top of page

17 Temmuz 2023 Haftalık Ekonomik Bülten

Haftalık Ekonomik Bülten



Dünya



ABD'de Haziran ayına ilişkin enflasyon verileri açıklandı. Veriler ülkede yıllık enflasyonun 2021 Mart ayından bu yana en düşük seviyeye indiğini gösterdi. Ülkede tüketici fiyat endeksi Haziran'da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3 arttı. Beklenti %3.1


Fed, yaptığı değerlendirmede ülkede ekonomik faaliyetin Mayıs sonundan bu yana "biraz arttığını", beklentilerin ise gelecek aylarda yavaş büyümenin devam edeceği yönünde olduğunu bildirdi.


ABD'de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı, geçen hafta yüzde 7,07 ile Kasım 2022'den bu yana en yüksek değerini kaydetti.


ABD'de işsizlik maaşı başvuruları yükseliş beklentilerinin aksine 12 bin düşüşle 237 bine geriledi. Beklenti bu rakamın 250 bin olması yönündeydi.


Çin'in ikinci çeyrek gayri safi yurt içi hasılası, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,8 ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,3 büyüdü. Beklentiler %7.3 büyümesi yönünde idi.


Çin, orta vadeli kredi faiz oranlarını değiştirmeyerek yüzde 2,65'te tuttu


Çin, müteahhitler için kredi desteğini uzatarak kötü durumdaki emlak piyasasını desteklemeyeceğini açıkladı.


Çin İhracatı, ekonomistlerin yüzde 0,4'lük tahminlerin üzerinde düşerek, ABD doları bazında yıllık bazda yüzde 7,5 düştü. İthalat ise yıllık bazda yüzde 4,5 düşerek yüzde 8'lik düşüş beklentilerinin biraz üzerinde kaldı.


Suudi Arabistan ile Japonya, aralarında yenilenebilir enerji, teknoloji ve tarım olmak üzere 26 anlaşma ve protokol imzaladı.



Ekonomik Kuruluş ve Kişi Yorumları



Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonominin ilk çeyrekte büyüme tahminlerini biraz geride bıraktığını, ancak verilerin, yavaşlayan ivme belirtilerinin yanı sıra direnç görülen alanlarla karışık bir tablo gösterdiğini bildirdi.


Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan bir raporda küresel kamu borcunun 2022'de 92 trilyon dolara ulaşarak rekor kırdığı açıklandı.


Moody's Analytics Başekonomisti Mark Zandi, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 26 Temmuz’da gerçekleştireceği toplantıda, 25 baz puanlık faiz artışına gidebileceğini düşündüğünü belirtti.


Nomura'daki ekonomistler, Asya'daki merkez bankalarının Fed'den daha erken faiz indirimine başlayabileceğini tahmin etti.



Türkiye



Türkiye, İsveç'in Nato üyeliğini destekleyeceğini açıkladı. İsveç ve NATO görüşmesinde İsveç'in, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbestisi dahil Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine aktif destek vereceği bildirildi. ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılım protokollerini TBMM'ye sevk etme kararını memnuniyetle karşıladığını bildirdi.


NATO zirvesi sonrası petrol hatlarının açılması, tahıl koridoru ve İsveç'in NATO üyelik sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, F16 alımı konusunda her zamankinden çok daha umutlu olduğunu söyledi.



En düşük memur maaşının 22 bin 17 liraya çıkarılmasını, emekli aylıklarına yüzde 25 zam yapılmasını ve ek MTV alınmasını içeren kanun TBMM'de kabul edildi.


Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in imzasıyla kamu kurumlarına gönderilen genelgede, deprem kaynaklı maliyetler haricinde tüm harcamaların yeniden gözden geçirilmesi gerektiği belirtildi. Genelgeye göre, harcamaları bütçeyle sınırla kalacak kamu kurumları temsil, tören, ağırlama, tanıtım ve personel giderleri, enerji ve su alımları, personel servisi hizmetine ilişkin giderler ve diğer hususlarda genelgede belirlenen kurallara uymakla yükümlü olacak.


Benzinde ÖTV tutarı 2,5265 TL’den 7,5265 TL’ye,Motorinde ise ÖTV tutarı 2,0559’dan 7,0559 TL’ye çıkarıldı.


2023 Yılı Ek bütçe kanunu ile genel bütçe ödenekleri toplam 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin lira artırılacak.


TCMB Resmi rezervler ilk 5 ayda 39 milyar dolar azaldı.


İstanbul köprüleri geçiş ücretleri, tek yön otomobil için 8 lira 25 kuruştan, 8 lira 50 kuruşa çıkarıldı.Zam sonrası özel şirketler tarafından işletilen yol ve köprülerin fiyatları ise şöyle oldu: Osmangazi Köprüsü 190 lira, Çanakkale Köprüsü 205 lira, Ankara- Niğde Otoyolu 140 lira, Malkara-Çanakkale Otoyolu 280 lira.


Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, Türkiye'nin Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) "gri listesinden" çıkarılmasına yönelik çalışmalarını hızlandırdığı bildirildi


TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, "İşçilerin büyük bölümü Temmuz ayı itibarıyla yüzde 27 vergi dilimine girdi. Bu nedenle bir işçinin ortalama 2 bin lira civarında kaybı var. Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmalı." dedi.


Ulusal Süt Konseyi, çiğ inek sütü tavsiye fiyatının destek hariç 8,5 TL'den 11,50 TL'ye çıkarılmasına karar verdi



Türkiye İstatistikleri



Ödemeler Dengesi, May'23 - Cari işlemler aylık 7,93 mr USD açık verdi. 12 aylık cari işlemler açığı 59,96 mr USD oldu.


Konut Satışları, Haz'23 - Önceki yılın aynı ayına göre %44,4 azalarak 83.636 konut satıldı. Toplam satışlar içinde ipotekli satışların payı %16,1; ilk satışların payı ise %31,0 oldu.


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verileri üzerinden yapılan hesaplamaya göre 7 Temmuz haftası itibariyle ticari kredilerde 13 haftalık, yıllıklandırılmış ve kur etkisinden arındırılmış büyüme yüzde 8,1 olarak kaydedildi.


Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi, Haz'23 - Tarım ÜFE aylık %4,04 arttı. Buna göre artış yıllık %57,93 oldu.


Özel Sektör Yurt Dışı Kredileri, May'23 - Özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borçları 146,4 mr USD borcun uzun vadeli; 9,0 mr USD borcun ise kısa vadeli (ticari krediler hariç) olduğu görülmektedir.


Piyasa Katılımcıları Anketi, Tem'23 - Yılsonu beklentisi TÜFE için %43,8 (ö.%38,6); USD/TL için 28,46 (ö.26,18) oldu. 2023 yılı büyüme beklentisi %3,7 (ö.%3,8). 12 ay sonra TÜFE %33,2 (ö.%30,7) ve USD/TL 31,42 (ö.28,99) bekleniyor. 2024 yılı büyüme beklentisi ise %4,3 (ö.%4,5).


Perakende Satış Endeksleri, May'23 - MTA perakende satış endeksi önceki aya göre %2,1 arttı; sektörel endekslere bakıldığında gıda, içecek, tütün %2,5 arttı; gıda dışı %2,0 arttı ve otomotiv yakıtı %2,2 arttı.


Ciro Endeksleri, May'23 - MTA ciro endeksi önceki aya göre %2,9 arttı; sektörel endekslere bakıldığında sanayi %1,6 arttı; ticaret %3,2 arttı; hizmet %4,7 arttı ve inşaat %3,5 arttı.


YP Mevduatları, 7 Tem - Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları önceki haftaya göre 0,32 mr$ arttı ve 168,63 mr$ oldu. Gerçek kişilerin mevduatı 0,03 mr$ artarak 102,63 mr$; tüzel kişilerin mevduatı 0,29 mr$ artarak 66,00 mr$ oldu.


Sanayi Üretim Endeksi, May'23 - TA sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre %0,2 azaldı; MTA sanayi üretim endeksi ise önceki aya göre %1,1 arttı.


Menkul Kıymet İstatistikleri, 7 Tem - Yurt dışında yerleşik kişilerin önceki haftaya göre hisse senedi portföyü 231,44 mn$; DİBS ve ÖST portföyü ise 59,74 mn$ arttı.


İnşaat Maliyet Endeksi, May'23 - İnşaat maliyet endeksi aylık %0,54 arttı, buna göre yıllık %47,95 artmış oldu. Bina inşaatı maliyet endeksi ise aylık %0,77 arttı, buna göre yıllık %49,97 artmış oldu.


Türkiye 5 yıllık CDS primi 511.20 puan

Vix korku endeksi 13.79 puan

Move volatilite endeksi 112.48 puan

DXY Dolar paritesi 99.841

USD10Y Tahvil faizi %3.817

Baltık Kuru Yük İndeksi 1090 puan


Yorumlar



Dünya


ABD enflasyonu sonrası Fed'in faiz artırmayacağı beklentileri ile borsalar, kriptolar, altın ve gümüş gibi değerli metaller yükselirken, dolar paritesinde ciddi düşüş görüldü. Enflasyondaki düşüş eğilimi sonrası ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin değer kazanma eğiliminleri belirginleşti. İşsizlik başvurularının azalması gibi faktörler yine beklentileri olumlu yönde etkileme eğiliminde.


ABD Tahvillerdeki değer artışlarının devam etmesi bankacılık alanındaki risklerin azalması anlamına gelmekte.


Çin'in büyüme rakamlarının beklentiler altında kalması, ithalat ve iharacat rakamlarındaki düşüş, özellikle sanayi emtia fiyatlarına olumlu yansıması beklenebilir.


Parasal sıkılaşmanın sonuna gelindiği beklentileri, tahvil, borsa ve değerli metallere olan ilgiliyi artırma eğilimini belirginleştirebilir.


Dolar paritesindeki düşüş eğilimi ve faizlerdeki düşüş beklentileri gelişmekte olan ülkelerin tahvil, borsa ve doğrudan yatırımlara olan talebi artırma potansiyelini artırmakta.



Türkiye


Türkiye'nin İsveç'in Nato üyeliğine yeşil ışık yakması, F16 alımı ve AB ile müzakerelere yeniden başlanacağı gibi haberler piyasalarda genel olarak olumlu yorumlandı. IMF'den 15 milyar dolarlık bir kaynak için Biden ile Erdoğan arasındaki anlaşma haberi C.Başkanı tarafından yalanlandı.


İsveç'in Nato'ya alınmasına Türkiye'nin yeşil ışık yakması sonrası ve bazı kuvvet komutanlarının protokole aykırı olarak Ukrayna'ya teslim edilmesi sonrası Rusya ile olan ilişkilerin belirsiz hale geleceği genel olarak beklentiler dahilinde.


Akaryakıt zamlarının toplamda 154 milyar TL.lik kaynak yaratırken enflasyon üzerinde %7-8 civarında bir artış yapması bekleniyor. Doğalgaz ÖTV'sindeki zamlar sonrası, zamların elektrik ve sanayi doğalgazına da gelmesi beklenmekte. Araç üzerindeki ÖTV'nin artırılacağına dair beklentiler bulunmakta.


Yabancıların borsaya girişleri devam ederken, borsa yüksek enflasyon ve dolar bazında düşük kalması nedeniyle artış eğiliminde iken, kur korumalı mevduata olan ilgi kurlardaki artış beklentisi ve ve faiz getirisi ile birlikte bir haftadaki en büyük artışı yaşaması borsaya yeni para girişini azaltır nitelikte.


Konut şatışlarındaki keskin düşüşün bir süre daha devam edeceği öngörülebilir. Gayrımenkul sektöünde reel olarak değer kaybı yaşamaya devam edeceği öngöürülebilir.


Faiz artışının %1,5-%2 seviyesinde olacağına dair gazete yazarlarının yorumlarının doğru çıkması, yeni ekonomi yönetimine olan güveni azaltarar, döviz kurlarındaki artış ve enflasyonu artırma eğilimini devam ettirecektir.


Yorumlar


Yatırım tavsiyesi değildir

Kpro | Yönetim | Finans

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 22.04.2024 Pazartesi

TCMB 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Henüz realize edilmemiş diğer kalemler toplamı da 817,8 milyar TL olarak gerçekleşti İran Cumartesi gecesi İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu. 2023 yılının Şubat ayı ile

25 Mart 2024 Haftalık Ekonomik Bülten

Fransa, Almanya ve Polonya, Ukrayna savaşında gerilimi tırmandıracak girişimlerde bulunmama konusunda anlaştı.- Macron Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Mar'24 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Ende

bottom of page