top of page

19 Aralık 2022 Haftalık Ekonomik Bülten

Haftalık Ekonomik Bülten

Dünya Haberleri

Fed küresel piyasaların beklediği faiz kararını açıkladı. Fed piyasa beklentisi doğrultusunda faiz artış hızında yavaşlamaya gitti ve politika faizini 50 baz puan artırdı.  Fed yetkililerinin faiz tahminlerini içeren noktasal grafik ve ekonomik projeksiyonları da yayımlandı. Noktasal grafikte 2023 yıl sonu için yüzde 5,1'lik faiz öngörüsü yer aldı. Ekonomik projeksiyonlarda ise 2023 yılına ilişkin büyüme beklentisinin aşağı yönlü revize edilmesi dikkat çekti.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın enflasyonda ikna edici bir düşüşe kadar faiz indirimlerine başlanmayak. Şubat'taki faiz artışının büyüklüğü gelen veriye bağlı olacak.Enflasyon uzun vadeli hedefimizin çok üzerinde gözüküyor. Enflasyon verilerinin Ekim ve Kasım ayındaki durumu aylık fiyat artışları ivmesinde azalmaya işaret ediyor. Ancak enflasyonun kalıcı bir şekilde aşağı gittiğine ikna olmak için daha fazla kanıta ihtiyaç var. Yüzde 5,8'lik bir enflasyon beklentimiz var.  Enflasyonu yüzde 2 hedefine getirmeye kararlıyız.

ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 0,1 ile tahminlerin altında kaldı. Yıllık artış yüzde 7,1 oldu.

ABD'de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), Aralık'ta aylık 1,5 puan azalışla 46,2'ye inerek Mayıs 2020'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

ABD'de perakende satışlar Kasım ayında neredeyse bir yıl en büyük düşüşü yaşarken emeklilik maaşı başvuruları da giderek zayıflayan ekonomide iş gücü gücünün gücünü işaret etti.

Çin, ABD'nin "ulusal güvenlik" gerekçesiyle 36 Çinli şirketi ihracat kontrol listesine almasına tepki gösterdi.

Çin’de 20 çelik üreticisinin tüm demir cevheri alımlarını tek elden gerçekleştirecek olan CMRG, üreticilerle görüşmelere başladı. CMRG’nin, 160 milyar dolarlık Çin demir cevheri ticaretinin tümünü tek elden gerçekleştirmesi, 20 kadar Çin çelik üreticisinin de cevheri bu şirket üzerinden satın alması amaçlanıyor. 

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Aralık toplantısında 50 baz puanlık faiz artışı yaptı. Banka, faiz artışlarının devam edeceği mesajı verdi. Parasal sıkılaşmanın planlandığı gibi Mart ayında başlayacağı ve öngörülebilir hızda gerçekleşeceği ifade edildi.

Avrupa Birliği, üye ülkelerin emisyonlarını daha fazla düşürmeyi hedefleyen karbon piyasası reformunda anlaştı. Buna göre AB emisyon ticaret sistemi kapsamındaki sektörlerde 2030 yılına kadar genel emisyon azaltma hedefini yüzde 43'ten yüzde 62'ye yükseltti.

AB Konseyi, hukukun üstünlüğü koşulu mekanizması kapsamında Macaristan'ın yalnızca sınırlı iyileştirici önlem alması nedeniyle 6,3 milyar eurosunu askıya almaya karar verdi

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, çok uluslu şirketlere yüzde 15 oranında küresel asgari kurumlar vergisi uygulanması konusunda uzlaşı sağladı.

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), ekonominin gelecek yıl yüksek enerji maliyetleri nedeniyle daralacağını öngördü. Enflasyon tahminleri de yukarı yönlü revize edildi.Bundesbank 2023'te ekonominin yüzde 0,5 daralacağını öngördü. Önceki tahmin yüzde 2,4 büyüme olması yönündeydi.

Putin, Avrupa'ya gönderecekleri gazın fiyatının büyük oranda Türkiye'de kurulması beklenen merkezde belirleneceğini belirterek, "Türkiye'nin doğalgaz altyapısı önemli potansiyele sahip. Kurulacak doğalgaz merkezinde ticaret için elektronik platform gelecek aylarda kurulabilir." dedi.

NATO’nun askeri bütçesi yüzde 25 artışla yaklaşık 2 milyar euroyu buldu

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (UEA) raporuna göre küresel kömür tüketiminin bu yıl 8 milyar tonu aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması beklenirken, yüksek doğalgaz fiyatlarına bağlı olarak elektrik üretiminde kömür kullanımındaki artış bu rekorun nedeni olarak öne çıkıyor. Kömür 2022 raporuna göre, küresel kömür kullanımı bu yıl geçen yıla göre yüzde 1,2 artacak. Kömür tüketimi bir yılda ilk kez 8 milyar tonu aşarak 2013'teki rekor tüketimin üzerine çıkacak

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), üye ülkelere, hayat kurtarmak adına şekerle tatlandırılmış içecekleri vergilendirme ya da mevcut vergileri artırma çağrısında bulundu.

Müşterileri arasında Binance, KuCoin ve Crypto.com'un da olduğu, FTX'in çöküşünün ardından başlayan ve "rezervlerin kanıtı" adı verilen uygulamada denetleyici rolü üstlenen Mazars, kripto sektöründeki tüm müşterileri ile çalışmayı durdurdu.

Ekonomik Kuruluş Yorumları

Fitch, yayımladığı raporda makro ihtiyati önlemlerin Türk bankalarının görünümünde yol açtığı bozulmalara işaret ederek Türkiye'de finansal risklerin yüksek olduğunu vurguladı.

Fitch enflasyonun çok yüksek olduğu, küresel faiz oranlarının yükseldiği ve Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi politikalar konusunda belirsizliklerin olduğu bir ortamda gevşek para politikası uygulanması nedeniyle Türkiye’de finansal risklerin yüksek olduğunu belirtti.

IMF'nin Küresel Borç Veritabanı'na göre toplam kamu ve özel borcun küresel gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranının geçen yıl 10 puanlık azalışla yüzde 247'ye gerilediği belirtilen yazıda, 70 yılın en sert düşüşüne rağmen küresel borcun salgın öncesi seviyelerin üzerinde kalmaya devam ettiği kaydedildi.Yazıda, toplam kamu ve özel borcun küresel GSYH'ye oranının 2020'de yüzde 257 ile zirveye ulaştığı anımsatıldı.

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) gelecek yıl Rusya'nın ihracatındaki azalma ve talebin tahminlerin üzerinde artmasıyla petrol fiyatlarında ralli görülebileceği görüşünü paylaştı.

JPMorgan analistleri, Çin'in 2023 yılı gayri safi yurt içi hasıla büyüme tahminini 30 baz puan yüzde yüzde 4,3'e çıkardı.

Türkiye Haberleri

Erdoğan EYT ve asgari ücrete dair "2023’e bu iki önemli konuyu masamızdan kaldırarak girelim diyoruz. İnşallah güzel bir neticeye varır ve böylece de adımı atarız." dedi. Erdoğan ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın da yer alacağı üçlü liderler görüşmesi teklif ettiğini söyledi.

Kur Korumalı Mevduatta bankalara hesap açımı için verilen süre 31 Aralık 2023 tarihine uzatıldı.

Ekonomiye ilişkin "torba kanun" teklifi TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu'nda kabul edildi. Teklifte Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2022 borçlanma yetkisine 200 milyar lira ilave eden düzenleme de yer aldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlıkları devam eden Kredi Garanti Fonu paketinin önümüzdeki günlerde kamuoyuna duyurulması bekleniyor.

Yeni paketin başlangıç aşamasında 150 milyar TL civarında bir kefalet büyüklüğü ile açıklanması bekleniyor. Ayrıca Bakanlık, EYT kapsamında işverenlerin kıdem tazminatı yükünü hafifletmeye yönelik de kefalet paketi uygulamaya hazırlanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada karar açıklandı. İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran bankalar için belirlenen yüzde 5'lik döviz pozisyonun son derece makul olduğunu belirterek hesaplama değişikliği sonrası bankaların yabancı para genel pozisyonlarının yeni hesaplama şekline göre yüzde 2-2,5'e gerilediğine dikkat çekti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ilaçların ihracatına ancak piyasada yeterince bulundukları takdirde izin vereceklerini belirtti.

2023’te Değeri 66 bin TL'nin altında bulunan uyuşmazlıklarda, il veya ilçe tüketici hakem heyetleri görevli olacak.

Türkiye İstatistik ve Anketler

TÜİK verilerine göre 2021 yılında 84 milyon 680 bin 273 kişiye ulaştı.

yıllık nüfus artış hızının 2021 yılında binde 12,7 olduğu görüldü. Ortanca yaş 2021'de 33,8'e yükseldiği görüldü. 65 ve daha yukarı yaştaki nüfus 2021 yılında yüzde 9,7'ye yükseldi. Okuma yazma bilmeyenler erkeklerde %0,8 kadınlarda %4,2, yükseköğretim mezunu olanların oranı 2021'de yüzde 17,6,

Türkiyede kamet eden yabancı nüfus 2021 yılında 1 milyon 792 bin 36 kişi olurken, yüzde 18 ile Irak,, yüzde 10,2 ile Afganistan, yüzde 7,2 ile İran ve yüzde 6,9 ile Türkmenistan vatandaşları takip etti. Ortalama hane halkı 2021 yılında 3,23 kişiye düştüğü görüldü.

Ev sahipliği,yüzde 60,7'sinin oturduğu konutun sahibi olan, yüzde 27,6'sının kiracı olan, yüzde 8,4'ünün oturdukları konutun sahibi olmayan fakat kira da ödemeyen ve yüzde 0,9'unun da lojmanda oturduğu görüldü.

İstihdam içerisinde yüzde 57,7 ile hizmet sektöründe, yüzde 26,9 sanayi sektöründe, tarım yüzde 15,4 olduğu görüldü. Ücretli ve yevmiyeli olarak çalışanların yüzde 71, yüzde 15,8 ile kendi hesabına çalışanlar, yüzde 8,5 ile ücretsiz aile işçileri ve yüzde 4,7 ile işverenler izledi.

Uluslararası Yatırım Pozisyonu, Eki'22 - YD varlıklar 296,1 mr USD ve yükümlülükler 545,9 mr USD oldu. Buna göre net UYP açığı 249,8 mr USD oldu.

Konut Fiyat Endeksi, Eki'22 - Konut Fiyat Endeksi aylık %5,3 arttı; yıllık %188,2 arttı. TÜFE'ye göre yıllık reel değişime bakıldığında ise %55,4 arttı. Konut m2 birim fiyatı ise 16.563 TL oldu.

Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri, Eki'22 - Kalan vadesine göre incelendiğinde, KV dış borç stoku 186,27 mr USD oldu. Bankalar kaynaklı KV dış borç 83,92 mr USD; bankacılık dışı sektörlerin KV dış borcu ise 67,41 mr USD oldu.

Piyasa Katılımcıları Anketi, Ara'22 - Yılsonu beklentisi TÜFE için %66,8 (ö.%68,1); USD/TL için 18,78 (ö.19,54) oldu. 2022 yılı büyüme beklentisi %5,0 (ö.%5,1). 12 ay sonra TÜFE %34,9 (ö.%37,5) ve USD/TL 22,77 (ö.23,35) bekleniyor. 2023 yılı büyüme beklentisi ise %4,1 (ö.%4,1).

Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Ara'22 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi önceki ayın nihai endeksine göre %5,1 arttı ve 65,91 oldu.

Menkul Kıymet İstatistikleri, 9 Ara - Yurt dışında yerleşik kişilerin önceki haftaya göre hisse senedi portföyü 321,52 mn$; DİBS ve ÖST portföyü ise 16,36 mn$ azaldı.

YP Mevduatları, 9 Ara - Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları önceki haftaya göre 2,44 mr$ azaldı ve 201,42 mr$ oldu. Gerçek kişilerin mevduatı 1,62 mr$ azalarak 120,39 mr$; tüzel kişilerin mevduatı 0,82 mr$ azalarak 81,04 mr$ oldu.

Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi, Kas'22 - Bütçe dengesi 108,31 mr TL fazla; faiz dışı denge 132,71 mr TL fazla verdi. Yılbaşından itibaren bakıldığında bütçe dengesi 20,45 mr TL açık; faiz dışı denge 272,21 mr TL fazla verdi.

Konut Satışları, Kas'22 - Önceki yılın aynı ayına göre %34,1 azalarak 117.806 konut satıldı. Toplam satışlar içinde ipotekli satışların payı %14,1; ilk satışların payı ise %31,7 oldu.

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi, Kas'22 - Tarım ÜFE aylık %7,00 arttı. Buna göre artış yıllık %169,45 oldu.

Perakende Satış Endeksleri, Eki'22 - MTA perakende satış endeksi önceki aya göre %1,4 arttı; sektörel endekslere bakıldığında gıda, içecek, tütün %0,6 arttı; gıda dışı %1,3 arttı ve otomotiv yakıtı %2,9 arttı.

Ciro Endeksleri, Eki'22 - MTA ciro endeksi önceki aya göre %3,9 arttı; sektörel endekslere bakıldığında sanayi %3,5 arttı; ticaret %4,3 arttı; hizmet %3,1 arttı ve inşaat %3,9 arttı.

Sanayi Üretim Endeksi, Eki'22 - TA sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre %2,5 arttı; MTA sanayi üretim endeksi ise önceki aya göre %2,4 arttı.

Türkiye 5 yıllık CDS primi 517.20 puan

Vix korku endeksi 22.62 puan

Move volatilite endeksi 113.65 puan

DXY Dolar paritesi 104.408

USD10Y Tahvil faizi %3.22

Baltık Kuru Yük İndeksi 1560 puan

Yorumlar

Dünya

Fed’in beklenilen şekilde 50 baz puan faiz artırması sonrası Powell’ın faiz artırımlarına enflasyon düşene kadar devam edileceğini açıklaması, faiz artırımlarının beklenilenden uzun süreceğine ve düşmeyeceğine dair hava oluşması, başta borsa, altın ve kripto paralarda düşüşe yol açarken, dolar endeksi hafif bir artış yaşadı ve aynı şekilde ABD tahvilleri düşük oranlarda değer kazandı. Porjeksiyonlarda büyümenin aşağı yönlü olması, enflasyonun daha fazla düşürülmesine dönük politikaların devam edeceği şeklinde yorumlandı.

Çin'in Sıfır-Kovid politikasını terk etmesi, ekonomik istikrar ve destek söylemi, ABD’nin stratejik ham rezervlerini yeniden doldurma politikası petrol ve enerji emtialarında yeniden yükseliş eğilimini destekler görülmekte. Uluslararası Enerji Asajsının raporları enerji fiyatlamalarında yeni bir yükseliş trendinin başlama ihtimalini destekler nitelikte.

Çin’in tekrar büyüme ivmesine girmesi kürese sanayi emtia fiyatlarında yukarı yönlü hareketlerinin önünü açabilecek iken, ABD ve diğer ülkelerin faiz artırımlarının ise büyüme rakamlarını aşağıya çektiği ve emtia fiyatlarını negatif olarak fiyatladığı görülmekte.

Türkiye

Bankalardaki döviz mevduatındaki azalış eğilimi dikkat çekmekte, söz konusu tutarların nakit çekiliş ya da kur korumalı mevduata dönüşümüne ilişkin net bir kanaat oluşmamakla birlikte, her iki yönlü de hareketler olduğu bilgisi genel kanı.

Borsada geçen hafta gelen 300 milyon doların üzerindeki alım pozisyonunun bu hafta satışa döndüğü görülmekte, Ekrem İmamoğlu kararı sonrası, hükümet kanadının borsadaki olumsuzluklara karşı hukuki sürecin devam ettiği paylaşımları dikkat çekici bir not olarak görünmekte.

Konut satışlarındaki ciddi düşüş eğilimi dikkat çekerken, fiyatlardaki enflasyonun altında yavaşlama ve durgunlaşma dikkat çekmekte.

Torba kanuna 200 milyar liralık ek borçlanma yetkisi verilmesi, EYT’nin ve Asgari ücretin yeni yıla çözülmüş olarak girileceğine dönük açıklamalar, KGF borçlanma limitlerinin 150 milyar TL civarında olacağına dair haberler seçim gündemine dönük çabalar olarak dikkat çekmekte. Genel seçim tarihi eğiliminin Mayıs’ın son haftası olacağına dönük haberler artmakta.

Yorumlar

Yatırım tavsiyesi değildir

Kpro | Yönetim | Finans

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 22.04.2024 Pazartesi

TCMB 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Henüz realize edilmemiş diğer kalemler toplamı da 817,8 milyar TL olarak gerçekleşti İran Cumartesi gecesi İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu. 2023 yılının Şubat ayı ile

25 Mart 2024 Haftalık Ekonomik Bülten

Fransa, Almanya ve Polonya, Ukrayna savaşında gerilimi tırmandıracak girişimlerde bulunmama konusunda anlaştı.- Macron Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Mar'24 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Ende

bottom of page