top of page

17 Nisan 2023 Haftalık Ekonomik Bülten

Haftalık Ekonomik Bülten


Dünya


ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre manşet enflasyon aylık yüzde 0,1 artarken, yıllık bazda yüzde 6'dan yüzde 5'e geriledi. Aylık enflasyon Şubat'ta yüzde 0,4 artmıştı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 5,1 artıştı. Çekirdek enflasyon aylık bazda tahminlere paralel olarak yüzde 0,4 arttı, önceki ay artış yüzde 0,5'ti.Çekirdek enflasyon yıllık bazda ise artışını sürdürerek yüzde 5,6 oldu, önceki ay yüzde 5,5 artış olmuştu. Beklenti de yüzde 5,6'ydı.


ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ABD bankalarının yaşanan son iflaslar sonrasında daha ihtiyatlı hale gelmelerinin büyük olasılık olduğunu ve kredileri daha da sıkılaştırabileceklerini söyledi.


ABD'de Michigan Üniversitesince ölçülen tüketici güven endeksi, Nisan'da aylık 1,5 puan artışla 63,5'e çıkarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti


ABD de kapasite kullanım oranı da aynı dönemde 0,2 puan artarak yüzde 79,8 oldu. Kapasite kullanım oranına ilişkin piyasa beklentisi yüzde 79 olması yönündeydi


ABD, Japonya'da gerçekleşecek G-7 zirvesi öncesinde müttefiklerine yalnızca askeri tehdit değil ekonomik baskıya karşı da işbirliği için baskısını sürdürüyor. Toplantıya Çin davet edilmedi.

ABD'de Kovid-19 kaynaklı ulusal acil duruma son verildi


Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, Almanya'da Toptan Eşya Fiyat Endeksi, Mart'ta aylık bazda yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 2 arttı. Endeks, yıllık bazda Şubat'ta yüzde 8,9 ve Ocak'ta yüzde 10,6 artış kaydetmişti.


Fransa'da Emeklilik reformu yasası, Anayasa Konseyinin, emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkaran reformu ana hatlarıyla onaylamasının ardından Macron tarafından da imzalanarak Resmi Gazete'de yayımlandı.


Çin Merkez Bankası bir yıl vadeli Orta Vadeli Kredi Kolaylığı faiz oranını yüzde 2,75 seviyesinde tuttu.

Çin Merkez Bankası Başkanı: Çin ekonomisi bu yıl %5 civarında büyüyecek


Çin Üretici fiyatları, ekonomistlerin beklentilerine paralel olarak yüzde 1,4'lük bir düşüş gördükten sonra, yıllık bazda yüzde 2,5 düştü.


Rusya Dışişleri Bakanlığı, Tahıl Koridoru Anlaşması'nın Rusya'yı ilgilendiren kısmının uygulanmadığı ve bu nedenle 18 Mayıs'tan sonra uzatılmasının mümkün görülmediğini açıkladı.

Rüzgar ve güneş enerjisinin küresel elektrik üretimindeki payı geçen yıl yüzde 12 ile rekor seviyeye ulaştı.


Ukrayna ekonomisi 2022'de yüzde 29,1 küçüldü



Ekonomik Kuruluş ve Kişi Yorumları



Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, dünya ekonomisinin şoklara karşı oldukça dayanıklı olduğunu kanıtladığını ancak zayıf büyüme ve inatçı enflasyonun üstesinden henüz gelemediğini belirterek, uzun süreli zayıf büyüme beklentisinin endişe verici olduğunu ifade etti.


Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel kamu borcunun Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranının 2028'e kadar yüzde 99,6'ya çıkmasının beklendiğini bildirdi.


Uluslararası Para Fonu (IMF) son Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nda, ABD ve diğer sanayileşmiş ülkelerdeki faiz oranlarının, enflasyonla mücadelenin sona ermesinin ardından, yaşlanan nüfus ve durgun verimlilik artışı nedeniyle pandemiden önceki aşırı düşük seviyelere geri döneceğini öngördü.


UEA tarafından yayımlanan aylık petrol piyasası raporuna göre, küresel petrol talebinin bu yıl geçen yıla kıyasla günlük bazda 2 milyon varil artışla bir önceki öngörüye paralel olarak 101 milyon 900 bin varil olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Rapora göre, günlük küresel petrol üretimi geçen ay bir önceki aya göre 450 bin varil azalarak yaklaşık 101 milyon 210 bin varil seviyesinde gerçekleşti


Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol, OPEC+'nın üretimde kısıntıya gitme kararının fiyatları yukarı iteceğini ifade etti.


Warren Buffett, yaşanan banka kriziyle ilgili yaptığı açıklamada banka iflaslarının sona ermediğini ancak mevduat sahiplerinin fonlarının tehlikede olmadığını ve paniğe kapılmamaları gerektiğini söyledi.


JPMorgan Türkiye'de 14 Mayıs’ta gerçekleşecek seçim sonrası kur ve faizlere ilişkin öngörülerde bulundu. Raporda seçim sonucundan bağımsız olarak makro düzenlemelerin gerektiğine ve politika faizinin yüzde 30’a yükselebileceğine dikkat çekildi.


Citi ekonomistleri Türkiye'de seçim sonrasına ilişkin faiz ve kurdaki durumu analiz ettikleri raporlarında politika faizinin yüzde 40 ve hatta üstü seviyelere çıkmasının daha ihtiyatlı bir adım olabileceğini değerlendirdi. Raporda düzenlemelerin gevşetilmesi ve risk priminde görülen toparlanmanın etkisiyle 1 yılda Türk lirasının yüzde 12 değerlenebileceği ifade edildi.


Türkiye


Kentsel Dönüşüm Kredi üst limitleri güçlendirme kredisinde 240 bin TL'den 320 bin TL'ye, konut yapım ve konut edinme kredilerinde 600 bin TL'den 1 milyon 250 bin TL'ye, işyeri yapım kredisinde 600 bin TL'den 800 bin TL'ye ve işyeri edinme kredisinde 250 bin TL'den 350 bin TL'ye yükseltildi.


Kurum, "TOKİ’mizle her yıl iki kere düzenlediğimiz indirim kampanyamızın zamanı geldi. 24 Nisan’da başlıyoruz. TOKİ’den konut ve iş yeri sahibi olan vatandaşlarımız, kalan borçlarını peşin ödemek isterlerse yüzde 25 indirimden faydalanabilecek


Türkiye İstatistikleri


Kur Korumalı Mevduata Net giriş 75,8 milyar lira ile 53 haftanın en yüksek seviyesine ulaşırken, toplam mevduat 1,78 trilyon lira olarak kaydedildi.

Vadesine bir yıldan az kalan dış borç stoku, Şubat ayında 196 milyar doları aştı.


Türkiye'nin geçen yılki elektronik ticaret (e-ticaret) hacmi bir önceki yıla göre yüzde 109 artışla 800,7 milyar liraya ulaşırken, e-ticaretin toplam ticarete oranı ise yüzde 17,7'den 18,6'ya çıktı


Konut Satışları, Mar'23 - Önceki yılın aynı ayına göre %21,4 azalarak 105.476 konut satıldı. Toplam satışlar içinde ipotekli satışların payı %24,0; ilk satışların payı ise %31,2 oldu.


Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri, Şub'23 - Kalan vadesine göre incelendiğinde, KV dış borç stoku 196,32 mr USD oldu. Bankalar kaynaklı KV dış borç 86,88 mr USD; bankacılık dışı sektörlerin KV dış borcu ise 72,39 mr USD oldu.


Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi, Mar'23 - Tarım ÜFE aylık %1,79 arttı. Buna göre artış yıllık %106,77 oldu.

Menkul Kıymet İstatistikleri, 7 Nis - Yurt dışında yerleşik kişilerin önceki haftaya göre hisse senedi portföyü 74,72 mn$ azaldı; DİBS ve ÖST portföyü ise 31,88 mn$ arttı.


YP Mevduatları, 7 Nis - Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları önceki haftaya göre 3,96 mr$ arttı ve 187,65 mr$ oldu. Gerçek kişilerin mevduatı 1,25 mr$ artarak 111,99 mr$; tüzel kişilerin mevduatı 2,72 mr$ artarak 75,66 mr$ oldu.


Özel Sektör Yurt Dışı Kredileri, Şub'23 - Özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borçları vadesine göre incelendiğinde; 149,3 mr USD borcun uzun vadeli; 8,7 mr USD borcun ise kısa vadeli (ticari krediler hariç) olduğu görülmektedir.


Perakende Satış Endeksleri, Şub'23 - MTA perakende satış endeksi önceki aya göre %6,5 azaldı; sektörel endekslere bakıldığında gıda, içecek, tütün %0,3 azaldı; gıda dışı %8,7 azaldı ve otomotiv yakıtı %8,8 azaldı.


Ciro Endeksleri, Şub'23 - MTA ciro endeksi önceki aya göre %5,1 azaldı; sektörel endekslere bakıldığında sanayi %5,0 azaldı; ticaret %7,3 azaldı; hizmet %1,5 azaldı ve inşaat %5,1 arttı.


İnşaat Maliyet Endeksi, Şub'23 - İnşaat maliyet endeksi aylık %2,08 arttı, buna göre yıllık %72,37 artmış oldu. Bina inşaatı maliyet endeksi ise aylık %2,43 arttı, buna göre yıllık %73,73 artmış oldu.


Sanayi Üretim Endeksi, Şub'23 - TA sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre %8,2 azaldı; MTA sanayi üretim endeksi ise önceki aya göre %6,0 azaldı.


İhracat İklimi Endeksi, Mar'23 - İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi 52,6 oldu. (ö:51,7)


Türkiye 5 yıllık CDS primi 523.24 puan

Vix korku endeksi 17.74 puan

Move volatilite endeksi 118.84puan

DXY Dolar paritesi 101.783

USD10Y Tahvil faizi %3.515

Baltık Kuru Yük İndeksi 1435 puan



Yorumlar


Dünya


ABD’de tüketici ve üretici enflasyonlarının beklenenden iyi gelmesi, tüketici güveninin iyi gelmesi ve kapasite kullanım oranlarındaki iyileşme, faiz artırımlarında sona gelindiğini ve sonrasında faiz indirimlerine gidilebileceği beklentileri ile piyasalarda dolar endeksi güç kaybederken, altın ve gümüş gibi değerli metallerde, borsalarda ve kripto paralarda artış dikkat çekmekte.


Çin’in büyüme rakamlarının iyi gelmesi ile birlikte yine aynı şekilde üretici ve tüketici fiyatlarındaki düşüş eğilimi piyasalardaki olumlu havayı artırmakla birlikte G7 toplantılarında Çin’e daha fazla yaptırım uygulamaya dönük kararlar, Ukrayna savaşının şiddetlenme eğilimi ve tahıl koridorunun uzatılmaması ihtimalleri ve petrol arzına dönük kısıtlamalar piyasalarda yeni risklerin oluşabileceği ihtimalleri barındırmakta.


Türkiye


Merkez Bankasının kapalı çarşıdan günlük 250 milyon dolar civarı döviz aldığı haberleri sonrası, kapalı çarşı ile banka döviz rakamları arasında 60 kuruşa yakın fark oluşmuş durumda. Kur korumalı mevduattaki artış eğilimi ile birlikte bu hafta yabancı para mevduatlardaki 3,96 Milyar dolarlık artış dikkat çekici. Döviz alımını engellemek için Merkez Bankasının bankalara bireysel kredilerde 70 Bin TL olarak üst sınır konulmasına dönük haberler farklı kaynaklarda yer aldığı görülmekte.


Kurlardaki hareketlerle birlikte, Cirolardaki azalma, Yabancıların borsadan çıkma eğiliminin devam etmesi, konut satışlarında sert düşüş eğiliminin devam etmesi, tarım ve inşaat sektöründeki maliyet artışları dikkat çekmekte.


Yabancı Bankaların seçim sonrası merkez bankası gösterge faiz oranlarının %402ın üzerine çekeceğine dönük açıklamaları, döviz kurlarında ise ortaya çıkacak hükümete göre kurun artmaya devam edeceği ya da dışardan kaynak gelmesine dönük olarak kurların azalabileceği gibi birbirinden farklı açıklamalar yer almakta. Ekonomide genel beklentiler ise faizlerin seçim sonrası genel olarak artacağına dönük olarak şekillenmekte.


Yorumlar


Yatırım tavsiyesi değildir

Kpro | Yönetim | Finans

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 22.04.2024 Pazartesi

TCMB 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Henüz realize edilmemiş diğer kalemler toplamı da 817,8 milyar TL olarak gerçekleşti İran Cumartesi gecesi İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu. 2023 yılının Şubat ayı ile

25 Mart 2024 Haftalık Ekonomik Bülten

Fransa, Almanya ve Polonya, Ukrayna savaşında gerilimi tırmandıracak girişimlerde bulunmama konusunda anlaştı.- Macron Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Mar'24 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Ende

bottom of page