top of page

14 Ağustos 2023 Haftalık Ekonomik Bülten

Haftalık Ekonomik Bülten




Dünya

ABD'de açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), temmuzda aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 3,2 artış göstererek beklentilerin altında gerçekleşirken, baz etkisiyle enflasyonun art arda 12 aylık düşüşü son buldu.


ABD'de üretici fiyatları Temmuz'da bir önceki aya göre yüzde 0,3 arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi artışın yüzde 0,2 olması yönündeydi


ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 5 Ağustos ile biten haftada 248 bine çıktı.

Moody's, ABD'li 10 bankanın notunu bir basamak indirirken, aralarında Bank of New York Mellon, US Bancorp, State Street ve Truist Financial'ın da bulunduğu 6 bankayı olası not indirimleri için incelemeye aldı.



ABS aralarında yarı iletkenler ve mikro-elektronik, kuantum bilgi teknolojileri ve belirli yapay zeka sistemlerinin olduğu üç kritik teknoloji alanında Amerikan şirketlerinin girişim sermayesi ve hisse ortaklığı yatırımlarına şüpheli ülkeler noktasında kısıtlama getirecek.



Çin odaklı aktif hedge fonların sayısı en az 2012'den bu yana ilk kez azaldı. Haziran ayı itibariyle bu yıl sadece beş yeni fon piyasaya sürüldü. Veriler 18 fonun daha tasfiye edildiğini gösteriyor.


Çin Gümrükler Genel İdaresi verilerine göre, dünyanın en büyük ham petrol, demir, çelik, bakır ve kömür ithalatçısı ülkenin bu kalemlerdeki ithalatı ilk 7 ayda azaldı.Çin Gümrükler Genel İdaresi verilerine göre, temmuzda, geçen yılın aynı dönemine kıyasla ihracat yüzde 14,5 azalarak 281,7 milyar dolara, ithalat ise yüzde 12,4 düşüşle 201,1 milyar dolara geriledi.



Çin'de temmuz ayında Üretici Fiyat Endeksi yüzde 0,3, TÜFE yüzde 4,4 azaldı. Açıklanan veriler hem ÜFE hem de TÜFE'nin 2020'den bu yana ilk kez aynı anda gerilerken, Çin'deki deflasyon endişelerinin etkiledi.



Çin, küresel turizm pazarını artırabilecek seyahat kısıtlamalarını büyük ölçüde gevşeterek ABD, İngiltere, Avustralya, Güney Kore, Japonya ve Türkiye de dahil olmak üzere çok sayıda ülkeye grup seyahati yasağını kaldırdı.


Euro Bölgesi'nde enflasyon göstergeleri daha ılımlı bir hale gelirken, ekonomistler bankadan Eylül'de son bir kez daha faizleri artırmasını bekliyor.


Avrupa'da vadeli doğalgaz fiyatları, Avustralya'da Chevron ve Woodside Energy Group işçilerinin greve gidilmesi yönünde oy kullanmalarının LNG arzına yönelik endişelere yol açmasıyla yüzde 21'e varan artış kaydetti.


Rusya’nın petrol ve doğalgaz gelirleri bu yılın ilk 7 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 41,4 azalarak 4,2 trilyon rubleye (yaklaşık 43,4 milyar dolar) geriledi.



Ekonomik Kuruluş ve Kişi Yorumları



Goldman Sachs ekonomistleri, 2024 yılının ikici çeyreğinde Fed'in ilk faiz indirimini bekliyor.


Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), petrol tüketimin rekor seviyeye yükseldiğini ve bu durumun Ağustos ayında fiyatları yükseltme ihtimali olduğunu açıkladı.


Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) petrol üretimi Temmuz'da bir önceki aya göre günlük 836 bin varil azalışla 27 milyon 310 bin varile geriledi

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) Brent türü ham petrolün varil fiyatının yıl sonuna kadar 82,62 dolara yükselmesi bekleniyor.

Moody’s, Türkiye ile ilgili yayımladığı raporda, uygulanan ekonomi politikalarının kredi görünümü için olumlu olduğunu ancak yeni bir politika dönüşü riskinin de olduğunu belirtti.


BofA'ya göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faiz oranını yüzde 20'ye yükselttikten sonra Nisan ayına kadar sabit tutacak.


Türkiye




Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre; altından olan, pırlantalı altından olan, kıymetli metallerle kaplama adi metallerden olan ürünlerin ithalatında yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük uygulanacak



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüme ilişkin İstanbul'a özel bir yasa çıkarmayı hesapladıklarını söyledi.


Yurt içi uçuşlarda tavan fiyat uçağın yüzde 85'i için 1.650 TL'ye; yüzde 15'i için 2 bin 500 TL'ye yükseltildi


(İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında, toplu ulaşım ücretlerine yüzde 51,52 oranında zam yapıldı.




Türkiye İstatistikleri



TCMB Haziran ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerine göre cari denge Ekim 2021'den bu yana ilk kez aylık fazla verdi.


Türkiye ekonomisinde cari denge Haziran ayında 674 milyon dolar fazla verdi.


TCMB tarafından yayımlanan verilere 4 Ağustos haftasında kartlı harcamalar 181,6 milyar TL ile rekor seviyeye yükseldi.

TCMB verilerine göre mevduatların ağırlıklı olduğu 1-3 ay arası vadeli mevduatlarda ortalama faiz 4 Ağustos haftası itibariyle yüzde 28'in altına indi. Böylelikle mevduat faizlerinde 1,5 ayda 15 puana varan düşüş kaydedildi.

TÜİK: Geniş tanımlı işsizlik oranı %24,2 ile 2 yılın zirvesine çıktı.


9 haftadır alım tarafında olan yabancının toplam hisse alımı 2 milyar dolara yaklaştı.


Kur korumalı mevduatlar 4 Ağustos haftasında 150 milyar TL ile rekor artış kaydetti.Verilere göre geçen hafta itibariyle kur korumalı mevduatların toplam büyüklüğü 3,28 trilyon TL oldu. Dolar karşılığı ise 121,8 milyar dolar olarak kaydedildi.



Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre tavuk yumurtası üretimi yüzde 3,7 artarken; tavuk eti üretimi yüzde 19,7 düştü. TÜİK verilerine göre, aynı dönemde kesilen tavuk sayısı yüzde 22,3 ve hindi eti üretimi yüzde 30,2 azaldı.

Ciro Endeksleri, Haz'23 - MTA ciro endeksi önceki aya göre %5,9 arttı; sektörel endekslere bakıldığında sanayi %10,7 arttı; ticaret %4,2 arttı; hizmet %3,3 arttı ve inşaat %3,0 arttı.

Perakende Satış Endeksleri, Haz'23 - MTA perakende satış endeksi önceki aya göre %0,1 azaldı; sektörel endekslere bakıldığında gıda, içecek, tütün %2,3 arttı; gıda dışı %1,3 azaldı ve otomotiv yakıtı %0,1 azaldı.


Ödemeler Dengesi, Haz'23 - Cari işlemler aylık 0,67 mr USD fazla verdi. 12 aylık cari işlemler açığı 56,49 mr USD oldu.

Menkul Kıymet İstatistikleri, 4 Ağu - Yurt dışında yerleşik kişilerin önceki haftaya göre hisse senedi portföyü 139,74 mn$; DİBS ve ÖST portföyü ise 14,53 mn$ arttı.

YP Mevduatları, 4 Ağu - Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları önceki haftaya göre 1,14 mr$ azaldı ve 170,41 mr$ oldu. Gerçek kişilerin mevduatı 2,42 mr$ azalarak 102,12 mr$; tüzel kişilerin mevduatı 1,29 mr$ artarak 68,29 mr$ oldu.



Sanayi Üretim Endeksi, Haz'23 - TA sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre %0,6 arttı; MTA sanayi üretim endeksi ise önceki aya göre %1,6 arttı.



İnşaat Maliyet Endeksi, Haz'23 - İnşaat maliyet endeksi aylık %4,43 arttı, buna göre yıllık %49,32 artmış oldu. Bina inşaatı maliyet endeksi ise aylık %3,83 arttı, buna göre yıllık %51,80 artmış oldu.



İhracat İklimi Endeksi, Tem'23 - İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi 50,3 oldu. (ö:51,1)




Türkiye 5 yıllık CDS primi  386.76 puan


Vix korku endeksi 15.52 puan


Move volatilite endeksi 112.13 puan


DXY Dolar paritesi 102.833


USD10Y Tahvil faizi %4.16


Baltık Kuru Yük İndeksi 1129 puan




Yorumlar



Dünya



ABD Enflasyon verisi düşük gelirken piyasalar genel olarak yeni bir faiz artışını fiyatlamamakla birlikte borsalarda kar realizasyonu görülürken, tahvillere dönük olarak talepte artış eğilimi dikkat çekmekte. Altın ve değerli metallerde tahvil talebi kaynaklı fiyatlarda düşüş eğilimi görülmekte.

Çin'deki büyüme rakamlarının ardından, ithalat ve ihracat rakamlarındaki yavaşlama, deflatif etkiler dikkat çekici. Çin gayrimenkul piyasasında oluşan sorunların gayrimenkul şirketlerinin tahvillerine yatırım yapan batılı banka ve finans kuruluşlarını etkilemesi tehlikesi daha çok gündemde yer almakta.

Petrol tüketiminin artışı, OPEC üretim kısıntıları, Rusya petrol ve doğalgaz gelirlerinin azalması, Avustralya doğalgaz grevleri, petrol ve doğalgaz fiyatlarında ve enerji fiyatlarında yukarı yönlü eğilimleri güçlendirmekte.


Türkiye



Banka kredilerine erişimin kısıtlanması eğilimlerine rağmen faizlerin enflasyon altında kalması, bireysel harcama eğilimlerinin devam etmesine yol açmakta. Vergi ve zamlara rağmen bütçe açıklarının devam edeceği, kur korumalı mevduat kur farkları merkez Bankası yükümlülüklerini ile birlikte parasal genişlemenin devam edeceği ve enflasyon eğiliminin artacağı öngörülebilir.

Temmuz ayında %10 civarında açıklanan resmi enflasyon ile birlikte yatırım bankaları yıl sonu  doalr kuru hedeflerini 32-36 bandına taşırken, merkez bankasının kuru 27 lirada tutma çabası devam etmekte. 20 ay sonra cari açık 0.7 milyar dolar fazla verirken iyi geçen turizm sezonu ve temmuz ayında aylık 8 milyar dolar olan turizm gelirine rağmen cari açığın beklenen ölçüde düzelmemesi, kurda yeni bir artış eğilimine merkez bankasının izin vermesini gerektirebilir.

Borsaya yabancılardan para girişi devam ederken iki aylık dönemde %70'e yakın hisse senetlerinin değer kazanması sert düzeltmelere yol açabilir, bununla birlikte kur korumalı mevduatta faizlerin azalması borsaya yatırımı destekler nitelikte görünmekte.

Merkez bankasının faizleri beklenen ölçüde artırmaması, yabancıların ilgisini çekebilecek tahvil ve yatırım aracı sunmaması dövizde beklenen yabancı hareketlerini engeller nitelikte, yabancı yatırımı çekmek için kurlarda artış eğilimi güçlenebilir.



Yorumlar



Yatırım tavsiyesi değildir



Kpro | Yönetim | Finans


6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 22.04.2024 Pazartesi

TCMB 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Henüz realize edilmemiş diğer kalemler toplamı da 817,8 milyar TL olarak gerçekleşti İran Cumartesi gecesi İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu. 2023 yılının Şubat ayı ile

25 Mart 2024 Haftalık Ekonomik Bülten

Fransa, Almanya ve Polonya, Ukrayna savaşında gerilimi tırmandıracak girişimlerde bulunmama konusunda anlaştı.- Macron Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Mar'24 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Ende

bottom of page