top of page

6 Şubat 2022 Haftalık Ekonomik Bülten

Haftalık Ekonomik Bülten

Dünya Haberleri

Fed Şubat ayı toplantısında politika faizini 25 baz puan artırdı. Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini de bu yöndeydi. Böylece politika faizi yüzde 4,5-4,75 aralığına çıktı. Karar oybirliğiyle alındı.

Açıklamada önceki metinden farklı olarak enflasyonun kısmen gevşediği ancak hala yüksek kalmaya devam ettiği belirtildi. Bu görüş, yetkililerin enflasyonda zirvenin görüldüğüne inandığı sinyali veriyor.

Powell konuşmasında şunları söyledi;

“Enflasyon hedefe ulaşana dek daha fazla artışın uygun olacağını düşünüyoruz. Hızlı parasal sıkılaştırmanın tam etkileri henüz hissedilmedi. Enflasyon hala hedefimizin üzerinde. Enflasyonun düşüş trendinde olduğundan emin olmak için daha fazla kanıta ihtiyacımız olacak.

ABD’de ISM hizmet endeksi Ocak ayında 6 puan artışla 55,2’ye yükseldi. Bu, 2020’nin ortalarından beri görülen en büyük aylık artış olarak kayda geçti.

ABD’de Ocak ayında ülke ekonomisinde tarım dışı istihdam artışı 517 bin oldu. Böylelikle ülkede Temmuz 2022'den bu yana en yüksek istihdam artışı kaydedildi.

ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 28 Ocak ile biten haftada 183 bine gerileyerek Nisan 2022'den bu yana en düşük seviyesini kaydetti.

ABD tüketici güven endeksi, Ocak’ta geçen aya kıyasla 1,9 puan azalarak 107,1'e geriledi.

ABD’de konut fiyatları Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,54 düştü. 

Avrupa Merkez Bankası (AMB) faizi beklentilere paralel olarak 50 baz puan artırdı. AMB gecelik mevduat oranını yüzde 2,5; gecelik borç verme oranını yüzde 3,25 ve politika faizini de yüzde 3 seviyesine yükseltti.

Euro Bölgesi'nde tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Ocak’ta aylık yüzde 0,4 azalırken, yıllık bazda yüzde 8,5 artış gösterdi.

Euro Bölgesi ekonomisi, 2022'nin dördüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,1 büyüme kaydetti. Bölge ekonomisi yıllık bazda ise 2022'de yüzde 3,5 büyüdü.

Yıllık bazda GSYH, İsveç'te yüzde 0,6 ve Litvanya'da yüzde 0,4 azalırken, Fransa'da yüzde 0,5, Almanya'da yüzde 1,1, İtalya'da yüzde 1,7 ve İspanya'da yüzde 2,7 yükseldi.

AB'nin Rus petrolüne tavan fiyat uygulaması yürürlüğe girdi

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'ya yönelik hazırladıkları 10'uncu yaptırım paketinin 10 milyar euroluk kapsamı olacağını söyledi.

Euro, Ocak ayında yapılan kurumsal tahvil satışında tarihinde ilk kez doları geride bıraktı. Şirketler Ocak ayında 98 milyar euro (107 milyar dolar) borçlanırken, dolar cinsinden ise 101 milyar dolar borçlandı.

AB ile Britanya Brexit sonrası gümrük anlaşmasına vardılar

Çin, Caixin/S&P Global imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Ocak ayında Aralık ayında 49,0 puandan 49,2 puana toparlandı. 

Şeker fiyatı 0,2166 dolarla Kasım 2016'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Ekonomik Kuruluş ve Kişi Yorumları

Goldman Sachs analistleri petrol fiyatlarının yatırım eksikliğinden kaynaklanan arz açığı nedeniyle petrol fiyatlarının mevcut 80 dolar seviyesinden 100 dolar üstüne çıkacağını öngördü

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin'de talep toparlanması sonrası OPEC'in üretim kararlarını yeninde gözden geçirmesi gerekebileceğini ve AB'nin enerji talebini kapatmasının enerji piyasasının kısa vadede zorluklarla karşılaşmasına neden olabileceğini söyledi.

Morgan Stanley ekonomistleri Türkiye'de yapılacak seçimlerde 3 farklı senaryoyu değerlendirerek piyasalardaki olası ekonomik sonuçlarını paylaştı. Seçimleri muhalefetin kazanması durumunda Morgan Stanley regülasyonların yürürlükten kaldırılmasını bekliyor. İktidarın devamında ise kurum Türk lirasında kademeli değer kaybı ve sıra dışı regülasyonlara daha fazla bağlılık öngördü.

Bank of America stratejistleri ABD'de hisse senedi piyasasının fazlasıyla yükseldiğini ve resesyonun yılın ikinci yarısında derinleşmesi halinde yatırımcıların "acımasız düşüşlerle" karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) küresel merkez bankalarının enflasyonu sürdürülebilir bir şekilde hedefe geri getirmek ve fiyat baskılarında bir toparlanmadan kaçınmak için faiz oranlarının daha uzun süre daha yüksek kalması gerektiğini finansal piyasalara netleştirmeleri gerektiği yönünde açıklama geldi.

Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonomik büyüme hızının Rusya-Ukrayna savaşı ve devam eden enflasyonla mücadelenin etkisiyle yüzde 3,4'ten bu yıl yüzde 2,9'a gerileyeceğini tahmin etti. Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nun çeyreklik güncellemesini yayımlayan IMF, 2023 yılı için küresel ekonomik büyüme tahminini ekim ayındaki tahminin 0,2 yüzde puan üzerinde, yüzde 2,9 olarak açıkladı.

Fitch: Avrupa'da gaz fiyatları 2025'te normalleşecek

Türkiye Haberleri

Kandilli Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, “17 Ağustos depreminden sonra bu coğrafyada yaşanan en büyük depremden bahsediyoruz. 6 üzerinde artçı depremleri yaşayabiliriz.”

Enerji Bakanı Dönmez: Gerek elektrik iletim hatlarında ve nakil hatlarında gerekse doğalgaz iletim ve dağıtım hatlarında hasarlar var.

Ceyhan'a petrol akışı güvenlik amaçlı durduruldu

BOTAŞ deprem bölgelerine gaz akışını durdurdu

Borsada yeni tedbirler: Açığa satış işlemleri geçici olarak yasaklandı

Borsada Deprem bölgesinde bulunan 8 hissede işlemler deprem dolayısıyla askıya alındı

Kur Korumalı Mevduat hesaplarındaki toplam mevduat, 27 Ocak haftasında yüzde 1,53 artış kaydetti. Toplam KKM büyüklüğü 1,41 trilyon lira oldu.

Vergi ve prim affıyla ilgili kanun teklifine göre, 2 bin lira ve altındaki vergi anapara borçları, 10 bin lirayı aşmayan prim ve gecikme faizleri silinecek.

Vergi Alacaklar için 31 Aralık 2022 tarihi esas alınırken, vergiler, vergi cezaları, idari ve adli para cezaları, gümrük vergileri ve idari para cezaları, sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, gecikme zammı, gecikme faizi gibi alacaklar kapsamda bulunuyor. Kanun teklifine göre düzenlemeden yararlanmak isteyenler, 30 Nisan 2023'e kadar ilgili idareye başvuracak. İlk taksit, 31 Mayıs 2023'e kadar, diğer taksitlerini ise bu tarihi takip eden aylık dönemler halinde azami 48 eşit taksitte ödeyebilme şartı aranacak.

ABD Hazine Bakanlığı yetkilileri bu hafta Türkiye’deki mevkidaşları ile bir araya gelerek, on milyonlarca dolarlık ihracat kontrollü Türk mallarının Rusya’ya ulaştığı ve bu malların Rus savunma sanayisinde kullanılarak savaşın uzamasına neden olabileceği konularında uyarıda bulundu. Bllomberg

ABD’li senatörler Türkiye’ye F-16 satışı için İsveç ve Finlandiya’ya NATO onayı şartını ABD Başkanı Joe Biden’a iletti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada kayıt dışılık, stokçuluk ve haksız fiyat artışlarını önlemek amacıyla 39 ilde; 13 distribütör, 256 bayi ve 260 bin araç satışına yönelik çalışma başlatıldığı belirtildi.

EYT yasa teklifinin TBMM Plan Bütçe Komisyonu görüşmeleri başladı. Komsiyonda paylaşılan SGK'nın etki analizine göre EYT'nin merkezi yönetim bütçesine toplam maliyeti 194,4 milyar lira olacak. 2,2 milyon kişinin hemen emekli olması hesaplanırken, prim kaybı 45,5 milyar lira olarak öngörüldü.

EYT yasa teklifindeki kademelendirme ifadesi Mart'ta EYT emeklisi sayısını, daha önce açıklanan 2,2 milyonun yarısına düşürme olasılığını da gündeme getirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin 4 gün önce bu yıl için 120-150 milyar TL maliyeti olacağını açıklamıştı. Buna göre ortalama emekli aylığı ocak sonrası 9-10 bin aralığına geldiği için EYT'den Mart'ta 1,5-1,6 milyon kişi yararlanacağı hesaplandı.

Erdoğan, faizin daha da düşeceğini söyledi. Erdoğan EYT düzenlemesiyle ilgili olarak da "Emeklilikte yaşa takılanlar kapsamında emekliliğe hak kazanan vatandaşlarımıza, ilk aylıkları Şubat ya da Mart gibi bağlanabilir" dedi.

Kore Elektrik Enerji Kurumu (KEPCO) Başkanı Cheong Seung-il'in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e 1.400 megavat elektrik sağlayabilen dört nükleer reaktörün inşasına yönelik teklif sunduğu belirtildi.

KOSGEB, 5 bin KOBİ'ye 10 milyar TL "Ortak Finansman Desteği" verecek

Türkiye İstatistik ve Anketler

TÜFE, Oca'23 - TÜFE aylık %6,65 arttı. Buna göre enflasyon yıllık %57,68 oldu. Çekirdek enflasyondaki (C-Endeksi) yıllık artış ise %52,97 oldu.

Yurt İçi ÜFE, Oca'23 - Yİ-ÜFE aylık %4,15 arttı. Buna göre artış yıllık %86,46 oldu.

ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Ocak ayında %9.26 arttı. E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise %121.62 olarak gerçekleşti.

Menkul Kıymet İstatistikleri, 27 Oca - Yurt dışında yerleşik kişilerin önceki haftaya göre hisse senedi portföyü 22,90 mn$ arttı; DİBS ve ÖST portföyü ise 12,31 mn$ azaldı.

YP Mevduatları, 27 Oca - Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları önceki haftaya göre 1,83 mr$ azaldı ve 196,05 mr$ oldu. Gerçek kişilerin mevduatı 0,64 mr$ azalarak 117,28 mr$; tüzel kişilerin mevduatı 1,19 mr$ azalarak 78,76 mr$ oldu.

PMI, Oca'23 - İstanbul Sanayi Odası İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 50,1 oldu. (ö:48,1)

Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Oca'23 - Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi %2,8 arttı ve 74,42 oldu.

Dış Ticaret İstatistikleri, Ara'22 - Önceki aya göre MTA ihracat %6,0; ithalat %4,3 arttı. Önceki yılın aynı ayına göre TA ihracat %5,8; ithalat %15,1 arttı. Dış ticaret açığı aylık 9,7 mr USD; 12 aylık 109,6 mr USD oldu.

Finansal Kesim Dışındaki Firmaların Döviz Varlık ve Yükümlülükleri, Kas'22 - Firmaların net döviz pozisyonu 86,9 mr USD açık oldu. Kısa vadeli net döviz pozisyonu ise 69,6 mr USD fazla oldu.

Perakende Otomotiv Satışları, Oca'23 - Önceki yılın aynı ayına göre %33,5 artarak 50.894 otomobil ve hafif ticari araç satıldı. Toplam satışlar içinde otomobil satışlarının payı %73,3; hafif ticari araç satışlarının payı ise %26,7 oldu.

TÜİK: Türkiye’nin nüfusu 2022’de 85,3 milyon kişi oldu

2022 yılının Aralık ayında Türkiye’nin ham çelik üretimi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20 oranında azalışla 2,7 milyon ton oldu. Çelik ürünleri tüketimi içindeki ithalâtın payı yüzde30,2 yassı ürün tüketimi içindeki ithalâtın payı ise yüzde 49 oldu.

Türkiye 5 yıllık CDS primi 503.73 puan

Vix korku endeksi 19,65 puan

Move volatilite endeksi 98,99 puan

DXY Dolar paritesi 103.305

USD10Y Tahvil faizi %3.614

Baltık Kuru Yük İndeksi 621 puan

Yorumlar

Dünya

ABD’de beklenilen şekilde faiz oranı 25 baz puan artarken, Powell’ın temkinli konuşsa dahi piyasanın faiz artışlarında yavaşlama ya da sona ereceğine dönük fiyatlamalar borsa, altın ve emtia fiyatlarına olumlu yansıdı. Bununla birlikte dolar endeksindeki yükseliş eğilimi ve ABD tahvillerindeki falz yükselişi dikkat çekti.

ABD işsizlik, üretim ve enflasyon verileri olumlu hava yaratırken, genel yorumlar bu durumun geçici bir iyimserlik olduğu, enflasyonun henüz düşmediği, enerji fiyatlarındaki düşüşün 2025 yılına kadar mümkün olmayacağı ve artan faizlerle işten çıkarma dalgasının artacağı konusunda genel olarak ekonomistler görüş birliği içerisinde.

Konut satışlarındaki azalışla birlikte, tüketici güvenindeki düşüş genel olarak resesyonun öncü göstergeleri olarak görülmekte.

Brezilya ve Arjantin’in ortak para birimine geçmesi, BRICS ülkelerinin alternatif para arayışları ve ödemelerin yerel para birimlerine dönmesi, OPEC+ ülkelerinin dolar harici kontratlar yapmaya başlaması ve tahvil piyasasında Euro ağırlığına geçilmesi ABD doları için uzun vadeli olarak olumsuz haberler iken mevcut durumda DXY dolar endeksinde yükseliş eğiliminin devam etmesi borsalar, altın ve emtialar için olumsuzluk barındırmakta.

Çin’in üretim artışları ve tükteci güvenindeki hafif artış dikkat çekici.

IMF verilerine göre büyüme verilerindeki negatif eğimli revizyon resesyon özellikle Avrupa ve ABD için artacağını göstermekte.

Türkiye

Enflasyon verilerinin beklenillenden yüksek gelmesi, piyasadaki parasal genişlemenin devam ettiğini göstermesi açısından önemli görülmekte. Söz konusu enflasyon verilerinin devamının seçim öncesi yeni bir asgari ücret, memur ve emeklilere zam olarak yansıyacağı görüşünü artırmakta. Üfe’deki yurtdışı kaynaklı azalışların TÜİK rakamlarına yansıması gözlenmekte.

Dış ticaret açığının aylık 9.7 milyar dolar gerçekleşip, yıllık 109.62 milyar dolar olması, dolar kurunun ucuz kaldığı beklentisi ile ithalat eğiliminin artarak devam ettiğini göstermekte. Bununla birlikte geçen haftalarda kur korumlalı mevduatlardan ciddi çıkış söz konusu iken, TCMB’nin KKM^fdaki faiz sınırlamasını kaldırması ile birlikte dolaylı bir şekilde Bankaların faiz artırımı ile KKM’nın %1.53 oranında artması, dolar üzerindeki baskının azalmasına yol açtığı ve borsadaki düzeltme hareketinin bir nedeni olduğu genel kabul görmekte.

Borsa’da yabancıların hafif alım yönlü hareketi var iken, özellikle robot hareketleri ile büyük spekülatif hareketlerin geçerli olması piyasanın yönü konusunda farklı yönde beklentileri ortaya çıkarmakta.

Yorumlar

Yatırım tavsiyesi değildir

Kpro | Yönetim | Finans

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Haftalık Ekonomik Bülten 22.04.2024 Pazartesi

TCMB 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Henüz realize edilmemiş diğer kalemler toplamı da 817,8 milyar TL olarak gerçekleşti İran Cumartesi gecesi İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı

Haftalık Ekonomik Bülten 01 Nisan 2024

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile şubat ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152 artarak 1,01 trilyon TL oldu. 2023 yılının Şubat ayı ile

25 Mart 2024 Haftalık Ekonomik Bülten

Fransa, Almanya ve Polonya, Ukrayna savaşında gerilimi tırmandıracak girişimlerde bulunmama konusunda anlaştı.- Macron Bloomberg HT Tüketici Eğilim Anketi, Mar'24 - Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Ende

bottom of page