Macron Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Mar'24 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Ende

bottom of page