top of page

20 Şubat 2023 Haftalık Ekonomik Bülten

Haftalık Ekonomik Bülten

Dünya Haberleri

ABD'de tüketici fiyatları Ocak'ta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,4 artış kaydetti. Buna göre Ocak'ta TÜFE bir önceki aya göre yüzde 0,5 arttı. ABD'de Ocak ayında yıllık enflasyon 15 ayın en düşük seviyesine geriledi.

ABD'de ÜFE Ocak ayında yüzde 0,7 yükselerek Haziran'dan beri en yüksek seviyesine ulaştı. Yıllık bazda yüzde 5,4 artış gösterdi.

Biden yönetimi, Rusya'ya yönelik yeni ihracat kontrolleri ve yaptırımlar uygulamayı planlıyor.Avrupa Birliği'nin Rusya'ya İHA ve diğer askeri ekipmanlar, teknoloji sağlayan İran şirketlerinin yeni yaptırım paketine dahil edilmesini önerdiğini de belirtti.Boomberg

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol, Çin'in tüketiminin artmakta olduğu ortamda göreceli olarak çok az yeni LNG'nin piyasaya gelmekte olduğuna işaret ederek gelecek yıl enerji arzında yetersizlik olabileceği uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye'deki depremzedeler için 1 milyar dolar insani yardım çağrısında bulundu.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) afetlerin Türkiye'nin GSYİH'sını yüzde 1 aşağı çekeceği ve yıllık bazda %3 büyüyeceği tahmininde bulundu.

Türkiye Haberleri

AFAD Başkanı Sezer Kahramanmaraş merkezli depremlerde 40 bin 689 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Sezer Kahramanmaraş ve Hatay dışındaki illerde arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını açıkladı.

Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde 684 bin binanın incelendiğini, bunlardan 84 bin 726'sı için yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı tespiti yapıldığını bildirdi.

TBMM çalışmalarına 28 Şubat'a kadar ara verdi

Deprem bölgesinden DASK'a 215 bin hasar başvurusu geldi. Depremden etkilenen konutların yüzde 51,6’sı sigortasız olduğu açıklandı.

Erdoğan: Mart başında 30 bin konutun inşasına başlıyoruz

Konteyner ev ve prefabrik yapı ihracatına geçici yasak getirildi. KDV oranı %’e indirildi.

Bakan Kurum: Bugün itibarıyla hemen hemen her ilimizde, depremden etkilenen illerimizde yerleşim alanlarına ilişkin yerler belirlendi.

Bakan Koca: 21 bin 300 vatandaşımız tedavi altında

Goldman Sacs Depremin GSYH’ye maliyetinin yüzde 1’in oldukça altında kalabileceğini hesaplıyoruz”

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre depremden etkilenen 10 ildeki lise öğrencileri için 71 ilde 1 milyon 279 bin öğrenci kapasitesi oluşturuldu.

Gelir İdaresi Başkanlığı: Bağışlar vergiden değil, matrahtan düşmektedir.

Milli Eğitim Bakanı Özer, Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay'da eğitim öğretime verilen aranın 27 Mart'a kadar uzatıldığını bildirdi.

 Bireysel Emeklilik Sisteminde devlet katkısı portföyünde fonların borsa payının yüzde 10’dan yüzde 30’a çıkarılmasına imkan sağlandı. Hükümet, Türkiye Varlık Fonu (TVF) bünyesindeki Fiyat İstikrarı Fonu aracılığıyla, kamu bankaları, varlık fonu şirketleri ve TMSF Türkiye Varlık Fonu (TVF) bünyesindeki Fiyat İstikrarı Fonu’na sermaye koyacak, fon da bu sermaye ile Borsada oynaklığın yüksek olduğu dönemlerde hisse alımı gerçekleştirebilecek.Bloomberg

TCMB) bireysel emeklilik sisteminde devlet katkısı portföyünde hisse ağırlığını artıran, tahvil ağırlığını azaltan düzenleme sonrasında şirketlerin portföylerinde yer alan tahvillerin TCMB'ye satışına imkan sağlayacak.

Türkiye Bankalar Birliği, depremlerden etkilenen 5 il ve Gaziantep'in 2 ilçesindeki bireysel ve gerçek kişi ticari işletmelerin borçlarını 6 ay faizsiz öteleme tavsiyesinde bulundu.

 Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bankalardan dolar forward kontratlarında faizi yüzde 30’dan yüzde 40’a yükseltmelerini istedi. CMB’nin bankalardan ayrıca bireysel müşterilere 19,05 altında dolar satmamasını ve bireysel müşterilere döviz forward kontrat satışı yapılmamasını talep etti.

BIST,VİOP bünyesindeki pay ve endeks türev pazarlarında, emtia sertifikaları hariç tutulmak üzere Pay Piyasasında açılış seansı uygulanan tüm sermaye piyasa araçlarında ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında (VİOP) işlem gören tüm sözleşmelerde; açılış seansında emir iptali, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımına izin verilmemesine karar verildi.

Türkiye İstatistik ve Anketler

Uluslararası Yatırım Pozisyonu, Ara'22 - YD varlıklar 304,7 mr USD ve yükümlülükler 583,8 mr USD oldu. Buna göre net UYP açığı 279,1 mr USD oldu.

Yurt Dışı ÜFE, Oca'23 - YD-ÜFE aylık %4,00 arttı. Buna göre artış yıllık %50,98 oldu.

Piyasa Katılımcıları Anketi, Şub'23 - Yılsonu beklentisi TÜFE için %35,8 (ö.%32,5); USD/TL için 22,84 (ö.23,12) oldu. 2023 yılı büyüme beklentisi %3,6 (ö.%4,1). 12 ay sonra TÜFE %30,8 (ö.%30,4) ve USD/TL 23,10 (ö.23,43) bekleniyor. 2024 yılı büyüme beklentisi ise %4,5 (ö.%4,3).

Konut Satışları, Oca'23 - Önceki yılın aynı ayına göre %10,6 artarak 97.708 konut satıldı. Toplam satışlar içinde ipotekli satışların payı %16,6; ilk satışların payı ise %28,2 oldu.

Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri, Ara'22 - Kalan vadesine göre incelendiğinde, KV dış borç stoku 190,22 mr USD oldu. Bankalar kaynaklı KV dış borç 84,08 mr USD; bankacılık dışı sektörlerin KV dış borcu ise 70,15 mr USD oldu.

YP Mevduatları, 10 Şub - Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları önceki haftaya göre 1,95 mr$ azaldı ve 193,53 mr$ oldu. Gerçek kişilerin mevduatı 1,61 mr$ azalarak 114,38 mr$; tüzel kişilerin mevduatı 0,34 mr$ azalarak 79,15 mr$ oldu.

Menkul Kıymet İstatistikleri, 10 Şub - Yurt dışında yerleşik kişilerin önceki haftaya göre hisse senedi portföyü 130,53 mn$ arttı; DİBS ve ÖST portföyü ise 10,19 mn$ azaldı.

Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi, Oca'23 - Resmi Rezerv Varlıkları, bir önceki aya göre %2,6 azalarak 125,3 mr USD oldu. Döviz rezervi 67,2 mr USD; altın rezervi ise 50,6 mr USD oldu.

Konut Fiyat Endeksi, Ara'22 - Konut Fiyat Endeksi aylık %5,3 arttı; yıllık %167,8 arttı. TÜFE'ye göre yıllık reel değişime bakıldığında ise %63,0 arttı. Konut m2 birim fiyatı ise 17.752 TL oldu.

Özel Sektör Yurt Dışı Kredileri, Ara'22 - Özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borçları vadesine göre incelendiğinde; 151,5 mr USD borcun uzun vadeli; 8,6 mr USD borcun ise kısa vadeli (ticari krediler hariç) olduğu görülmektedir.

Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi, Oca'23 - Bütçe dengesi 32,24 mr TL açık; faiz dışı denge 10,88 mr TL açık verdi.

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi, Oca'23 - Tarım ÜFE aylık %11,08 arttı. Buna göre artış yıllık %142,84 oldu.

Türkiye 5 yıllık CDS primi557.75 puan

Vix korku endeksi 21,20 puan

Move volatilite endeksi 110,11 puan

DXY Dolar paritesi 103.874

USD10Y Tahvil faizi %3.822

Baltık Kuru Yük İndeksi 538 puan

Yorumlar

Dünya

Dolar endeksindeki yükseliş eğilimi borsa, altın, gümüş ve değerli metaller ve kriptoparaları baskılarken, emtia fiyatlarında Çin kaynaklı talebin etkisi ile hafif yönlü artış eğilimleri dikkat çekmekte.

ABD tüketici enflasyonundaki düşme eğilimi özellikle konut fiyatlarındaki gerileme dikkat çekerken beklenmedik şekilde üretici enflasyonun artması, enflasyonda hala maliyet kaynaklı enflasyonun etkisinin daha fazla devam edeceğini göstermekte. Özellikle teknoloji şirketlerindeki gelir kayıpları ve işten çıkartma eğilimleri öne çıktığı görülmekte. Baltık yük endeksinin iki aylık sürede %65 civarında kaybı tüketim eğilimindeki ciddi daralmanın öncü göstergesi olarak görülmekte.

Vix ve Move endekslerindeki stabilitenin uzun süredir devam etmesi, piyasalardaki faiz ve resesyon beklentilerinde bir değişiklik beklentisinin olmayacağı şeklinde yorumlanabilir.

Türkiye

Deprem kaynaklı can ve maddi kayıplar beklenilenden fazla olması gündemi korurken, özellikle sanayi üretiminde ciddi bir kaybın beklenmemesi, yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı büyüme rakamlarında ciddi bir farklılık olmayacağı tahminlerini artırmakta. Bununla birlikte can kaybının artacağı ve yapı stoğu ve diğer eğer kayıplarının 100 milyar doların üzerinde olacağı genel beklentiler arasında.

Borsanda bireysel emeklilik sisteminde devlet katkı paylarınında borsa payının artırılma kararı, geri alım programlarındaki kolaylıklar ve açığa satış ve vip gibi alanlarda borsa lehine alınan kararlar etkili olmuş görünmekte. Özellikle inşaat malzemesi üreten şirketlerdeki değer artışları dikkat çekici.

Yurtdışı Üfe’nin %4 artışı, kısa vadeli borçların 190 milyar dolar seviyesine ulaşmış olması dikkat çekmekte.

Konut satışlarında düşük faizlere rağmen geçen yıla kıyasla %10’luk artışın olması konut fiyatlarındaki yüksekliği gösterirken düşük faiz ve enflasyon eğilimi ile konut fiyatlarının %5.3 artmaya devam etmesi yine dikkat çekici gelişmeler olarak öne çıkmakta.

Piyasalarda seçim takvimine ilişkin farklı söylemler bulunmakta iken, Anayasa’ya göre ancak savaş ilanı nedeni ile seçimlerin geçici olarak 1 yıl ertelenebileceği ve söz konusu anayasa değişikliiğinin mevcut şartlarda mümkün olmaması, seçimlerin zamanında yapılacağı eğilimlerini güçlendirmekte.

Yorumlar

Yatırım tavsiyesi değildir

Kpro | Yönetim | Finans

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 22.04.2024 Pazartesi

TCMB 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Henüz realize edilmemiş diğer kalemler toplamı da 817,8 milyar TL olarak gerçekleşti İran Cumartesi gecesi İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu. 2023 yılının Şubat ayı ile

25 Mart 2024 Haftalık Ekonomik Bülten

Fransa, Almanya ve Polonya, Ukrayna savaşında gerilimi tırmandıracak girişimlerde bulunmama konusunda anlaştı.- Macron Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Mar'24 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Ende

bottom of page