top of page

10 Mayıs 2023 Haftalık Ekonomik Bülten

Haftalık Ekonomik Bülten


Dünya Haberleri


OPEC+ Mayıs ayından itibaren günlük 1 milyon varili aşan petrol üretimi kesintisine gitme kararı aldı. Temmuz ayında Rusya'nın mevcut kesintisini genişletmesiyle petrol piyasasında 1,6 milyon varillik kesinti söz konusu olacak.


ABD'de Mart ayı tarım dışı istihdam verileri yayımlandı. Veriler sınırlı da olsa tarım dışı istihdamda beklentilerin üzerinde artış olduğunu gösterdi. Mart ayında ülkede işsizlik oranı yüzde 3,5 olarak açıklandı.


ABD'de tüketici kredileri, Şubat’ta 15,3 milyar dolar ile beklentilerin altında arttı.Toplam kredi hacmi 4,82 trilyon dolar hacme ulaştı.


ABD Yeni siparişler endeksi 10 puandan fazla düşerek 52,2'ye, istihdam endeksi de 54'ten 51,3'e, üretim endeksi de 55,4'e geriledi.

Euro Bölgesi üretici fiyatları, neredeyse tamamen düşen enerji fiyatlarından dolayı art arda beşinci ayda da geriledi.


Buna göre, Euro Bölgesi'nde üretici fiyat endeksi Şubat’ta yıllık yüzde 13,2 arttı.


Euro Bölgesi'ndeki tüketicilerin 12 ay için ortalama enflasyon beklentisi yüzde 4,9'dan yüzde 4,6'ya indi. Tüketicilerin gelecek 3 yıl için enflasyon beklentisi de yüzde 2,5'ten yüzde 2,4'e geriledi.

Almanya’da fabrika siparişleri Şubat'ta önceki aya kıyasla yüzde 4,8 arttı. Bu, Haziran 2021'den beri en büyük artış oldu. 


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, son olarak 60 gün uzatılan Tahıl Koridoru Anlaşması'nın Rusya'nın tahıl ve gıda ürünlerinin sevkiyatında normalleşme sağlanmaması halinde bu sürenin sonunda bitebileceğini söyledi.


Finlandiya resmen NATO'nun 31. üyesi oldu

FAO Gıda Fiyat Endeksi, Mart'ta aylık bazda yüzde 2,15 gerilerken, yıllık bazda yüzde 20,5 düştü.


Dünya Altın Konseyi tarafından yayımlanan son verilere göre, Şubat ayının en büyük alıcısı ise 25 ton alımla Çin Merkez Bankası oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Şubat ayında 22 ton altın alarak rezervini artırmayı sürdürdü


Ekonomik Kuruluş ve Kurum Değerlendirmeleri


Bloomberg Economics’e göre küresel merkez bankalarının büyük bölümü ya faiz artışlarının sonuna yaklaştı ya da faiz artırım döngüsünü çoktan sonlandırdı ve önümüzdeki dönemde faiz indirimine hazırlanıyor. Bloomberg Economics hesaplamasına göre küresel faiz tepe noktası yüzde 6 ile üçüncü çeyrekte görülecek, bu oran gelecek yılın sonunda ise yüzde 4,9’a düşecek.


Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers ABD'de resesyon ihtimalinin arttığını ve Fed'in faiz artırım patikasının sonuna geldiğini söyledi.


JPMorgan CEO’su Jamie Dimon sadece bir avuç bankanın SVB’nin yaşadığı problemleri tecrübe ettiğini belirtirken gelecek hafta sektörün açıklayacağı bilançoların büyük ölçüde iyi olacağını belirtti. Ama daha fazla iflas görürsek bunlar muhtemelen son iflaslar olacağını söyledi. Dimon yaşanan krizle beraber büyük bankalara mevduat girişi olduğunu ancak tüm banka müşterilerinde güven kaybı yaşandığını bildirdi.


Avrupa’da artan faiz oranlarıyla ticari gayrimenkul piyasasına ilişkin endişeler artarken, Avrupa Merkez Bankası (AMB), ticari gayrimenkule yatırım yapan fonlardan çok fazla yatırımcının para çekmesi durumunda finansal istikrarın tehlikeye girebileceği konusunda uyardı.


Barclays tahminlerine göre halihazırda ciddi fon girişi yaşanan, repo ve bono gibi devlet menkul kıymetlerine yatırım yapan para piyasası fonlarına gelecek yılda 1,5 trilyon dolar giriş yaşanacak.


İngiliz bankası analistlerine göre bankacılıktaki güven krizi sonrası kredi riski bulunmayan para piyasalarına fon akışı büyük boyutta devam edecek.


Fitch Ratings, OPEC+ grubu üyesi ülkelerin Mayıs'tan itibaren yıl sonuna kadar günlük 1,2 milyon varil üretim kesintisi kararının fiyatları kısa vadede destekleyebileceğini ancak özellikle Çin'deki talep toparlanmasına bağlı olarak yılın ikinci yarısında piyasada tedarik açığı yaratabileceğini bildirdi.


Merkezi Londra'da bulunan Varlık Yönetim Şirketi Eurizon SLJ Capital, Fed'in enflasyondaki düşüşle faiz indirimine başlayacağı ve doların gelecek sene yüzde 10-15 değer kaybedebileceği tahminini paylaştı.


JPMorgan stratejisti Marko Kolanovic'e göre, bu yılki hisse senetleri rallisini besleyen risk iştahlı ruh hali, banka türbülansından kaynaklanan ters rüzgarlar, bir petrol şoku ve yavaşlayan büyüme, hisse senetlerini 2022'deki en düşük seviyelerine geri göndermeye hazırlanıyor.


Dünya Bankası Türkiye için 2023 büyüme tahminini 0,5 puan artırarak yüzde 2,7'den yüzde 3,2'ye yükseltti. Banka 2023 için olan büyüme tahminini yüzde 2,7'den yüzde 3,2'ye çekerken, 2024 yılı için ise tahminini yüzde 4'den yüzde 4,3'e yükseltti.Raporda Türkiye'de yaşanan depremlerin yaklaşık 34,2 milyar dolar (ülkenin 2021 GSYH'sinin yüzde 4'ü kadar) doğrudan hasara yol açtığı öngörüldü. Öte yandan rapora göre iyileştirme ve yeniden inşa çalışmalarının gerçek maliyeti, doğrudan hasarın iki katı kadar olabilir.


Fitch Türkiye'nin ulusal ve yerel yönetim (LRG) bütçesinin 2022'de yüksek enflasyona karşı dayanıklı olduğu ve Şubat ayında yaşanan depremlerin finansal etkisini absorbe edebileceği bildirildi. Açıklamada, kredi derecelendirme kuruluşunun değerlendirdiği 9 büyükşehir belediyesinin (Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Bursa, Konya, Manisa, Mersin, Muğla) 2022 yılına ilişkin bütçe görünümünün beklenenden daha iyi olduğu belirtildi.


Morgan Stanley de seçim sonrasına ilişkin dolar/TL ile ilgili analiz paylaştı. Banka, seçimi kim kazanırsa kazansın dolar/TL'de yükseliş öngördü.


HSBC, seçimler nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın Türk lirasının zayıflayacağını öngördü. Banka daha önce 21 olarak açıkladığı yıl sonu dolar/TL beklentisini 24 seviyesine çıkardı.


Türkiye Haberleri


TCMB'nin Menkul Kıymet Tesisi ve Zorunlu Karşılık Hakkında Tebliğ'de yapılan değişikliklerle TL'nin toplam mevduat içindeki payı yüzde 60'ın altında olan bankalara ilave 5 puan yabancı para zorunlu karşılık uygulanacak


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) verilerine göre 31 Mart haftasında 3 aya kadar vadeli TL mevduatlarda ortalama faiz yüzde 29,2'ye yükseldi. Ticari kredi faizlerinde ise aynı dönemde yüzde 14,8 seviyesi kaydedildi.


TCMB liralaşma stratejisi kapsamında bankaların teminat havuzunda tuttukları enflasyona endeksli tahviller için uyguladığı iskonto oranını yüzde 80’e yükseltti.


Erdoğan: Yüksek kira uygulayanlara yargıyla hesap soracağız


Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle konutta hacze mahkemeye kararı şartı gelirken 1 Eylül itibariyle tapu ve kira anlaşmazlıkları arabulucuya gidebilecek.


Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Karadeniz gazını karaya taşıyacak boruların deniz tabanına yerleştirilme işleminin tamamlandığını duyurdu.


Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı : Sigorta sektörünün haziran sonu itibarıyla 76 Milyar TL ticariler dahil yüzde 95 oranında tüm hasarların ödemesini yapacak hale geleceğini tahmin ediyoruz


Zorunlu trafik sigortasında azami prim artırım tutarı Mayıs'tan itibaren yüzde 2 olarak belirlendi.

Aksa Akrilik’te haftada dört gün mesai kalıcı hale geldi


Türkiye İstatistik ve Anketler


Kur korumalı mevduatların büyüklüğü geçen hafta 28,2 milyar TL artışla 1,7 trilyon TL ile yeni rekor seviyeye yükseldi.


TÜİK verilerine göre 2019, 2020 ve 2021 yıllarında Türkiye'den 20-29 yaş arasında 286 bin genç göç etti.


Türkiye ekonomisinde cari açık Şubat'ta beklentileri aşarak 8,78 milyar dolar oldu. Şubat ayında 12 aylık cari açık da 55,4 milyar dolar oldu. Böylelikle 12 aylık cari açık da 10 yılın zirve seviyesi kaydedildi.


Dış Ticaret Beklenti Anketi, 2Ç23 - İhracat beklenti endeksi 9,3 puan artarak 105,3 oldu. İthalat beklenti endeksi ise 23,8 puan azalarak 102,3 oldu.


İhracat İklimi Endeksi, Mar'23 - İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi 52,6 oldu. (ö:51,7)

Menkul Kıymet İstatistikleri, 31 Mar - Yurt dışında yerleşik kişilerin önceki haftaya göre hisse senedi portföyü 60,92 mn$ azaldı; DİBS ve ÖST portföyü ise 2,16 mn$ arttı.


Reel Efektif Döviz Kuru, Mar'23 - ÜFE Bazlı reel efektif döviz kuru endeksi 87,97; TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi ise 59,38 oldu.


YP Mevduatları, 31 Mar - Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları önceki haftaya göre 2,81 mr$ azaldı ve 183,68 mr$ oldu. Gerçek kişilerin mevduatı 0,77 mr$ azalarak 110,74 mr$; tüzel kişilerin mevduatı 2,04 mr$ azalarak 72,94 mr$ oldu.


Finansal Kesim Dışındaki Firmaların Döviz Varlık ve Yükümlülükleri, Oca'23 - Firmaların net döviz pozisyonu 88,4 mr USD açık oldu. Kısa vadeli net döviz pozisyonu ise 68,1 mr USD fazla oldu.


Perakende Otomotiv Satışları, Mar'23 - Önceki yılın aynı ayına göre %61,7 artarak 103.929 otomobil ve hafif ticari araç satıldı. Toplam satışlar içinde otomobil satışlarının payı %76,2; hafif ticari araç satışlarının payı ise %23,8 oldu.


PMI, Mar'23 - İstanbul Sanayi Odası İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 50,9 oldu. (ö:50,1)


Türkiye 5 yıllık CDS primi 546.64 puan

Vix korku endeksi 19,31 puan

Move volatilite endeksi 139,20 puan

DXY Dolar paritesi 102.117

USD10Y Tahvil faizi %3.378

Baltık Kuru Yük İndeksi 1560 puan


Yorumlar


Dünya


ABD’de tarım dışı istihdam verisinin iyi gelmesi, FED’in faiz artırabileceği ihtimalini artırması sonrası, borsalar, kripto paralar ve altın/gümüş fiyatlarının düşmesine neden oldu. Bununla birlikte ABD ve AB’de resesyon beklentileri artarken, Çin’in büyüme verilerinin daha iyi geleceği genel beklentiler arasında. ABD borsalarında ve Gayrımenkul fiyatlarında düşüş eğilimi öne çıkarken, Bankacılık krizi atlatılmış görünse de altın ve gümüş borsa yatırım fonları ve kontratlarındaki artış istatistiklere yansımış durumda. Çin başta olmak üzere bir çok Asya merkez bankasının altın almaya devam etmesi dikkat çekmekte.


Petrol fiyatlarında arz kısıntısı nedeniyle fiyat artışları enflasyonu artırma eğiliminde iken, ABD ve AB üretici fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi resesyon beklentileri ile diğer emtialarda fiyatların zayıf seyretmesine yol açmakta.


FED tarafından faiz artışının sonuna gelindiği ve faiz indirimine gidilebileceği beklentileri, Dolar endeksindeki düşüş beklentileri birden çok yatırım bankası ve ekonomik kuruluş tarafından gündeme getirilmekte.


Kripto paralarda eğilimler FED faiz artırımına göre şekillenirken Binance gibi borsalara açılan davaların diğer kripto para borsalarına da açılabileceği ve stabil coinlere dönük sert yasal düzenleme beklentileri kripto paralarda yön konusunda tartışmalara yol açmakta.


Türkiye


Merkez Bankasının kapalıçarşıdan günlük 250 milyon dolar civarı nakit dolar aldığı haberleri, bankalar ile kapalı çarşı arasında %2-3 seviyesine çıkan kur farkları, TCMB’nin kurlara dönük olarak aldığı yeni kararlar, piyasalarda tedirginlik yaratma eğiliminde. Cari açığın rekor kırmaya devam etmesi, yabancıların borsada satış yapmaya devam etmesi bu tedirginlikleri artırmakta. Döviz mevduatlarındaki azalışın kur korumalı mevduata yönlenmesi dikkat çekerken, seçim sonrasına dönük yatırım bankaları ve diğer finansal kuruluşların her halükarda kurların ve faizlerin artacağına dönük raporları kurların dolarda 22-25 tl arasında ve faizlerin %30-40’lar seviyesine yükseleceğini ifade etmekteler. CDS primlerindeki artış eğilimi yine bu tedirginlikleri yansıtmakta.

Ticari kredi kullanımı, konut kredileri ve bireysel kredilerdeki tıkanıklık ve bankaların kredi vermeme eğilimi devam etmekte iken, önümüzdeki günlerde kamu bankalarının yeni kredi paketleri açıklamaları beklenmekte.


Borsadan yabancıların çıkışı devam ederken, yerli yatırımcıların borsaya dönük seçim öncesi beklentileri şimdilik olumlu olarak devam etmekte.


Yorumlar


Yatırım tavsiyesi değildir

Kpro | Yönetim | Finans

4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 22.04.2024 Pazartesi

TCMB 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Henüz realize edilmemiş diğer kalemler toplamı da 817,8 milyar TL olarak gerçekleşti İran Cumartesi gecesi İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu. 2023 yılının Şubat ayı ile

25 Mart 2024 Haftalık Ekonomik Bülten

Fransa, Almanya ve Polonya, Ukrayna savaşında gerilimi tırmandıracak girişimlerde bulunmama konusunda anlaştı.- Macron Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Mar'24 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Ende

bottom of page