top of page

29 Ağustos 2022 Haftalık Ekonomi Bülteni

Haftalık Ekonomik Bülten

Fed Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada Eylül’deki faiz artışının boyutunun tamamen verilere bağlı olacağını söyledi. Powell faiz artışlarının ekonomi için ‘acı verici’ olabileceği uyarısını yaptı.

ABD’de bekleyen konut satışları Temmuz ayında azalan taleple bu yıl altıncı kez geriledi ve pandemiden beri en düşük seviyeye indi

Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, merkez bankalarının enflasyonu hedefe döndürmek için kararlı davranmaları gerektiğini ifade etti. Geçici arz şoklarının enflasyon üzerinde daha geniş ve daha kalıcı etkileri olabileceğini düşündürdüğünü belirten Gopinath, bu koşullar altında, merkez bankalarının enflasyonu kontrol etmek için daha agresif tepki vermesi gerekebileceğini aktardı.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı arz talep fiyat dengesi gerçeği yansıtmadığını ifade ederek OPEC+'ın petrol üretimini kısma kararı alabileceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, İran ile nükleer anlaşmaya ilişkin taslak metne yönelik İran'ın görüşlerine karşılık verdiklerini duyurdu

ABD ve Çin, yaklaşık 200 Çinli firmanın New York Borsası’ndan çıkarılmasını önlemeye yönelik ilk adım olarak Amerikalı yetkililerin Çinli işletmelerin denetim belgelerini incelemelerine izin vermeleri konusunda bir ön anlaşmaya vardı.

Japonya yeni nesil nükleer enerji santrallerin geliştirilmesi ve faaliyeti durdurulan reaktörlerin tekrar elektrik üretimine başlamasını planladığı duyuruldu.

Alman şirketleri kömür yakıtlı enerji santrallerini yeniden devreye almaya başladı.

İngiliz enerji piyasası regülatörü Ofgem ortalama bir hane halkı için enerji maliyeti üst limitini yüzde 80 yükseltti

Çin istihdam piyasası için mali ve parasal politikaları geliştirme kapsamında 146 milyar dolarlık teşvik paketi açıkladı, faiz indirimi ve zorunlu karşılıkların azaltılmasını planlıyor.

Avrupa'da doğalgazın geçen hafta pazartesi günü 220,11 eurodan kapanan megavatsaat fiyatı, bugün saat 11.50'de 283,20 euroya çıktı. Bir haftalık artış yüzde 28,6'yı buldu.

Avrupa Kuraklık Gözlemevi’nin raporuna göre Avrupa Birliği’nin (AB) yüzde 64’ünde kuraklık uyarısı ya da acil durum ilan edilmiş durumda, kuraklık son 500 yılın en büyük kuraklığı olarak tanımlanmakta. Buğday üretiminin %16, mısır üretiminin %15 düşmesi beklenmekte.

Hindistan Hükümeti, gıda güvenliğini gerekçe göstererek buğday unu ihracatını kısıtlama kararı aldı

Wells Fargo'nun yayımladığı Uluslararası Ekonomik Görünüm raporunda Kuzey Amerika haricinde enflasyonda zirvenin henüz görülmemiş olabileceği ve doların Tayvan doları haricinde tüm para birimlerine karşı değer kazanabileceği görüşüne yer verildi.

Erdoğan,  “Türkiye’nin ihtiyacı, faizi yükseltmek değil, yatırımı, istihdamı, üretimi ihracatı ve cari fazlayı artırmaktır.”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı  "İstanbul'da geliri 16 bin, diğer illerde 14 bin liranın altında olanlar TOKİ'ye başvurabilecek, 240 aya kadar vade imkanı olacak" dedi

Emlak vergisine esas maliyet bedeli, meskenlerde, lüks betonarme inşaat için ortalama 3,791 TL, 1. sınıf betonarme inşaat için ortalama 2,367 TL, 2. sınıf betonarme inşaat için ortalama 1,580 TL ve 3. sınıf betonarme inşaat için ortalama 1,119 TL olarak tespit edildi.

Bireysel Emeklilik sisteminde altı ayda şirketlerin katılımcı sayısı 7 milyon kişiden 7,5 milyon kişiye çıkarken devlet katkısı da 22,3 milyar liradan 30,3 milyar liraya ulaştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "EYT ve öğretmenlerimiz konusunda da ilgili bakanlıklarımızla koordineli çalışmalarımız uzun süredir devam ediyor." dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Hollanda, Almanya modellerinden bahsediliyor, bunlar doğru değil. Masamızda sadece bir tane EYT formülü var" dedi.

TBMM'ye sunulacak düzenleme ile 6 milyona yakın vatandaşın yaklaşık 30 milyar lira tutarındaki icralık borcu tasfiye edilecek. Devlet, elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi temel ihtiyaçlara ait sözleşmelerden kaynaklanan borçları da üstlenecek.

Dış ticaret açığı Temmuz'da yıllık %147 artarak 10.7 milyar dolarla rekor seviyeye çıktı

Finansal Hizmetler Güven Endeksi, Ağu'22 - Endeks (FHGE) önceki aya göre 3,5 puan azaldı ve 168,3 seviyesinde gerçekleşti.

Tüketici Güven Endeksi, Ağu'22 - Aylık %6,1 artarak 72,2 oldu. Maddi durum beklentisi %7,5 arttı ve genel ekonomik durum beklentisi de %2,7 arttı.

TÜİK verilerine göre, Linyit üretimi Haziran'da üretimi bir önceki aya göre yüzde 5,1 bir önceki yılın aynı ayına göre artarken 3,6 artarken. Taşkömürü üretimi de bir önceki aya göre yüzde 11,6 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31 arttı.

TCMB Rezervleri, 19 Ağu - Rezervler önceki haftaya göre 1,5 mr azaldı ve 112,2 mr USD oldu. Döviz rezervi 1,07 mr azalarak 71,5 mr USD; altın ise 0,42 mr azalarak 40,8 mr USD oldu. Yılbaşından itibaren döviz rezervi 1,1 mr USD azaldı; altın rezervi 2,3 mr USD arttı.

Ekonomik Güven Endeksi, Ağu'22 - Ekonomik Güven Endeksi önceki aya göre %1,0 oranında yükseldi ve 94,3 oldu.

YP Mevduatları, 19 Ağu - Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları önceki haftaya göre 3,26 mr$ azaldı ve 213,88 mr$ oldu. Gerçek kişilerin mevduatı 1,09 mr$ azalarak 130,84 mr$; tüzel kişilerin mevduatı 2,17 mr$ azalarak 83,04 mr$ oldu.

Menkul Kıymet İstatistikleri, 19 Ağu - Yurt dışında yerleşik kişilerin önceki haftaya göre hisse senedi portföyü 366,20 mn$ arttı; DİBS ve ÖST portföyü ise 6,92 mn$ azaldı.

Sektörel Güven Endeksleri, Ağu'22 - Mevsimsellikten arındırılmış (MA) endeks önceki aya göre hizmet sektöründe %1,3 azaldı; perakende ticaret sektöründe %0,4 azaldı ve inşaat sektöründe ise %1,5 arttı.

Kapasite Kullanım Oranı, Ağu'22 - İmalat sanayinde mevsimsellikten arındırılmış (MA) kapasite kullanımı önceki aya göre 1,5 puan azalarak %76,6 oldu.

Dış Ticaret İstatistikleri, Tem'22 - MTA ihracat önceki aya göre %5,5 azaldı; ithalat %2,2 arttı. TA ihracat önceki yılın aynı ayına göre %9,3 artarken; ithalat %36 arttı. Dış ticaret açığı aylık 10,7 mr USD; 12 aylık 82,87 mr USD oldu.

Türkiye 5 yıllık CDS primi 723.62 puan Vix korku endeksi  %26.63 artıda 27.58 puan Move volatilite endeksi %2.67 artıda 122.95 puan DXY Dolar paritesi 108.947 USD10Y Tahvil faizi %3.148 Baltık Kuru Yük İndeksi %3.65 ekside 1082 puan

Yorumlar

Dünya'da Jackson's Hole toplantıları sonrası Fed Başkanı Powel'ın açıklamaları faizlerin yükseltilmeye devam edileceği beklentileri ile teknoloji hisseleri başta olmak üzere yurtdışı borsalar düşerken, altın ve gümüş  düştü, kripto paralar sert satış yedi. Dolar paritesi artarken, ABD tahvil faizleri arttı.  Beklentiler doların daha da güçlenmesi.

Enflasyondaki gelişmeler konusunda İmf yetkililerinin açıklamaları daha sert faiz artışlarının beklenildiğini göstermekte.

Yükselen faizler konut satışlarını ve fiyatlarını olumsuz etkileyeceği , işsizlik rakamlarını artıracağı genel kanı.

Enerji ve enerji üretiminde kullanılan  emtiaları fiyatlarındaki artış ve petrol fiyatlarındaki arz sıkıntıları, kömür ve nükleer enerji kullanımındaki gelişmeler dikkat çekici. Söz konusu artışların yeni enflasyon artışlarına yol açması genel beklentiler arasında.

Çin ile ABD'nin Çinli şirketlerin ABD borsalarından çıkmaması için yapılan görüşmeler, Tayvan gerilimi sonrası önemli görünmekte.

Türkiye'de Eyt, öğretmenlere dönük düzenlemeler, yaklaşık 6 milyon icralık kişiye dönük ödeme planları, konut paketleri, Merkez Bankasının faiz kararları ve Erdoğan'ın açıklamaları seçim sürecine girdiğimiz gösteren gelişmeler. Bu süreçte mümkün olduğunca ucuz para politikasının devam edeceği ve farklı teşvik ve maaş düzenlemelerinin yer alması ve rekor bütçe açıkları öngörülebilir.

Dış ticaret açığında rekor kırılması ve sürüdürülemez olmakla birlikte, elinde döviz bulunan firmalar ve kişilerin döviz mevduatlarının azalması dikkat çekici. Söz konusu azalmanın nakit çıkışları ya da kur korumalı mevduata dönüp dönmediği belli olmamakla birlikte, riskler artmakta.

Merkez Bankasının tahvil karşılığı yeni kredi düzenlemesi ticari kredileri ve kredi kullanımını ciddi oranda kısıtlanacağı, piyasalarda şirketlerin para bulma konusunda sıkıntı yaşayacağını gösterir niteliktedir.

Yabancıların risklere rağmen borsada endeks 100 ve özellikle bankacılık kağıtlarına girişi dikkat çekmekte.

Kredi faizlerindeki artışlarla birlikte konut fiyatlarında enflasyonun altında artış/azalma ve satışlarda düşüş öngörülebilir.

Yorumlar Yatırım tavsiyesi değildir https://www.kpro.com.tr Kpro | Yönetim | Finans

7 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 22.04.2024 Pazartesi

TCMB 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Henüz realize edilmemiş diğer kalemler toplamı da 817,8 milyar TL olarak gerçekleşti İran Cumartesi gecesi İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu. 2023 yılının Şubat ayı ile

25 Mart 2024 Haftalık Ekonomik Bülten

Fransa, Almanya ve Polonya, Ukrayna savaşında gerilimi tırmandıracak girişimlerde bulunmama konusunda anlaştı.- Macron Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Mar'24 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Ende

bottom of page