top of page

24 Mayıs Pazartesi Ekonomi Bülteni

Günlük Ekonomik Bülten Kpro l Yönetim l Finans |

Türkiye CDS primi 398.92 puan Vix korku endeksi %2.52 ekside 20.15 puan

ABD Ekonomisinde Yüzde 5,7 Büyüme Bekleniyor

JPMorgan tarafından yapılan araştırma, yatırımcıların gelişmekte olan piyasa devlet tahvillerindeki pozisyonlarında son 5 yılın en büyük azaltımını yaptıklarını ortaya koydu.

Ankette yer alan yatırımcıların yarısı, gelişmekte olan piyasalarda beklenenden daha yüksek enflasyondan endişe ettiklerini ve bu nedenle düşük faiz oranlı ülkelerde pozisyonlarını azalttıklarını ifade ettiler.

Katılımcıların yüzde 70'i Hindistan'daki COVID-19 salgınının kontrol altına alınamamasını finansal piyasalar için risk olarak gördüklerini de belirttiler.

Yatırımcıları yüzde 60'ı petrol fiyatlarının yılın ikinci yarısında 65-75 dolar/varil olmasını bekliyorlar.

2.55 trilyon dolara kadar yükselen kripto para piyasa değeri 83 gün sonra piyasalar 1,5 trilyon doların altında inmiş oldu.

Çinli kripto borsası Huobi, ülkede Bicoin madencilik faaliyeti hosting hizmetini durdurdu. Geçen hafta Çin Başbakan Yardımcısı Bitcoin madenciliği konusunda sıkı tedbirler yapacaklarını açıklamıştı

Borsa'nın Haftaya Hafif Alıcılı Başlaması Bekleniyor Analistlerin BIST100 Endeksi açılış fark değerine ilişkin medyan tahmini +3,19 ortalama tahmin ise +1,74 puan oldu.

Yorumlar

Dünya'da Artan emtia fiyatları Dünya'da global enflasyonun kısa sürede düşmeyeceğini, ülkelerin işsizlikle mücadele ve tam istihdama varıncaya kadar düşük faizle devam edeceği, ancak yükselmiş emtia, borsa fiyatlarında sert düzeltmeler olabileceği öngörülmekte.

Bu süreçte ABD tahvilleri faizleri ve aşı süreci nedeniyle düşen değerli metallerde artış eğilimi belirginleşmekte.

Kripto paralardaki Çin'in ödeme aracı ve madencilik faliyetlerini yasaklaması fiyatlarındaki sert düşüşler, alternatif yatırım araçlarına paraların yönelmesi ve işlem hacmi iyi olan kripto paraların değerlenmesine yol açacaktır.

Türkiye'de Yurt dışı piyasalar genel olarak takip edimekle birlikte enflasyon beklentileri, Eylül ayında düşmesi beklenen TCMB repo faizlerinin daha fazla sürmesine yol açacak görünmektedir.

ABD'nin dolar tahvili satışı için faizleri yükseltmek istemesi ve enflasyon dolar paritesini yukarı yönlü hareket ettirme potansiyeli kur yükseliş beklentilerini artırmaktadır.

Avrupanın hızlı toparlanması ihracat rakamları, BioNTech aşıları ise bizim normalleşme sürecimizi kış aylarından Ekim ayına çekilmesi açısından önemli görünmektedir.

Yorumlar Kpro l Yönetim l Finans l Yatırım tavsiyesi değildir https://www.kpro.com.tr




7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 13.05.2024

Haftalık Ekonomik Bülten Tüketici Fiyat Endeksi, Nisan 2024 Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %69,80, aylık %3,18 arttı YÜİK-Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Nisan 2024 Yurt İçi Üretici Fiyat Endeks

Haftalık Ekonomik Bülten 22.04.2024 Pazartesi

TCMB 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Henüz realize edilmemiş diğer kalemler toplamı da 817,8 milyar TL olarak gerçekleşti İran Cumartesi gecesi İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu. 2023 yılının Şubat ayı ile

bottom of page