top of page

21 Eylül 2021 Salı Ekonomi Bülteni



Pfizer BioNTech aşısı 5-11 yaş grubu klinik çalışmaları hakkında bugün bir açıklama: Aşı bu yaş grubunda güvenli. Nötralize etkiye sahip antikor oluşumu mevcut. Ekim ayında FDA ve EMA gibi onay kurumlarına başvuru yapmayı planlıyorlar. 5 yaş altı veriler sene sonunda alınacak.


305 milyar dolar borç ve yükümlülüğü bulunan nakit darboğazındaki Çin'li gayrımenkul şirketi Evergrande'nin bankacılık sistemi için tehlike oluşturabileceğini belirtildi.


S&P Global, Çin hükümetinin zor durumdaki gayrimenkul geliştirme şirketi Evergrande Group'u kurtarmak için herhangi bir doğrudan destek sağlamasını beklemediklerini bildirdi


Fitch: AB'nin artan borçlanmaları toparlanmayı destekler ancak yükümlülükleri artırabilir


ECB/Schnabel: Varlık alım hızının önemi giderek azalıyor


Sudan'da darbe girişimi yapıldı.


Goldman Sachs: Hindistan dünyanın 5'nci büyük hisse senedi piyasası olacak


ABD'den gelecek konut başlangıçları ve cari denge, yurt dışındaizlenecek veriler olacak.


Morgan Stanley stratejistleri, belirli ekonomik göstergeler temelinde S&P 500'ün hızlı bir düzeltme hareketi doğru yönelmesinin muhtemel olduğunu düşünüyorlar.

ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai ile İngiltere Ticaret Bakanı Anne-Marie Trevelyan, Çin ve piyasa ekonomisi olarak


tanımlanamayacak diğer ülkelerin piyasaları bozucu uygulamalarının düzeltilmesi için ABD ile Britanya arasında görüşmelerin devam ettirilmesinde anlaştılar.

Hazine, 2 tahvil ihalesinin yanı sıra bir de kira sertifikası ihracıgerçekleştirecek. Hazine, 9 ay vadeli bonoyu yeniden satarken, 7 yılvadeli değişken faizli tahvili ilk kez satışa sunacak. Hazine'nindoğrudan satışa çıkaracağı kira sertifikası 5 yıl vadeli olacak


Türkiye 5 yıllık CDS primi 369.26 puan Vix korku endeksi %23.55 artıda 25.71 puan


Yorumlar

Dünya'da

Çin merkezli emlak şirketinin temerrüte girmesi ve Çin'de benzer şirketlerin de değer kaybetmesi, Çin tahvillerine yatırım yapan yurtdışı Bankalar ve borsalarda tedirginlik yaratmış durumda. Aynı şekilde Fed'den tahvil alım programının azaltılmasının beklenmesi borsalar, kripto paralar, altın ve gümüş fiyatlarını aşağı çekmekte.


Bununla birlikte uzun vadeli negatif faizin devam edecek olması düşüşleri sınıflandırmakta ve tepki alımları ile piyasalar toparlanma eğiliminde.


Vix korku/volatilite endeksinde son iki günde 15 puandan 25 puana çıkması risk algısının ciddi oranda arttığının bir göstergesi.


Türkiye'de

Yurtdışına bağlı olarak dolar paritesinin artması, TCMB faiz indirim beklentileri borsalarda satışlar getirirken, dolar kurunu yukarı çekme eğiliminde,yurtdışındaki tepki alımları ile döviz kurunda hafif düşme ve borsada tepki alımları beklenebilir.


Yorumlar Yatırım tavsiyesi değildir https://www.kpro.com.tr

Kpro | Yönetim | Finans




0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 13.05.2024

Haftalık Ekonomik Bülten Tüketici Fiyat Endeksi, Nisan 2024 Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %69,80, aylık %3,18 arttı YÜİK-Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Nisan 2024 Yurt İçi Üretici Fiyat Endeks

Haftalık Ekonomik Bülten 22.04.2024 Pazartesi

TCMB 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Henüz realize edilmemiş diğer kalemler toplamı da 817,8 milyar TL olarak gerçekleşti İran Cumartesi gecesi İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu. 2023 yılının Şubat ayı ile

bottom of page