top of page

26.12.2022 Haftalık Ekonomik Bülten

Haftalık Ekonomik Bülten


Dünya Haberleri

ABD'de dayanıklı mal siparişleri, Kasım'da aylık yüzde 2,1 ile beklenenden fazla gerileyerek Nisan 2020'den bu yana en sert düşüşü gösterdi.


ABD ekonomisi, bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 3,2 ile beklenenden fazla büyüdü. Beklenti ekonominin üçüncü çeyrekte yüzde 2,9 büyümesi yönündeydi.


ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre işsizlik maaşı başvuruları 17 Aralık'ta sona eren haftada 2 bin artarak 216 bine yükseldi. Beklenti 222 bindi.


ABD Temsilciler Meclisi, 2023 mali yılı için 1,7 trilyon dolarlık bütçe tasarısını onayladı. ütçe paketi, 772,5 milyar dolarlık savunma dışı harcamalar ile 858 milyar dolarlık savunma finansmanını içeriyor.


Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'nun tutanaklarına göre, ülkede günlük Kovid-19 vaka sayısının 37 milyonla rekor seviyeye ulaştığı tahmin ediliyor. Ulusal Sağlık Komisyonu verileri açıklamayı durdurma kararı aldı.


Almanya'da 3. çeyrekte kömür kaynaklı elektrik üretimi, geçtiğimiz senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 13,3 arttı. Kapalı olan kömür santrallerini tekrar kullanıma açan ülkede, kömüre dönüşün en büyük iki nedeni olarak kömürün doğalgazdan daha ucuz olması ve nükleer santrallerinde sorunlar yaşayan Fransa'nın enerji talebinin artması gösteriliyor.


Almanya’da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) Kasım’da aylık yüzde 3,9 düşerek tahminlerin üzerinde geriledi. Analistler Kasım’da yüzde 1,7’lik bir gerileme gerçekleşmesini öngörüyordu.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak G7’nin tavan fiyat uygulamasına yanıt olarak petrol üretimini 2023’ün ilk aylarında azaltabileceklerini söyledi.


Japonya'nın çekirdek tüketici fiyat endeksi, Kasım ayında yıllık bazda yüzde 3,7 ile Aralık 1981'den bu yana en yüksek artışı kaydetti.


BAE), kış şartlarında elektrik kesintilerinden etkilenen siviller için Ukrayna'ya 2 bin 500 adet jeneratör göndereceğini açıkladı.


Hindistan Merkez Bankası Başkanı Shaktikanta Das'a göre kripto para varlıklarının yetersiz düzenlemelere rağmen kullanımının artmasına izin verilmesi halinde bir sonraki finansal krizin kripto para kaynaklı olacağı tahminini paylaştı.


Meta, Facebook'un bir araştırma şirketiyle kullanıcı verilerini paylaşması üzerine açılan davada 725 milyon dolar ödemeyi kabul etti.


Ekonomik Kuruluş Yorumları


Dünya Bankası, Çin ekonomisine ilişkin büyüme beklentisini 2023 yılı için yüzde 4,5'ten yüzde 4,3'e indirdi. Çin ekonomisinin bu yıl yüzde 2,7 ve gelecek yıl yüzde 4,3 büyümesinin beklendiği bildirildi.


Türkiye Haberleri


2023 yılında uygulanacak net asgari ücret yüzde 54,7 artışla 8 bin 506,8 TL oldu. 


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın son toplantısında piyasa beklentileri doğrultusunda faizi değiştirmeyerek yüzde 9'da tuttu.


Erdoğan: “Hazire garantili kefalet sisteminde 200 milyar liralık kaynakla daha etkin kullanılmasını sağlayacak yeni bir adım attık.Yeterli teminata sahip olmayan kredibilitesi yüksek olan firmalara yüzde 75 hazine destekli kefalet sağlıyoruz. Kadın kooperatiflerine de 2 milyar liralık da kefalet paketi tahsis ettik”


Vedat Bilgin, EYT'de yaş sınırlamasına henüz karar vermediklerini, son çalışmayı 26 Aralık'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunacağını açıkladı.


Ekonomiye ilişkin "torba kanun" teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Buna göre TEDAŞ'a olan 2 bin lirayı aşmayan elektrik borçları silinecek. Özelleştirilen limanların kira süresi ise 49 yıla kadar uzatılacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı'na 200 milyar liralık ek borçlanma yetkisi de tanındı.


Türkiye Varlık Fonu'nun (TVF) Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank'ın her birinin çekirdek sermayelerini 20 milyar TL'nin üzerinde artırmak için harekete geçtiği öğrenildi.


Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde (MTV) uygulanacak yeniden değerleme oranını yüzde 122,9'dan yüzde 61,5'e düşürüldü.


Nebati otomotivde şu aşamada bir ÖTV indiriminin gündemde olmadığını, bakanlık olarak da böyle bir çalışma yapmadıklarını söyledi. 


Küresel ekonomik büyüklüğün 2022 yılında 102 trilyon dolara ulaşmasını öngören Ekonomi ve İş Araştırmaları Merkezi (CEBR), 2017 yılında dünyanın en büyük 17'nci ekonomisi olan Türkiye'nin, 2022 yılında 20'inci sıraya gerileyeceğini tahmin etti.


TMSF, 200 bin TL olan sigortaya tabi mevduat ve katılım fonu tutarını 2023 takvim yılı başından geçerli olmak üzere 400 bin TL olarak belirlendi.

Rekabet Kurumu, Üretici, tedarikçi ve perakendeci niteliğindeki 20 teşebbüs hakkındaki rekabet soruşturmasında 13 tedarikçiye ceza çıktı.


Toplam 878 Milyon TL İdari Para Cezası Verdi

İstanbul'da azami 19,05 TL olan ekmeğin kilogram fiyatına yüzde 28,9 zam yaptı. 210 gramlık ekmek yılbaşından sonra 5 TL’ye satılacak.


Türk hükümeti ve özel sektörün kömüre bağımlılığı azaltmak için ABD ile küçük ölçekli nükleer reaktör alımı görüşmeleri yürütüldüğü belirtiliyor.


Türkiye İstatistik ve Anketler


TÜİK) verileri şirketlerin üretim değerlerine kıyasla çalışan maliyetlerinin gerileme eğilimi içinde olduğunu gösteriyor. 2016'da yüzde 15'i bulan çalışan maliyetlerinin payı yüzde 10'lara geriledi.


Sektörel Güven Endeksleri, Ara'22 - Mevsimsellikten arındırılmış (MA) endeks önceki aya göre hizmet sektöründe %1,7 arttı; perakende ticaret sektöründe %4,5 arttı ve inşaat sektöründe ise %1,2 arttı.


Reel Kesim Güven Endeksi, Ara'22 - Mevsimsellikten arındırılmış (MA) endeks önceki aya göre 0,3 puan artarak 101,6 oldu.


Kapasite Kullanım Oranı, Ara'22 - İmalat sanayinde mevsimsellikten arındırılmış (MA) kapasite kullanımı önceki aya göre 0,5 puan artarak %76,4 oldu.


Finansal Hizmetler Güven Endeksi, Ara'22 - Endeks (FHGE) önceki aya göre 10,2 puan arttı ve 164,9 seviyesinde gerçekleşti.


Menkul Kıymet İstatistikleri, 16 Ara - Yurt dışında yerleşik kişilerin önceki haftaya göre hisse senedi portföyü 195,06 mn$; DİBS ve ÖST portföyü ise 16,53 mn$ azaldı.


YP Mevduatları, 16 Ara - Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları önceki haftaya göre 2,08 mr$ azaldı ve 199,34 mr$ oldu. Gerçek kişilerin mevduatı 1,81 mr$ azalarak 118,58 mr$; tüzel kişilerin mevduatı 0,28 mr$ azalarak 80,76 mr$ oldu.


TCMB PPK Toplantısı, 22 Ara'22 - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranını %9 seviyesinde sabit tuttu.


Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi, Eki'22 - Tarım GFE aylık %2,68 arttı. Buna göre artış yıllık %134,76 oldu.


Tüketici Güven Endeksi, Ara'22 - Aylık %1,3 azalarak 75,6 oldu. Maddi durum beklentisi %0,6 azaldı ve genel ekonomik durum beklentisi de %4,0 azaldı.


Yurt Dışı ÜFE, Kas'22 - YD-ÜFE aylık %2,28 arttı. Buna göre artış yıllık %83,66 oldu.


Uluslararası Yatırım Pozisyonu, Eki'22 - YD varlıklar 296,1 mr USD ve yükümlülükler 545,9 mr USD oldu. Buna göre net UYP açığı 249,8 mr USD oldu.

Türkiye 5 yıllık CDS primi 509.26 puan

Vix korku endeksi 20.87 puan

Move volatilite endeksi 113.17 puan

DXY Dolar paritesi 104.325

USD10Y Tahvil faizi %3.751

Baltık Kuru Yük İndeksi 1515 puan


Yorumlar


Dünya


ABD büyüme verileri, işsizlik verileri, tüketici güveni verileri iyi gelmeye devam ederken, enflasyon verileri beklentilerin üzerinde gelmeye devam etmekte, tüketici harcamalarında yavaşlama dikkat çekiyor. Faizlerde enflasyon düşene kadar yükseliş beklentilerinin devam etmesi işsizlik ve enflasyon verilerini öne çıkartmakta. ABD borsalarında beklenilen Noel rallisinin olmaması ve özellikle teknoloji hisselerindeki düşüş eğilimi dikkat çekici. Daha önce ters repo piyasasına park etmiş paranın bir kısımının ABD 10 yıllık tahvillerine yönelmesi ve gelişmekte olan ülkelere yönelme eğilimi güçlenmekte.


Vix korku endeksinde verilerin 20 puanlar seviyesinde dengelenmesi, risk algısının düştüğünü ve stabilitenin artma eğilimini göstermesi açısından önemli.


Çin’i nvaka sayısında günlük rakamların 37 milyon ve toplam vaka sayısının 200 milyonun üzerinde olduğu hesap edilmekte. Bununla birlikte vaka sayısındaki haberlerin yayınlanmaması hükümetin bir şekilde sürü bağışıklığı politikasını benimsemesi ve kapanma tedbirlerinin askıya alındığının devamı olarak görülmekte.


Japonya’da oluşan yüksek enflasyon ve Japon tahvil faizlerinin yükseltilme beklentisi stabil görülen Japon yeni algısı ve sonrası faiz artımı beklentileri, özellikle Asya piyasalarında dolaylı faiz artımı endişeleri ile piyasaları olumsuz etkileme eğiliminde.


Ukrayna’da nükleer saldırı risklerinin artma eğilimi farklı kaynaklarca dile getirilmekte.


Türkiye


Hükümetin seçim ekonomisine dönük KGF destek paketinin 200 milyar TL olması, Asgari ücretin TÜİK enflasyonu üzerinde artması, EYT kapsamı, MTV artışının yarıya indirilmesi, TCMB’nin faizleri %9’da bırakması gündemi belirlemeye devam etmekte.


Suudi Arabistan ve Katar kaynaklı Merkez Bankasına para girişleri dışında fonlar aracılığı ile de fon girişleri Uluslararası Finans Enstitüsü rakamlarınca teyit edilmekte.


Yabancıların iki hafta önce borsaya yüklü girişlerinden sonraki son iki haftadır yüksek montanlı çıkışları dikkati çekmekte.


Kur Korumalı Mevduat azalırken, aynı zamanda döviz tevdiat hesaplarında son bir buçuk aydır 16 milyar dolara yakın azalma olması dikkat çekici. Bu azalmada kredi faizinin üzerinde %30-35 bandına çıkan TL mevduat faizleri, Borsaya para girişleri olduğu öngörülürken, nakit çekilişlerin sınırlı olduğu dile getirilmekte.


Aylık 10 milyar dolar civarında Dış ticaret açığı, kısa vadeli dış borç yükümlülükleri ve daha az oranda yenilenen sendikasyon kredileri, döviz tevdiat hesaplarına ve kur korumalı mevduatta olan azalışlar, borsada yabancı satışları, kağıt üzerinde artan TCMB rezervlerine rağmen, net döviz pozisyonunun eksi 50 milyar dolar civarında olması döviz risklerini artıran önemli unsurlar.


Piyasalarda yatırım alternatifsizliği, doların stabil oluşu, enflasyonun çok altına TL mevduat faizleri, dolaylı yollarla borsada hisse alımları, paranın yönünü borsaya yönlendirmeye devam etmekle birlikte, borsadaki riskler ve sert düzeltme beklentileri artmakta. Fiyat kazanç ve piyasa/defter değeri oranları düşük, döviz fazlası olan şirketler bu riskleri bir ölçüde daha azlatmaya yardımcı olacak göstergeler olarak görülmekte.


Yorumlar

Yatırım tavsiyesi değildir

Kpro | Yönetim | Finans

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 22.04.2024 Pazartesi

TCMB 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Henüz realize edilmemiş diğer kalemler toplamı da 817,8 milyar TL olarak gerçekleşti İran Cumartesi gecesi İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu. 2023 yılının Şubat ayı ile

25 Mart 2024 Haftalık Ekonomik Bülten

Fransa, Almanya ve Polonya, Ukrayna savaşında gerilimi tırmandıracak girişimlerde bulunmama konusunda anlaştı.- Macron Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Mar'24 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Ende

bottom of page