top of page

30 Ocak 2023 Haftalık Ekonomik Bülten

Haftalık Ekonomik Bülten

Dünya Haberleri

ABD’de çekirdek PCE beklentilere paralel olarak Aralık'ta yıllık yüzde 4,4 artış gösterdi.

ABD ekonomisi dördüncü çeyrekte yüzde 2,9 büyüyerek yüzde 2,6’lık beklentiyi aşsa da bir önceki çeyrekteki yüzde 3,2'lik büyümenin gerisinde kaldı.

ABD'de bekleyen konut satışları geçen sene yüksek faizlerin etkisiyle üst üste düşüşün ardından Mayıs 2022'den bu yana geçen yılın son ayında bir önceki aya göre yüzde 2,5 artışla 76,9 değerine çıktı.

ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 21 Ocak ile biten haftada 186 bine gerileyerek Nisan 2022'den bu yana en düşük seviyesini kaydetti.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, federal hükümetin 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşmasıyla ülkenin temerrüde düşmesini önlemek için yeni önlemlerin uygulamaya konulduğunu bildirdi.

Beyaz Saray’dan yapılan resmi açıklamada, 2022 yılının kripto para birimleri için zor bir yıl olduğunun, Mayıs ayında, sözde bir "stablecoin" patladığı ve bir iflas dalgasına yol açtığının altı çizildi. Biden yönetiminin, kripto para birimlerinin finansal istikrarı baltalamamasını sağlamaya, yatırımcıları korumaya ve kötü aktörleri sorumlu tutmaya devam etmeye odaklandığı açıklandı

Avrupa Parlamentosu (AP) komitesi, bankaların risklere karşı ellerindeki kripto varlıkları tamamen karşılamaya yetecek kadar sermaye tutmaları şartını getirecek düzenlemeyi onayladı.

Avrupa Birliği (AB) konseyi, savaş nedeniyle Rusya ekonomisinin belirli sektörlerini hedef alan yaptırımların 31 Temmuz 2023'e kadar uzatılmasının kararlaştırıldığını duyurdu.

AMB/Lagarde: Faizlerin hala önemli bir şekilde yükselmesi gerekiyor

Avrupa'da doğalgaz fiyatları ılıman geçen kış dönemi ve depolardaki doluluk oranının yüksek seyretmesine bağlı olarak son 5 ayda yüzde 83 geriledi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesinin, Ukrayna'ya verdiği askeri desteği daha da güçlendireceğini ve Leopard 2 ana muharebe tankları sağlamaya karar verdiklerini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ülkeleri grubunun Ağustos ayında düzenlenecek zirvesinde, ortak para birimi konusunun ele alınacağını söyledi.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Harihuko Kuroda, ekonomiyi ve ücretleri artırmaları için şirketleri desteklemek için ultra gevşek para politikasının devam ettirmenin önemine vurgu yaptı.

Japonya, Rusya'ya robot ve çip parçaları ihracatını yasakladı

Küresel telefon sevkiyatları azalan tüketici talebi ile 3 aylık verilerde yüzde 18,3, yıllık verilerde ise yüzde 11.3 oranında düştü.

OPEC+ delegelerine göre üye ülkelerin bakanlarından oluşan danışma komitesinden petrol üretim seviyelerinin sabit tutulması tavsiyesi çıkacak. Bloomberg

Ekonomik Kuruluş ve Kişi Yorumları

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya-Ukrayna Savaşı'nın yol açtığı gıda ve enerji krizi, Kovid-19'un devam eden etkisi ve kalıcılık gösteren yüksek enflasyon nedeniyle küresel ekonomik büyümenin 2023'te yüzde 1,9'a gerileyeceğini öngördü. Bu oran, son yılların en düşük büyüme tahmini olarak kayıtlara geçti.

Morgan Stanley Yatırım Yönetimi Birimi Gelişen Piyasalar Araştırma Müdürü Jitania Kandhari gelişen ülke hisse senetlerinin cazip değerlemeleri olduğunu ve Hindistan gibi ülkelerin ABD'den daha iyi büyüyeceğini öngördü.

Moody's Analytics Baş Ekonomisti Mark Zandi, yatırımcıların ABD borç limiti konusunda yaşanan siyasi çatışmaya dair fazla iyimser olduğu uyarısı yaptı. Zandi bu siyasi çekişmenin 'yıkıcı bir temerrüt' riskini artırdığını belirtti.

Fitch Ratings, soğuyan talep ve kötüleşen satın alma durumu nedeniyle ABD'de nominal konut fiyatı artışının 2023'te ciddi ölçüde yavaşlamasını beklediğini duyurdu.

Türkiye Haberleri

Erdoğan, "Yaptığımız kapsamlı değerlendirmeler sonunda 14 Mayıs 2023 Pazar gününün her bakımdan seçim için en uygun tarih olduğunu gördük, Mecliste gereken çoğunluğun sağlanamaması halinde, seçimlerin 14 Mayısta yapılabilmesini temin edecek bir takvimle kararımızı alıp süreci başlatacağız"

TBMM’ye sunulan torba yasa teklifi ile birlikte 31 Aralık 2022’ye kadar oluşmuş borçların faizleri önemli bir kısmının silinecek, anaparası 48 aya kadar taksitlendirilebilecek. adesi geldiği halde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş vergilerin ödenmemiş kısmı ile bunlara bağlı gecikme faizi ve zamları, vergi aslına bağlı olmaksızın kesilmiş vergi cezaları, idari para cezaları, gümrük yükümlülüğü nedeniyle gümrük vergileri, asılların bağlı olmaksızın kesilen idari para cezaları (yüzde 50’si ödenirse, yüzde 50’si silinecek), ihtirazi kayıtla verilen beyannameler üzerinden tahakkuk eden vergiler de aynı imkanlardan yararlanacak.

Orta gelirli vatandaşların 81 ilde piyasa koşullarına göre uygun vade yapısıyla ilk konutlarını alabilmesi için uygulamaya konulan "Yeni Evim Konut Finansman Programı"na 10 günde 8 bin 27 kişi başvuru yaptı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından bankalara gönderilen yazıya göre, TCMB'nin karşı taraf olduğu kur korumalı mevduat işlemlerindeki faiz sınırı kaldırılıyor.

Kamuda çalışan 458 bin 615 sözleşmeliye kadro verilmesini öngören yasa, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Şirketlerin KKM hesaplarına getirilen kurumlar vergisi istisnası 2022 yılı sonunu kapsayacak şekilde genişletildi

(TCMB) tarafından yapılan açıklamaya göre, firmaların yurt dışı kaynaklı Dövizlerinin TCMB’ye satışı sırasında, firmalar verecekleri taahhüt karşılığında, Türk lirasına çevrilen tutarın yüzde 2’si kadar döviz dönüşüm desteği alabilecek.

BOTAŞ, büyük sanayi kuruluşlarının kullandığı gazın toptan fiyatında yüzde 13,30 ile yüzde 17,22 oranlarında; elektrik üretim amaçlı gaz toptan satışında yüzde 16,67 indirim yaptı.

Benzinin litre fiyatı 27 Ocak tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 61 kuruş indirimle 21,10 TL oldu. Motorinin litre fiyatı da 61 kuruş indirimle 23,47 TL oldu.

TCMB'nin haftalık yayımladığı istatistiklere göre yurt dışı yerleşik kişiler 20 Ocak haftasında 330,9 milyon dolarlık hisse sattı. Böylelikle 7 haftada yabancıların hisse satışı 1,5 milyar dolara ulaştı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, geçtiğimiz Kasım ayında 7420 sayılı torba yasayla düzenlenen icra takibindeki 2 bin TL'ye kadar alacakların tasfiyesine ilişkin idari esasları belirledi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 10 yıl vadeli tahvil ihalesinde reel bileşik faiz eksi yüzde 2,60 olarak kaydedildi.

Türkiye İstatistik ve Anketler

Ekonomik Güven Endeksi, Oca'23 - Ekonomik Güven Endeksi önceki aya göre %1,3 oranında yükseldi ve 99,3 oldu.

Türk-İş Açlık ve Yoksulluk Sınırı, Oca'23 - 4 kişilik aile açlık sınırı aylık %9,03 arttı ve 8.864 TL oldu. Buna göre artış yıllık %108,58 oldu. 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı ise 28.875 TL oldu.

Menkul Kıymet İstatistikleri, 20 Oca - Yurt dışında yerleşik kişilerin önceki haftaya göre hisse senedi portföyü 330,94 mn$; DİBS ve ÖST portföyü ise 11,46 mn$ azaldı.

YP Mevduatları, 20 Oca - Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları önceki haftaya göre 0,19 mr$ azaldı ve 197,88 mr$ oldu. Gerçek kişilerin mevduatı 0,50 mr$ azalarak 117,92 mr$; tüzel kişilerin mevduatı 0,31 mr$ artarak 79,96 mr$ oldu.

Sektörel Güven Endeksleri, Oca'23 - Mevsimsellikten arındırılmış (MA) endeks önceki aya göre hizmet sektöründe %1,7 azaldı; perakende ticaret sektöründe %1,0 azaldı ve inşaat sektöründe ise %0,6 arttı.

Reel Kesim Güven Endeksi, Oca'23 - Mevsimsellikten arındırılmış (MA) endeks önceki aya göre 1,8 puan artarak 103,4 oldu.

Kapasite Kullanım Oranı, Oca'23 - İmalat sanayinde mevsimsellikten arındırılmış (MA) kapasite kullanımı önceki aya göre 0,6 puan azalarak %75,8 oldu.

Finansal Hizmetler Güven Endeksi, Oca'23 - Endeks (FHGE) önceki aya göre 19,2 puan azaldı ve 145,7 seviyesinde gerçekleşti.

Tüketici Güven Endeksi, Oca'23 - Aylık %4,6 artarak 79,1 oldu. Maddi durum beklentisi %6,0 arttı ve genel ekonomik durum beklentisi de %7,0 arttı.

Türkiye 5 yıllık CDS primi 550.52 puan

Vix korku endeksi %0.87 ekside 20.19 puan

Move volatilite endeksi %5,75 ekside 100.70 puan

DXY Dolar paritesi 101.880

USD10Y Tahvil faizi %3.557

Baltık Kuru Yük Endeksi 676 puan

Yorumlar

Dünya

ABD de büyüme ve işsizlik verileri beklenilenden daha iyi gelmesi, stagflasyon beklentilerinin resesyon ve yumuşak geçiş beklentilerine evrilmesine neden olmakta. Bu hafta FED’in 25 baz puanlık faiz artışı beklentileri piyasalarca satın alınmış durumda. Vix endeksinin 20 puan seviyesinde devam etmesi, piyasalardaki beklentiler haricinde sert değişiklikler olmayacağı algısını artırmakta. Bu süreçte ABD hükümeti borç tavanında olabilecek siyasi gerilimler haricinde ve Rusya’nın Ukrayna konusunda silah kullanımına dönük konular haricinde bir gerilim konusu bulunmaz iken, bugün İsrail’in İran’ın İsfahan’da bulunan silah depolarına dönük saldırıların yeni bir kriz yaratıp yaratmayacağı gündem maddelerinin ön sıralarında.

Kripto paralara dönük olarak gereken Biden açıklamaları ve AB komitesinin düzenlemeleri kripto paralarda yeni bir dalgalanmaya yol açabilecek gelişmeler.

Petrol fiyatlarında Çin’in üretim artışı ve OPEC+ üretim kısıntılarının fiyatların aşağı düşmesine engel olması beklentileri artarken, doğalgazdaki yüksek depolama ve ılıman iklim koşullarının etkisi ile yüksek oranda düşmesi dikkat çekici.

Baltık yük endeksindeki düşüş eğilimi küresel talebin ve özellikle de tüketici talebindeki azalmanın önemli bir göstergesi niteliğinde.

DXY endeksindeki düşüş eğilimi ve ABD tahvillerinin değerlenmesi gelişmekte olan ülkelere fon akımının artması eğilimini güçlendirmekte.

Türkiye

Seçim tarihine dönük açıklamalar seçim tarihinin 14 Mayıs olacağını göstermekte. EYT düzenlemesindeki gecikmelerin enflasyon etkisini azaltmaya ve kıdem tazminatı ödemelerini geciktirmeye dönük hamleler olduğunu göstermekte. Sıfır konuta dönük kampanyanın düşük kalması ev fiyatlarının aşırı fiyatlandığı yorumlarını güçlendirmekte.

Merkez Bankasının Kur Korumalı Mevduatta faiz sınırını kaldırmasına dönük düzenlemeler, kredi faizlerinin de artacağını ve dolara gidebilecek paranın mevduata yönlendirilmesini amaçlayan düzenlemeler olarak dikkati çekmekte. Söz konusu düzenlemeler borsalar için hem paranın yönü hem de kredi faizlerindeki artış eğiliminin borsaları olumsuz etkilemesine dönük beklentileri artırmakta.

6 lı masanın adayının Kılıçdaroğlu ya da İmamoğlu tercihi olması, İmamoğlu dava süreci, HDP kapatılma davası süreci, HDP’nin ilk tura aday gösterip göstermeme tercihi siyaset ve ekonomi dünyasını yakından ilgilendiren gelişmeler olarak dikkat çekmekte.

Anket ortalamalarında Cumhur ittifakının oylarındaki gerileme ve Millet ittifakındaki artış dikkat çekerken HDP’nin ya da yerine bağımsız olarak meclise girecek adayların meclis aritmetiğini belirleyecek parti olarak öne çıkması dikkat çekmekte. Meclis aritmetiğinin muhalefet lehine olması mecliste bütçe gibi kritik konularda C.Başkanı seçim sonucu ne olursa olsun tartışmalı bir sürecin başlangıcı olacağı ve yeni seçim sürecine girilebileceği, C.Başkanının muhalefet adayının kazanması durumunda ise yine öngörülen parlamenter sisteme geçiş beklentisi ile 1.5 yıllık bir süreçte seçime gidileceği ekonomik anlamda belirsizliklerin devam edeceği, seçim harcamaları ve döviz yükümlülükleri nedeni ile enflasyon eğilimin devam edeceği, faizlerin artış eğiliminin artacağı bir süreci ifade etmekte.

Yorumlar

Yatırım tavsiyesi depildir

Kpro | Yönetim | Finans

4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 22.04.2024 Pazartesi

TCMB 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Henüz realize edilmemiş diğer kalemler toplamı da 817,8 milyar TL olarak gerçekleşti İran Cumartesi gecesi İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu. 2023 yılının Şubat ayı ile

25 Mart 2024 Haftalık Ekonomik Bülten

Fransa, Almanya ve Polonya, Ukrayna savaşında gerilimi tırmandıracak girişimlerde bulunmama konusunda anlaştı.- Macron Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Mar'24 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Ende

bottom of page