top of page

25 Mayıs 2021 Salı Ekonomi Bülteni

Günlük Ekonomik Bülten Kpro l Yönetim l Finans |

Türkiye CDS primi 398.83 puan Vix korku endeksi %8.68 ekside 18.40 puan

Güneydoğu Anadolu bölgesinde kuraklık nedeni ile 12 milyon dekara ekili olan mahsulün yüzde 80'i başak vermeden kurudu. Bölgede Buğday ve arpa rekoltesinde yüzde 80, mercimekte yüzde 60 kayıp bekleniyor.

Pamuk ve pamuk döküntüsü ihracatı, ihracı kayda bağlı mallar listesine dahil edildi.

Esnaf, sanatkar ve gerçek kişi tacirlere yönelik hibe desteği için başvurular bugün başlayacak ve 30 gün sürecek

Moody's, gelişen piyasalarda finansal olmayan şirketlerin kredilerinde stres göstergelerinin yüksek seyretmeye devam ettiğini açıkladı

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre , Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Oğuzhan Özbaş'ı görevden alındı yerine Prof. Dr. Semih Tümen atandı.

New York Fed tarafından dün yayınlanan projeksiyona göre Fed'in devam edan varlık alımları bankanın portföy büyüklüğünün 2022 sonunda 9 trilyon dolar seviyesine ulaşmasına yol açabilir.

Yorumlar

Dünya'da

FED'in piyasadaki para bolluğu nedeniyle piyasadan ters repo ile 395 milyar dolar çekmesine rağmen, ABD 10 yıllık tahvil getirileri 1,60 seviyelerinde kalması borsa ve emtia fiyatlarını desteklemekte.

Petrol, doğalgaz, bakır, mısır, soya fasulyesi başta olmak üzere emtia fiyatları son yılların en yüksek seviyesinde. Ekonomilerin canlanması ile artan taleple, Bakır, nikel, çinko ve alüminyum fiyatlarının yükselmeye devam edeceğini öngörüyor.

Faizlerin beklenen istihdam seviyesine ulaşılmadan artılması beklenmiyor. Bu durum Dünyada global enflasyonu artırırken, bir yandanda bol para, hisse senedi, konut ve kripto paralar ve kıymetli metallerin yükselmesine yol açmakta.

Hisse senedi piyasaları, konut fiyatları ve bazı emtialar için balon fiyatlama eleştirileri daha sık gündeme getirilmekte.

İstihdam verileri, enflasyon verileri olası faiz artırım kararlarında belirleyici olacağı için kritik veriler olarak görünmekte. Olası faiz artırım ihtimalleri söz konusu piyasalarda sert düzeltmelere yol açacaktır.

Türkiye'de Piyasalar yurtdışını takip etmekle birlikte bizim gibi gelişmekte olan ülkeler ve kredi riskleri konusunda uyarılar yoğunlaşmaktadır.

Yorumlar Kpro l Yönetim l Finans l Yatırım tavsiyesi değildir https://www.kpro.com.tr




11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 13.05.2024

Haftalık Ekonomik Bülten Tüketici Fiyat Endeksi, Nisan 2024 Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %69,80, aylık %3,18 arttı YÜİK-Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Nisan 2024 Yurt İçi Üretici Fiyat Endeks

Haftalık Ekonomik Bülten 22.04.2024 Pazartesi

TCMB 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Henüz realize edilmemiş diğer kalemler toplamı da 817,8 milyar TL olarak gerçekleşti İran Cumartesi gecesi İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu. 2023 yılının Şubat ayı ile

bottom of page