top of page

29 Mayıs 2023 Haftalık Ekonomik Bülten

Haftalık Ekonomik Bülten



Dünya Haberleri


ABD Başkanı Joe Biden ve Meclis Başkanı Kevin McCarthy'nin hafta sonu ABD borç tavanı konusunda geçici bir anlaşmaya vardığı açıklandı.


Fed tutanaklarında yetkililerin daha fazla faiz artışı konusundaki ayrışması öne çıktı. Tutanaklarda olası faiz artışlarının boyutunun daha belirsiz hale geldiği, yetkililerin bu yıl için ılımlı durgunluk beklentisinin sürdüğü belirtildi.


Fed'in enflasyonun seyrini izlemek için yakından takip ettiği çekirdek PCE yıllık olarak yüzde 4,7 arttı.


ABD ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,3 büyüdü. Bir önceki okuma yüzde 1,1 olarak kaydedilmişti.


ABD'de bekleyen konut satışları endeksi, Nisan'da yatay bir seyir izlerken Nisan'da yıllık bazda ise yüzde 20,3'lük düşüş kaydetti.


AB, Rusya Merkez Bankası'nın 200 milyar euroluk varlığını bloke etti


Avrupa Birliği'nin (AB) finansal risk gözetim kurumu, kripto varlıklarla yapılan kaldıraçlı işlemlerin engellenmesini talep etti.


Almanya ekonomisi son iki çeyrek dönemde daralarak resesyona girdi. 2022'nin son çeyreğinde çeyreklik bazda yüzde 0,5 daralma kaydeden Almanya son çeyrekte ise %0,3 daraldı.


Rusya Çin'e enerji sevkiyatımız 2023 ün ilk çeyreğinde yüzde 40 arttı



Elon Musk'un sahibi olduğu Neuralink firması, beyin çipi projesinin insanlar üzerinde denenmesine başlanması için ABD Gıda ve İlaç İdaresinden (FDA) onay aldığını açıkladı.


Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta Platforms'a ABD'ye kullanıcı bilgilerini sızdırdığı gerekçesiyle Avrupa Birliği otoriteleri tarafından 1,3 milyar dolarlık rekor para cezası verildi.


Intel 1 trilyon parametreli yapay zeka modelini duyurdu




Ekonomik Kuruluş ve Kurum Değerlendirmeleri



IMF Başkanı Kristalina Georgieva, ABD'de enflasyonun yüzde 2 hedefine düşürülmesi için uzun süreli bir sıkı para politikasının gerekeceğini belirterek, faiz indirim hamlelerinin 2025'in başları gibi beklenebileceğini söyledi.


Fitch Ratings, enflasyon nedeniyle zayıflayan tüketici güveniyle ABD bölgesel bankalardaki stresten kaynaklı sıkı kredi standartlarının tüketici harcamalarındaki yavaşlamaya katkıda bulunmasının beklendiğini bildirdi.



Morgan Stanley müşterilerine yayımladığı notta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Döviz rezervlerindeki bozulmanın ardından finansal istikrar risklerine karşı alternatif önlemler almak zorunda kalabileceğini yazdı.


Barclay’s Ekonomisti Ercan Ergüzel, Kılıçdaroğlu zaferi senaryosuna göre daha kademeli olsa da Erdoğan’ın zaferi sonrası faizlerin artacağı öngörüsünde bulundu. Ergüzel’in yılsonu politika faizi tahmini yüzde 36 seviyesinde.



Türkiye Haberleri


Erdoğan 13. Cumhurbaşkanlığı seçimini %52,16 ile kazandı Kılıçdaroğlu %47,84 oy aldı.


Erdoğan: Enflasyondan kaynaklanan sıkıntıları gidermek önümüzdeki günlerin en acil başlığıdır


TCMB politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit bırakma kararı aldı.


TCMB swap dahil net rezervi eksi 0,2 milyar dolara geriledi. brüt rezervler 3,5 milyar dolar düşüşle 101,6 milyar dolara geriledi.

Bankaların verdiği vadeli mevduatlarda faiz 2003’ten bu yana ilk kez yüzde 30’un üzerine çıktı.


Kur Korumalı Mevduat toplamı geçen hafta 51,4 milyar TL artışla 2,4 trilyon TL (121,5 milyar dolar) oldu.


Bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair 7440 sayılı yasa kapsamında getirilen kamu alacaklarının yapılandırılması uygulamasında süre aşvuru, bildirim ve beyan süreleri 30 Haziran'a kadar, ilk taksit ödeme süreleri de 31 Temmuz'a kadar uzatıldı.


BDDK tarafından yapılan yeni düzenleme ile gerçek kişilerin yanı sıra ticaret siciline kayıtlı tüzel kişilerin de uzaktan kimlik tespiti yoluyla banka müşterisi olması Haziran itibarıyla mümkün hale gelecek.



Borsa İstanbulda yabancı yatırımcıların 2012 sonlarında yüzde 67’yi bulan yabancı takas oranı 25 Mayıs itibarıyla yüzde 27,85 ile tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi.



Türkiye İstatistik ve Anketler


TÜİK verilerine göre, Nisan ayında önceki aya göre trafiğe kaydı yapılan özel amaçlı taşıtta yüzde 48,4, minibüste yüzde 27,2, kamyonette yüzde 21,7, traktörde yüzde 16,7, kamyonda yüzde 14,8, otomobilde yüzde 11,3 ve otobüste yüzde 6,7 azaldı.


TÜİK verilerine göre, 2023 yılı I. çeyreğinde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı önceki çeyreğe göre yüzde 9,2 ve yüzölçümü yüzde 2,1 azaldı. Yüzölçümü bazında verilen ruhsat, salgından beri en düşük seviye olarak kaydedildi.


YP Mevduatları, 19 May - Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları önceki haftaya göre 2,64 mr$ azaldı ve 183,01 mr$ oldu. Gerçek kişilerin mevduatı 2,36 mr$ azalarak 109,66 mr$; tüzel kişilerin mevduatı 0,28 mr$ azalarak 73,35 mr$ oldu.


Menkul Kıymet İstatistikleri, 19 May - Yurt dışında yerleşik kişilerin önceki haftaya göre hisse senedi portföyü 27,57 mn$ azaldı; DİBS ve ÖST portföyü ise 3,64 mn$ arttı.


Birleşik Kamu-İş Açlık ve Yoksulluk Sınırı, May'23 - 4 kişilik aile açlık sınırı aylık %1,53 arttı ve 11.810 TL oldu. Buna göre artış yıllık %82,68 oldu. 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı ise 31.152 TL oldu.


Sektörel Güven Endeksleri, May'23 - Mevsimsellikten arındırılmış (MA) endeks önceki aya göre hizmet sektöründe %0,6 azaldı; perakende ticaret sektöründe %0,4 arttı ve inşaat sektöründe ise %4,3 arttı.


Kapasite Kullanım Oranı, May'23 - İmalat sanayinde mevsimsellikten arındırılmış (MA) kapasite kullanımı önceki aya göre 0,7 puan artarak %76,3 oldu.


Türkiye 5 yıllık CDS primi 679.10 puan

Vix korku endeksi 17,42 puan

Move volatilite endeksi 145,37 puan

DXY Dolar paritesi 104.184

USD10Y Tahvil faizi %3.810

Baltık Kuru Yük İndeksi 1172 puan



Yorumlar



Dünya


ABD borç tavanı anlaşmasının geçici olarak kabulü ve nihai anlaşmanın kabul edileceği beklentileri, borsaları, petrolü yükseltirken, altın ve gümüş gibi değerli metallerin düşmesine yol açtı. ABD borsalarında yapay zekaya yatırım yapan firmaların hisse değerlerindeki artık dikkat çekici boyutlarda.


Fed tutanakları, Fed üyelerinin açıklamaları faiz artırımı konusunda net bir durum söz konusu oluşturmazken, çekirdek enflasyon verileri ve IMF Başkanının açıklamaları faiz artırımı konusunda 0,25 puanlık bir artışın fiyatlanmasına yol açmakta.


Almanya’nın resesyona girmesinden sonra Avrupadaki durgunluğun daha belirgin şekilde diğer AB ülkelerinde de görüleceği tahmin ediliyor.


Faizlerdeki artış bireysel harcamalarla birlikte, özellikle konut satışlarına olumsuz olarak yansıdığı görülmekte. Ticaret hacminin öncü göstergeleri arasında yer alan Baltık Yük Endeksi (BDI) daki sert düşme eğilimi ticaret hacmindeki düşüş eğilimini göstermesi açısından önemli.



Türkiye


Seçim sonrası belirsizliğin azalması ile birlikte borsada alım yönlü hareketler oluşurken, Türkiye 5 yıllık risk priminin 720 puan seviyesinden 679 puana inmekle birlikte döviz yönlü risklerin devam ettiğini ve yurtdışı borçlanma faizlerinin yüksek seyredeninin en önemli göstergesi olarak görülebilir.


Genel beklenti mevcut merkez bankası faiz oranı ve döviz fiyatları ile turizm gelirlerinin azaldığı ekim ayına kadar idare edilebileceği yönünde.


C.Başkanlığı kabinesinde seçimle biten görevlerde yeni atamalar ekonomi politikasının belirlenmesi açısından takip edilmesi gereken önemli gelişme olarak dikkat çekmekte. Nebatinin kalması mevcut politikaların devam edeceği şeklinde yorumlanabilecek iken, bakan değişikliği ise faiz artırımı ve kurların mevcut duruma göre yükseltilmesi beklentilerini artıracaktır.


Seçimlerin bitmiş olması ve mevcut bütçe açıkları ve ertelenmiş zamlarla başta tekel, akaryakıt ve kamu kaynaklı zamların uygulamaya konulmasına yol açacak iken uzun soluklu ve yüksek enflasyon döneminin devam etmesi, faizlerin artması ve mevcut döviz varlıklarının yeterli olmaması nedeniyle kurlarda artış eğilimin devamı genel olarak devam edeceği beklenilebilir.


Yorumlar

Yatırım tavsiyesi değildir

Kpro | Yönetim | Finans


3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 22.04.2024 Pazartesi

TCMB 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Henüz realize edilmemiş diğer kalemler toplamı da 817,8 milyar TL olarak gerçekleşti İran Cumartesi gecesi İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu. 2023 yılının Şubat ayı ile

25 Mart 2024 Haftalık Ekonomik Bülten

Fransa, Almanya ve Polonya, Ukrayna savaşında gerilimi tırmandıracak girişimlerde bulunmama konusunda anlaştı.- Macron Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Mar'24 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Ende

bottom of page