top of page

26 Mayıs 2021 Çarşamba Günlük Ekonomi Bülteni

Günlük Ekonomik Bülten Kpro l Yönetim l Finans |

Türkiye CDS primi 401.00 puan Vix korku endeksi %2.39 artıda18.84 puan

İngiltere’de COVID-19’un yeni türü "üçlü mutasyonu" araştırılıyor.

Türkiye Brüt Dış Borç/GSYİH Türkiye'nin dış borç stokunun milli gelire oranı %63.2 ile son 20 yılın en yüksek oranına yükseldi.

ABD'nin Çin ile ekonomide rekabet gücünü artırmayı ve Pekin'e insan haklarına uyum konusunda baskı yapmayı da içeren geniş kapsamlı tasarıABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı tarafından sunuldu.

Karşılıksız İşlemi Yapılan Çek Tutarı Geriledi.Bankalara, 2021 yılının Ocak-Nisan döneminde ibraz edilen 360 bin keşideciye ait 4,6 milyon adet çekin toplam tutarı 380 milyar TL oldu.

Suriye'de bugün devlet başkanlığı seçimleri yapılıyor

Güney Kıbrıs Lideri Nikos Anastasiadis: Türkiye, Kıbrıs'ta iki devletli çözümde ısrar ettikçe hiçbir anlaşma sağlanamaz.

Çin'in kripto para madenciliğine getirdiği süresiz yasaktan sonra İran da kripto para madenciliğini Eylül ayına kadar yasakladı

Ons altın fiyatı 8 Ocak'tan bu yana ilk kez 1900 doların üzerini gördü

Yorumlar

Dünya'da Pandemi nedeniyle artan işsizlik, düşük faizler, mali yardımlar, arz kısıntısı ve talebin pandeminin etkilerinin azalması ile birlikte talep artışı, dünyada enflasyonu artırırken yeterli istihdam sağlanamadığı için ülkelerin faiz artırımına gitmemesi, borçların fazlalığı;

Vergi gelirlerinin kısıtlı artacağı ortamda, ülkelerin maliyetleri, uzun vadeli bir enflasyonla toplumlarına yansıtma eğilimini artırmakta.

Genel olarak zaten yüksek fiyatlanmış olan borsa, kripto, gayrimenkul gibi değerler faiz artırımlarına sert düzeltme hareketi vermekle birlikte enflasyon ve düşük faizlerle yeniden yükseliş eğilimi kazanacaktır.

Fiyatı dolar tahvili alımı ve aşı haberleri ile düşmüş olan altın ve gümüşte yukarı yönlü hareketler dikkat çekmektedir.

Türkiye'de Dış borçların milli gelire oranla %63'e çıkması, döviz konusunda kırılganlıkların artmaya devam ettiğini göstermektedir.

Bu şekilde artma eğilimi Arjantin benzeri kur artışı, faiz artışı, enflasyon artışı şeklinde sarmala girme eğilimimizi artırmaktadır.

Hazinenin son dönemde yaptığı altın borçlanmaları çift yönlü fiyat artışından etkilenen borçlar olup riski artırmaktadır.

Yorumlar Kpro l Yönetim l Finans l Yatırım tavsiyesi değildir https://www.kpro.com.tr



21 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 13.05.2024

Haftalık Ekonomik Bülten Tüketici Fiyat Endeksi, Nisan 2024 Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %69,80, aylık %3,18 arttı YÜİK-Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Nisan 2024 Yurt İçi Üretici Fiyat Endeks

Haftalık Ekonomik Bülten 22.04.2024 Pazartesi

TCMB 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Henüz realize edilmemiş diğer kalemler toplamı da 817,8 milyar TL olarak gerçekleşti İran Cumartesi gecesi İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu. 2023 yılının Şubat ayı ile

bottom of page