top of page

7 Ağustos 2023 Haftalık Ekonomik Bülten

Haftalık Ekonomik Bülten



Dünya


ABD’de istihdam temmuzda daha ılımlı bir hızda artarken, ücretler ivmelenen ekonomiyle birlikte sürekli işgücü talebine paralel sert bir artış kaydetti. ABD'de tarım dışı istihdam Temmuz'da 187 bin arttı. Haziran istihdam verisi ise 209 binden 185 bine revize edildi. İşsizlik oranı yüzde 3,5’e düşerken ve ortalama saatlik ücretler yıllık yüzde 4,4 ile beklentiyi aşan güçlü artış kaydetti.


ABD Çalışma Bakanlığı tarafından yayımlanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları 6 bin kişi yükselerek 227 bin oldu. Beklenti bu rakamın 225 bin olmasın yönündeydi.


Fitch Ratings'in ABD'nin notunu "AAA"dan "AA+"ya düşürdü.


ABD ödenmemiş Hazine bonoları, tahvilleri ve tahvillerinin toplam tutarı Temmuz ayında yaklaşık yüzde 1 artarak 25,14 trilyon dolara yükseldi.


Çin Caixin/S&P Global imalat sektörü satın alma yöneticileri anketi, Temmuz ayında 49,2 olarak geldi. İmalat PMI ekonomistlerin beklediği oran 50,3 ile beklentinin altında kaldı.


Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre Euro Bölgesi'nde perakende satışlar, Haziran’da önceki aya göre yüzde 0,3 azaldı.


Almanya'da fabrika siparişleri Haziran ayında aylık yüzde 7 artarak son üç yılın en hızlı artışını kaydetti.


İngiltere'de ortalama konut fiyatı Temmuz'da aylık bazda yüzde 0,3 geriledi ve fiyatlarda üst üste dört ay düşüş görüldü.


Ukrayna’nın insansız deniz aracı kullanarak bir Rus petrol tankerini ve bir Rus donanma gemisini vurması üzerine Rus mallarının Karadeniz’deki ana ihracat hattı tehlikeye girdi.


Ekonomik Kuruluş ve Kişi Yorumları


FAO) gıda fiyat endeksi, Temmuz'da bir önceki aya göre yüzde 1,3 arttı. Yıllık bazda ise endeks yüzde 11,8 geriledi. Türkiye'de aynı dönemde gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 61 oranında yükseldi.


Bank of America ekonomistleri, geçtikleri bir bilgi notunda daha önce ABD ekonomisinde 2024'te hafif bir resesyon yaşanacağına dair tahminlerini geri çektiklerini duyurdu.


Kopenhag merkezli A.P. Moller-Maersk adlı A.P. Moller-Maersk adlı şirket, küresel konteyner ticaretine dair daha önce yüzde 2,5’e varan daralma tahminini revize ederek bu rakamın muhtemelen yüzde 4’ü bulacağını kaydetti.


Deutsche Bank, yıl sonu için dolar/TL tahminlerini 27 TL'den 32 TL'ye yükseltti. Banka analistleri 2024 sonu dolar/TL tahminlerini ise 35 olarak açıkladı


HSBC, 2023 yıl sonu dolar/TL beklentisini 27 seviyesinden 29 seviyesine çıkardı. Banka 2024 yıl sonu için ise dolar/TL beklentisini 32 olarak belirledi.


Morgan Stanley analistleri, TCMB’nin bu ay 150 baz puanlık artışla faizi yüzde 19’a çıkarmasını, Eylül'de ise 100 baz puanlık faiz artışı yapmasını bekliyor.Analistler yılsonu TÜFE tahminini yüzde 62’ye yükseltirken enflasyonun Mayıs 2024’te yüzde 67 ile zirve yapmasını bekliyor.



Türkiye



Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Temmuz ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 9,49 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 47,83 olarak kaydedildi. Temmuz ayında yıllık çekirdek enflasyon da yüzde 56,09 oldu.


ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Temmuz ayında %13,18 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı %122,88 olarak gerçekleşti. 2023 yılı, Ocak-Temmuz dönemi enflasyon oranı ise %69,21 oldu.


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın net rezervleri 28 Temmuz haftasında 10,9 milyar dolara geriledi.


Dünya Altın Konseyi'nin (WGC) yayımladığı rapora göre merkez bankalarının altın talebinde TCMB'nin ikinci çeyrekteki performansı dikkat çekti. Verilere göre, TCMB ikinci çeyrekte 132 tonluk altın sattı.


BDDK) sermaye yeterliliği standart oranları hesaplamasında dikkate alınan risk ağırlıklarını ihtiyaç kredileri, bireysel kredi kartları, taşıt kredileri ile taşıt teminatlı krediler ve tüketiciler ile yapılacak finansal kiralama işlemleri açısından artırılmasına karar verdi. Ayrıca, kredi kartlarında uygulanan taksitlendirme sürelerinin de havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalarda uygulanmamasına ve bu harcamalarda taksitlendirme yapılmamasına karar verildi.


Erdoğan, tahıl koridoru hakkında yaptığı açıklamada, “Rusya’dan gelecek tahılın sevkiyatını yapacağız” dedi.


Avrupa Birliği, Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesini görüştüklerini bildirdi.


Hazine ve Maliye Bakanlığı, işlenmemiş altın ithalatının cari açık üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak, Türkiye'nin Döviz rezervlerini desteklemek için 'kota uygulaması' getirmeye karar verirken, söz konusu karara ilişkin mevzuat çalışmalarının Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığınca kısa süre içerisinde tamamlanması bekleniyor.


5 yıl vadeli tahvil ihalesine toplam 32,1 milyar TL talep geldi, net satış 23,5 milyar TL oldu. Bu tahvilde bileşik faiz yüzde 20,55 olarak gerçekleşti.


Motorinin litre fiyatı 1,10 TL artışla 36,39 TL'ye yükseldi. Benzin fiyatları ise 36,08 TL'de kaldı. Böylelikle motorin fiyatları benzin fiyatlarını geçmiş oldu.


Türkiye İstatistikleri


5 milyona yakın EYT'linin prim gün şartını sağlayan yaklaşık 1,9 milyonu Mart sonrası emeklilik başvurusu yaparken en son Mayıs verisine göre bunların yüzde 46'sı yani 792 bini işe devam etti.


Kur korumalı mevduatlarda geçen hafta 1 ayın en yavaş artışı yaşanırken, döviz mevduatlarının parite etkisinden arındırıldığında 1,4 milyar dolar arttığı görüldü.


Reel Efektif Döviz Kuru, Tem'23 - ÜFE Bazlı reel efektif döviz kuru endeksi 81,44; TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi ise 48,82 oldu.


Menkul Kıymet İstatistikleri, 28 Tem - Yurt dışında yerleşik kişilerin önceki haftaya göre hisse senedi portföyü 178,90 mn$ arttı; DİBS ve ÖST portföyü ise 8,26 mn$ azaldı.


Menkul Kıymet İstatistikleri, 28 Tem - Yurt dışında yerleşik kişilerin önceki haftaya göre hisse senedi portföyü 178,90 mn$ arttı; DİBS ve ÖST portföyü ise 8,26 mn$ azaldı.


YP Mevduatları, 28 Tem - Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları önceki haftaya göre 0,73 mr$ arttı ve 171,54 mr$ oldu. Gerçek kişilerin mevduatı 0,86 mr$ artarak 104,54 mr$; tüzel kişilerin mevduatı 0,13 mr$ azalarak 67,00 mr$ oldu


Finansal Kesim Dışındaki Firmaların Döviz Varlık ve Yükümlülükleri, May'23 - Firmaların net döviz pozisyonu 81,5 mr USD açık oldu. Kısa vadeli net döviz pozisyonu ise 66,5 mr USD fazla oldu.


Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Tem'23 - Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi %18,1 azaldı ve 61,52 oldu.


PMI, Tem'23 - İstanbul Sanayi Odası İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 49,9 oldu. (ö:51,5)


Türk-İş Açlık ve Yoksulluk Sınırı, Tem'23 - 4 kişilik aile açlık sınırı aylık %12,4 arttı ve 11.658 TL oldu. Buna göre artış yıllık %70,4 oldu. 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı ise 37.974 TL oldu.


Türkiye 5 yıllık CDS primi 389.67 puan

Vix korku endeksi 16.75 puan

Move volatilite endeksi 115.91 puan

DXY Dolar paritesi 101.992

USD10Y Tahvil faizi %4.07

Baltık Kuru Yük İndeksi 1136 puan



Yorumlar


Dünya


ABD'de resesyon beklentilerinin ve enflasyon eğiliminin azalması ABD tahvillerine olan ilgiliyi artırırken, altın, borsa ve diğer yatırım araçlarına olan talebin azalmasına neden olmakta. ABD'nin finansal notunun Fitch tarafından düşürülmesi ve hükümet borçlanmalarındaki artış, uzun vadede faizlerin yüksek kalacağı şeklinde yorumları artırmakta. Bu hafta açıklanacak ABD temmuz ayı verileri piyasalar açısından önem taşımakta.


AB'nin büyüme verileri resesyon endişelerini azaltırken, Çin'in büyüme ve diğer verilerindeki aşağı yönlü hareketler özellikle sanayi emtia fiyatlarını durağan ve aşağı yönlü hareketlere neden olması beklentiler dahilinde.


Ukrayna savaşının uzaması ve saldırılar, Rusya'nın petrol fiyatlarını yükseltmeye dönük hamlelerini artırması genel beklentiler dahilinde, bu konuda gerekli artışın olmaması başta tahıl koridoru olmak üzere diğer Rusya kaynaklı ürünlerde fiyat artışı yaşanacağını göstermekte.



Türkiye


Hazine ve Maliye Bakanlığı harcamalara ve özelikle ithal ürünelere vergilerde artış yaparken, Merkez Bankasının ticari, bireysel krediler ve kredi kartlarında sıkıştırma yaparak kredi kaynaklı harcamaların önüne geçme eylemleri belirginleşiyor. Ancak bu hamlelere rağmen yabancıların ilgisini çekecek gerçek faiz oranlarının merkez bankası tarafından yükseltilmemesi, bununla birlikte yine cazip tahvil faizlerinin olmaması ve buna dönük adımlar atılmaması yabancı kaynaklı para girişini engeller nitelikte. Turizm gelirleri beklenenden fazla artarken, dış ticaret açığının devam etmesi ve yüksek enflasyon kur üzerindeki baskıları artırmakta. Merkez Bankasının kuru 27 TL altında kuru tutma çabaları devam ederken, bu sistemin başarı sağlamayacağı genel beklentiler dahilinde.


Erdoğan'ın merkez bankası faizi için üst sınır olarak %21 i verdiği kulis bilgileri dahilinde. Süreçte körfez ülkelerinden sınırlı para girişi olmakla birlikte yeterli gelmemesi nedeni ile kurlarda artış eğilimin devam edeceği ve bu durumun özellikle ithal ürünlerdeki fiyat artışlarını tetikleyeceği ve enflasyonun devam edeceği genel beklentiler arasında.


Merkez Bankasının enflasyon hedefinin altında kalan kredi kartı ve bireysel kredi faizlerindeki artışa rağmen cazip kalması, yeni faiz artışlarını gündeme getirecektir.



Yorumlar


Yatırım tavsiyesi değildir

Kpro | Yönetim | Finans

17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 22.04.2024 Pazartesi

TCMB 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Henüz realize edilmemiş diğer kalemler toplamı da 817,8 milyar TL olarak gerçekleşti İran Cumartesi gecesi İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu. 2023 yılının Şubat ayı ile

25 Mart 2024 Haftalık Ekonomik Bülten

Fransa, Almanya ve Polonya, Ukrayna savaşında gerilimi tırmandıracak girişimlerde bulunmama konusunda anlaştı.- Macron Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Mar'24 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Ende

bottom of page